• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Kamperen: vroeger en nu

Kamperen: vroeger en nu

Kamperen, het is iets van alle tijden. Al tientallen jaren trekken Nederlanders er op uit met een tent of caravan. Aan die populariteit is niets veranderd. Wel zijn er dingen veranderd aan de manier waarop nu gekampeerd wordt. Er zijn ontwikkelingen op het gebied van materiaal, technische snufjes, maar ook de wensen van kampeerders zelf zijn veranderd vergeleken met 50 jaar geleden. 

In de jaren 70 werd er al veel gekampeerd, maar hoe ging dat en hoe erg verschilt dat vergeleken met vandaag? Vroeger was er best wel wat voorbereiding nodig om te kamperen, zoals het zorgen dat je genoeg eten en drinken mee brengt, en wat spellen om je te vermaken. Ook het reizen naar de camping ging vroeger anders, toen had je nog een kaart nodig als navigatie, en had je nog geen moderne auto´s met navigatiesystemen.

Kamperen in de jaren 80, dat is al 40 jaar geleden. Het reizen naar de camping duurt lang, vooral als je naar het buitenland gaat. In de eerste paar jaren van 1980 waren de grenzen tussen Nederland, België, West-Duitsland, Luxenburg en Frankrijk gesloten. Toen duurde het wachten voor de grens nog erg lang, omdat ze dan je paspoorten controleren, en soms ook nog de kofferbak. Maar na 1985 werd het reizen binnen deze landen makkelijker, de grenzen zijn open gegaan dus hoef je ook niet meer voor de grens te wachten, en kan je sneller naar de camping toe. Alleen was het navigeren nog wel even lastig als in 1970, omdat je nog de kaart had, en geen navigatiesysteem.

Kamperen is best wel wat anders geworden dan in de jaren 70 en 80. Er zijn nu meer winkels op de camping, en ook meer bezienswaardigheden om naartoe te gaan. Maar ook het reizen is anders, omdat in de latere jaren van 1990 spelcomputers uitgebracht werden. Dus nu kan je je ook op andere manieren vermaken in de auto, in plaats van telkens "ik zie ik zie wat jij niet ziet".

Kids op de achterbank
Kamperen: vroeger en nu

In de jaren 2000 – 2010 zijn er vele nieuwe uitvindingen die het kamperen beïnvloeden, zoals het handige navigatiesysteem. Ook de materialen waarmee tenten worden gemaakt zijn technischer dan vroeger. Tijdens het reizen naar de camping kunnen de kinderen nu leuk op de achterbank spelletjes op de spelcomputer spelen, en de ouders kunnen rustig de navigatie volgen zonder de problemen van een fysieke kaart.

In de tijd van nu is er veel veranderd vergeleken met 50 jaar geleden. Vroeger had je nog geen telefoons of computers om te gebruiken om de camping op te zoeken, toen deed je dat in een groot boek van de ANWB en andere boekjes. Nu kan je gemakkelijk online een camping uitkiezen en reserveren voor wanneer je er naartoe gaat, en kan je handig navigeren met je telefoon, tomtom, of een navigatiesysteem in de auto om er naartoe te gaan. Ook tijdens het kamperen merk je dat er veel veranderd is. Tentdoek is tegenwoordig veel technischer dan vroeger, ook bij voortenten is het beter geworden. Het frame is van een steviger materiaal en tenten zijn duurzamer.

Kamperen Camping Blog
Over Specialist (Gast)
Een echte outdoor liefhebber, wandelspecialist of kampeervirtuoos vertelt je over zijn of haar bevindingen en geeft je handige tips en tricks.