• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Caravan vs. camper

Caravan vs. camper

Nederland is een echt kampeerland. Veel mensen houden hier van kamperen in een tentje of met een caravan of camper. Het idee om je huis achter de auto te plakken wordt ook in onze buurlanden vaak als iets typisch Nederlands gezien. Wist je dat het idee van een caravan al honderden jaren bestaat en dat zelfs Napoleon er één gebruikte tijdens zijn veldtochten? Uiteraard werd deze getrokken door paarden en zat er geen luxe auto voor, maar toch…

Wanneer je van kamperen houdt begin je vaak met een tentje. Slecht weer, weinig leefruimte of een groter gezin kunnen er echter voor zorgen dat je de overstap wilt maken naar een caravan of camper. Dan is de vraag natuurlijk: welke van de twee? Daar probeer ik je hier mee te helpen door de verschillende voor- en nadelen langs te gaan. Misschien dat je, na het lezen, een beter idee hebt gekregen wat je wilt.

Allereerst, toch maar even voor de zekerheid: een caravan is een losse trailer die je achter je auto meesleept en een camper is in feite een zelfrijdende caravan. Voor het gemak zullen we kampeerauto’s hier ook maar even campers noemen. Op dit moment rijden er in Nederland ongeveer 100.000 campers rond en meer dan 450.000 caravans. Beiden hebben hun voor- en nadelen en het ligt aan jou en je reisgenoten wat voor jullie de beste optie is.

De caravan is zeker de goedkopere optie van de twee. Deze kun je vaak al aanschaffen en rijklaar hebben voor €15.000 tot €25.000. Uiteraard kun je dit zo luxe (en duur) maken als je zelf wilt. Ook betaal je met een caravan geen wegenbelasting en heb je geen verplichte APK nodig (natuurlijk wel verstandig om dit te doen).

Naast het financiële gedeelte is het grootste en bekendste voordeel van de caravan natuurlijk dat je deze op de camping neerzet en vervolgens de auto kunt gebruiken voor het boodschappen doen en dagjes weg. Zo hoef je jouw ‘vakantiehuisje’ niet steeds opnieuw in te pakken als je eventjes weg wilt. Daarentegen heb je wel wat langer nodig voor het installeren en opzetten van je caravan dan bij een camper het geval is. Dit is een belangrijk punt. Wanneer je op een vakantie graag doortrekt van camping naar camping moet je er rekening mee houden dat je met een caravan iets minder mobiel bent. De caravan is hierdoor meer geschikt voor de mensen die naar één, of slechts enkele campings per vakantie gaan. Trek jij iedere paar dagen (of zelfs iedere dag) weer verder, dan is een camper waarschijnlijk een betere optie.

Caravan vs. camper

Dit verschil in mobiliteit zie je ook terug in het gedrag van de caravan- en campergebruikers. De mensen met een caravan rijden vaak het liefst direct door naar de camping, installeren zichzelf daar, waarna vanuit deze ‘thuisbasis’ de activiteiten worden ondernomen. Mensen met een camper zien de camping vaak meer als een eindbestemming en bezoeken onderweg al dingen als musea en de supermarkt.

Ook onderweg is er verschil in mobiliteit tussen de caravan en camper. In veel Europese landen mag je met een caravan achter de auto maar een beperkte snelheid rijden (meestal 80 km/u), terwijl een camper even snel mag als een personenauto. Daarnaast hangt er bij een caravan ook veel af van de auto die hem trekt. Wanneer jij op vakantie wilt naar een land met steile heuvels en bergen, dan zul je moeten beschikken over een auto met een hoge trekkracht. Uiteraard hangt dit ook af van het gewicht en de grootte van de caravan die je wilt trekken. Sterkere auto’s zijn echter vaak ook dure auto’s en dit is dus zeker iets om rekening mee te houden. Ook wordt door veel mensen het rijden met een caravan als moeilijker ervaren dan het rijden met een camper. Dit heeft met name te maken met de lengte en de stuurmogelijkheden van zo’n lange combinatie.

Campers hebben vaak een hoge aanschafprijs. Zo liggen de meeste standaardprijzen tussen de €50.000 en €80.000 en zijn er luxere uitvoeringen die over de ton heen gaan. Hierbij moet ik wel vermelden dat er een hoop creatievelingen in kampeerland rondlopen die zelf een camper/kampeerauto bouwen en op deze manier de kosten proberen te drukken. Naast de aanschafprijs komen er ook nog eens de APK, het onderhoud en de wegenbelasting bij kijken. Bij de wegenbelasting is er echter een kampeerauto (camper) regeling waarbij je voor een tijdvak van 3 maanden slechts een kwart van de wegenbelasting hoeft te betalen. Dat scheelt weer.

 

Caravan vs. camper


Dit klinkt tot nog toe misschien wat negatief voor de camper, maar je krijgt er ook een hoop voor terug en dit is in één woord samen te vatten: vrijheid! Een camper is namelijk lekker mobiel en je hebt alles wat je nodig hebt direct bij de hand. Zie jij tijdens de reis een rustig plekje met een prachtig uitzicht? Dan zet je de camper lekker even langs de kant, loop je naar binnen voor een verse bak koffie en kun je direct even naar het toilet. Ben je lekker uitgerust en heb je even van het uitzicht genoten, dan klim je weer achter het stuur en de reis kan verder.

Hetzelfde idee geldt op de camping: de hele boel is vrij snel opgezet en weer afgebroken. Dit betekent dat je ook zo weer door kunt naar de volgende plek. Een camper is dan ook ideaal als je van de ene naar de andere plek reist en ook is de drempel vaak lager om kort op vakantie te gaan (weekendjes weg).

Naast campings heb je met de camper het grote voordeel dat je van de (vaak gratis) camperplaatsen gebruik kunt maken. Deze vind je door heel Europa en liggen soms op mooie plekjes. Daarnaast kun je (waar dit is toegestaan) met een camper gemakkelijk wildkamperen. Ook onderweg ben je lekker mobiel dankzij de hogere (normale) maximumsnelheid. Kortom: de camper biedt meer vrijheid en mobiliteit dan de caravan.

De camper heeft echter ook nadelen. Zo zul je soms op de camping staan en toch even een boodschap nodig hebben of iets willen bezoeken. Dan heb je geen losse auto bij de hand. Dit betekent dat je alles even moet wegbergen en inpakken om vervolgens met de gehele camper je boodschap of bezoek te doen. Een fietsendrager achterop de camper kan dit probleem natuurlijk (gedeeltelijk) oplossen. Omdat je met een camper auto en woonruimte combineert heb je vaak ook minder leefruimte. Daarnaast is ook de bagageruimte wat minder, aangezien je nu geen achterbak hebt om spullen op te bergen.

Welke optie voor jou het beste is hangt dus helemaal van jezelf af. Zowel caravans als campers hebben hun voordelen. De belangrijkste verschillen liggen in de prijs en je manier van reizen. Zo is een caravan goedkoper en meer geschikt voor langere verblijfsduur op één camping. Een camper is daarentegen een stuk duurder, maar geeft je veel meer vrijheid en mobiliteit en je kunt naast campings ook camperplaatsen bezoeken en wildkamperen. Ik hoop dat dit verhaal je een beter inzicht heeft gegeven in de keuze tussen caravan en camper.


Tot slot nog enkele tips:

  • Voordat je een caravan of camper aanschaft, probeer dit dan eerst. Leen een caravan/camper van een bekende of huur er eentje. Zo weet je beter waar je aan begint en kom je minder snel voor verrassingen te staan.
  • Tweedehands caravans en campers zijn een stuk goedkoper en kunnen vaak nog prima mee. Dit scheelt een hoop geld!
  • Koop je caravan of camper in het najaar. Zowel nieuwe als tweedehands caravans en campers worden dan vaak voor lagere prijzen aangeboden aangezien dit het einde is van het kampeerseizoen (het is net als de selectie zomerkleding).
Caravan vs. camper