• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Alleen op reis: Tips en tricks

Alleen op reis: Tips en tricks

Alleen op reis, oftewel solo traveling. Het is helemaal in tegenwoordig. Dit is ook niet heel gek, want alleen reizen brengt een bepaalde charme met zich mee. In dit blog leggen we je uit welke voordelen het solo reizen met zich mee kan brengen en hebben wij nog een aantal tips en tricks voor je.

Alleen op reis: Tips en tricks

Je denkt er vaak aan om alleen te gaan reizen, maar je twijfelt nog. Bedenk dan dat je nooit echt alleen bent, eigenlijk zijn er altijd wel mensen om je heen, waar ter wereld je ook bent. Natuurlijk is het spannend om alleen rond te gaan reizen maar het heeft ook heel veel voordelen!

Wanneer je alleen op reis gaat ben je eerder geneigd contact te leggen met andere mensen, of dit nu met andere reizigers is of met de lokale bevolking. Wanneer je niet met een gezelschap reist sta je meer open voor communicatie en zul je dan ook makkelijker contact leggen. Sommige contacten zullen best oppervlakkig blijven, maar je kunt er ook je beste vrienden ontmoeten of misschien zelfs de liefde van je leven.  

Een groot voordeel van alleen reizen is dat je kan gaan en staan waar je wilt. Wanneer dingen wat anders lopen, of je hebt ergens toch geen zin in kun je makkelijk je plannen wijzigen. De meeste soloreizigers maken in grote lijnen een plan en leven verder van dag tot dag. Het kan dan maar zo zijn dat je bent uitgenodigd door andere solo reizigers om iets leuks te gaan doen. Je hebt absolute vrijheid als je alleen reist, wees niet bang hier gebruik van te maken. Stap uit je comfort zone en geniet. 

Als je alleen reist ben je op jezelf aangewezen en komt er een moment waarop je jezelf tegen zal komen. Je leert je grenzen kennen en misschien moet je deze zelfs verleggen, maar ook leer je je sterke en zwakke kanten kennen. De meeste mensen die alleen gaan reizen zien hier heel erg tegenop, maar dit hoeft helemaal niet erg te zijn. Je ontwikkeld op deze manier juist vaardigheden die je zelfvertrouwen goed zullen doen.

Naast dat je meer over jezelf leert zal je persoonlijke ontwikkeling ook een groei doormaken. Ben jij bijvoorbeeld wat verlegen aangelegd? Dan is zo’n trip de ultieme kans om je sociale skills een boost te geven. Als je het eng vindt vreemden aan te spreken, begin dan met bijvoorbeeld een vraag over zijn of haar reis. Daarnaast is het zeer waarschijnlijk dat je bij thuiskomst veel beter de Engelse taal beheerst. Als laatste leer je zelfstandiger worden. Je moet zelf de beslissingen maken en de verantwoordelijkheid ligt bij jezelf. Dit zijn slechts een paar voorbeelden van ontwikkelingen, je zult zelf ongetwijfeld nog veel meer kunnen noemen na je solo reis.

Alleen op reis: Tips en tricks

Een hostel is niet alleen een stuk goedkoper, maar ook nog eens een stuk gezelliger dan bijvoorbeeld een hotel. Omdat je alleen reist maak je sneller contact met anderen. Daarnaast is er een grote kans dat er in het hostel ook solo travellers zitten, misschien kun je dan samen wat gaan ondernemen. Check voordat je boekt bij een hostel ook de reviews op bijvoorbeeld Zoover en Tripadvisor. Zo weet je wat je van je verblijf in het hostel kan verwachten.

Omdat je de kosten van het vervoer niet kan delen, is een auto of camper nogal prijzig in je eentje. Kies daarom een reisbestemming waar het openbaar vervoer goed werkt. Dit zal ook meer solo reizigers aantrekken, dus is het weer makkelijker om contacten te leggen.

Tip: In sommige landen kun je voor een bepaald aantal dagen een voordeelkaart kopen voor het openbaar vervoer. Hierdoor spaar je wat geld uit waar je weer andere leuke dingen voor kunt gaan doen .

Lees je goed in, online vind je bijvoorbeeld blogs en ervaringen van solo reizigers in reizigers groepen op Facebook. Zoek alvast uit welke plaatsen en/of bezienswaardigheden je wilt gaan bezoeken en krijg een idee van de afstanden door deze bijvoorbeeld op Google Maps te bekijken. Omdat je alleen bent kan het ook helpen wat basisvaardigheden op te doen van de taal. Zo leg je eerder contact met de locals en kun je jezelf makkelijker redden. Laat voor de thuisblijvers je reisgegevens en het adres van het hostel waar je verblijft achter. Als laatste is het van belang aan je gezondheid te denken. Haal tijdig alle inentingen die je nodig hebt. Welke je nodig hebt controleer je makkelijk online. Neem ook een reisverzekering, of check of je huidige reisverzekering alles dekt.

Alleen op reis: Tips en tricks

Dit spreekt natuurlijk voor zichzelf, maar met al die nieuwe ervaringen als soloreiziger kan het natuurlijk zijn dat je wat minder alert bent. Het is niet gevaarlijk om alleen op reis te gaan wanneer je onveilige situaties uit de weg gaat en je gezonde verstand blijft gebruiken. Vertrouw op je intuïtie; voelt iets of iemand niet goed, doe het dan niet. Wanneer je alleen reist ben je vaak al wat meer op je hoede omdat je op jezelf bent aangewezen. Houd altijd contact met vrienden en familie zodat er altijd wel iemand weet waar je bent.  

Als laatste willen wij je nog op het hart drukken om vooral te genieten van je reis. Vaak ben je zo gefocust op de dingen die je wilt doen en de foto’s die je wilt maken dat je vergeet om te genieten. Leg je camera aan de kant en geniet van het moment. We hopen dat deze blog je heeft geholpen bij de voorbereidingen van je solo reis.  Is dit je eerste backpack avontuur? Neem dan eens een kijkje op de adviespagina tips voor de beginnende backpacker.