• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie

Advies: Stappenplan (jas) wassen

Yes! Je hebt eindelijk je favoriete jas weten te scoren en dan komt er ongevraagd een belangrijke taak bij: het onderhoud, ofwel het wassen van je kleding. Om zo lang mogelijk plezier te hebben van je jas is het belangrijk om deze in ieder geval 1 á 2 keer per jaar te wassen. Uiteraard is dat wel afhankelijk van het gebruik.

Gelukkig zijn er al jaren diverse wasmiddelen op de markt die je daarbij kunnen helpen. Maar hoe weet je nou welk wasmiddel je nodig hebt? In de meeste gevallen heeft de fabrikant een etiket aan de binnenzijde ingestikt waarop de wasvoorschriften beschreven staan. Op datzelfde etiket wordt aangegeven in welk type wasprogramma jouw kledingstuk meegenomen moet worden. Dit vertelt ook welk wasmiddel je nodig hebt.  

Zeker voor delicate producten zoals dons is er een speciaal wasmiddel beschikbaar. In deze wasmiddelen zit een speciaal middel dat het dons veerkrachtig houdt en ervoor zorgt dat het minder snel vocht en viezigheid opneemt. Hierdoor blijft het dons goed isoleren en heeft jouw jas, bodywarmer of slaapzak een langere levensduur. 

Advies: Stappenplan (jas) wassen

We raden het gebruik van alledaagse wasmiddelen bij technische waterafstotende en waterdichte kleding af. In deze wasmiddelen zitten detergenten die de kleding schoonmaken en lekker laten ruiken, maar deze wassen in de meeste gevallen de gehele coating van de jas af. Dit heeft als gevolg dat de kleding bij de eerstvolgende regenbui vrijwel direct water opneemt en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Benieuwd hoe jij je waterdichte jas goed kunt wassen? Lees dan vooral verder. 

Het wassen van kleding begint met het leeghalen van alle zakken. Loop vervolgens het hele kledingstuk goed na op zichtbare hardnekkige vlekken. Om ervoor te zorgen dat deze goed schoon worden, kun je deze het beste licht insmeren met een beetje Nikwax Tech Wash wasmiddel.

Trek het kledingstuk binnenstebuiten. Hierdoor blijft de buitenstof langer goed en zal deze samen met de naden minder snel slijten of beschadigen. Door alle ritsen te sluiten en de jas binnenste buiten te trekken, is de kans een stuk kleiner dat je deze en de wasmachine beschadigd tijdens de wasbeurt. Haal een eventuele kunstbontkraag van de jas af en was deze apart.

Haal voordat je gaat wassen alle wasmiddelresten uit het daarvoor bedoelde bakje. Lees vervolgens het wasvoorschrift op het etiket (nogmaals) zorgvuldig door en bekijk op welke maximale temperatuur het kledingstuk gewassen dient te worden. Voeg de benodigde hoeveelheid wasmiddel toe en leg het kledingstuk in de wasmachine. Geef de machine de juiste instellingen mee en laat het reinigingsprogramma draaien.

Nadat het kledingstuk gereinigd is, kan deze met dezelfde instellingen nogmaals gewassen worden. Ditmaal met het impregneermiddel zodat de waterafstotende coating in de wasmachine weer wordt hersteld. Wil je liever niet twee keer wassen? Dan is het ook mogelijk de kleding opnieuw te impregneren met een spray.

Nadat het kledingstuk uit de wasmachine is gekomen, kan deze op 3 manieren worden gedroogd, namelijk:

  1. Aan de waslijn zodat deze door de luchtbeweging en warmte droogt. In de zomermaanden kan dit buiten en zal het nog sneller gaan.  

  2. In de droger op een lage temperatuur. Bij donzen producten is het aan te raden om 3 tot 5 tennisballen toe te voegen. Op die manier wordt het dons meteen goed opgeklopt.  

  3. Op de grond zodat de vulling niet naar beneden zakt. Hierbij dien je het kledingstuk of de slaapzak regelmatig op te schudden, om te draaien en weer neer te leggen. Bij deze laatste wijze heeft het product tevens wat langer de tijd nodig om goed te kunnen drogen. 
Advies: Stappenplan (jas) wassen

Let op!
Donzen producten dienen nooit opgehangen te worden tijdens het drogen. Dons heeft namelijk de neiging te klonteren wanneer het nat is geworden. Door de zwaartekracht zakt het in elkaar en gaat de werking van isolatie verloren.

Advies: Stappenplan (jas) wassen

Naast bovenstaand advies geven we graag nog wat extra tips mee voor het wassen van je
kleding of slaapzak. Zo kun je met een gerust hart gaan wassen.

  • Vind je het zelf spannend om technische kleding te wassen? Breng het dan langs bij een stomerij. Bespreek de wasvoorschriften zoals deze staan weergegeven in het etiket met de stomerij. 

  • Neem de tijd om je kleding goed te wassen en drogen. Heb je haast? Stel het dan uit tot een moment met meer rust.
     
  • Maak gebruik van vloeibare wasmiddelen. Dit vermengt beter met het waswater en houdt zo de kleuren van je kleding zo egaal mogelijk. 

  • Was je kleding of slaapzak voordat je deze impregneert. Ook al lijkt het product schoon, er zit na gebruik altijd vuil op. Impregnatie hecht beter en langduriger op schone kleding.
     
  • Was niet meer dan 1 of 2 kledingstukken tegelijk. Wanneer de wasmachine te vol zit, wordt de kleding niet goed gereinigd en/of geïmpregneerd.  
Over Specialist (Outdoor)
Onze outdoor-specialist vertelt je alles wat je wil weten over de laatste mode, maar ook de technische details worden niet overgeslagen.