• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Opblaastent. Echt handig of gewoon een kampeertrend?

De opblaastent. Echt handig of gewoon een kampeertrend?

Je komt ze steeds meer tegen op de camping, de opblaastenten. Voor ons nu een goed moment om de balans op te maken wat nu precies de voor- en nadelen zijn van dit type tent. Nieuw zijn ze niet echt maar tegenwoordig is de opblaasbare tent niet meer weg te denken uit het assortiment.

Helaas is er een grote winkelketen die middels reclame en uitingen laat zien dat je een opblaastent als een soort pop up tent neerzet, maar zo makkelijk gaat het helaas nu ook weer niet. Hoe makkelijk gaat het nu wel? Heel moeilijk opzetten is het nu ook weer niet maar er zit een groot verschil in het tentdoek. Een polyester opblaasbare tent zet nog weer veel makkelijker op dan een technisch katoenen opblaastent omdat dit tentdoek zwaarder is. Zwaarder maar ook weer veel beter. Je moet een tent dan ook kiezen naar gebruik en veel minder naar de prijs. Natuurlijk heeft iedereen een ander budget, maar voor niemand is een miskoop fijn.

Wanneer je een opblaastent hebt dan is de volgorde van opzetten bij alle tunneltent modellen vrijwel gelijk. Of het nu een hele grote familietent is of een bijzettent. Het grootste voordeel van een opblaastent ten opzichte van een traditionele tent met stokken is dat je de stokken niet in elkaar hoeft te zetten en door de stoktunnels hoeft te schuiven.

Onze collectie opblaasbare tenten >>

Opblaastenten. Echt handig of gewoon een kampeertrend?
Opblaastenten. Echt handig of gewoon een kampeertrend?

Als eerste rol je de tent uit. Kijk wel even goed waar je de ingang wilt hebben. Schuif ook niet zomaar met het tentdoek over de grond. Er kan immers altijd nog een steen, tak of vergeten haring zitten. Kijk daarom altijd goed de grond na op eventuele oneffenheden. Gebruik evt. tenttapijt als extra ondergrond.

Zet nu alle hoekpunten van de tent vast. Zo blijft de tent beter liggen en werkt het een stuk makkelijker.

Zorg dat de luchtbanen redelijk vrij liggen. Zo ontstaat er minder snel een knik wanneer je de lucht erin gaat pompen en voorkom je dat de tube kan klappen als je maar door blijft pompen.

Pomp nu een voor een de tubes vol met lucht. Niet teveel lucht maar genoeg zodat deze blijven staan. Je zal de tubes altijd even moeten helpen met het rechtop staan. Zeker bij de wat zwaardere tenten. Je kan natuurlijk altijd later nog wat lucht toevoegen.

Doordat je de hoeken hebt vastgezet blijft de tent nu met lucht in de tubes al staan. Hierdoor kan je nu op je gemak de tent goed afspannen. Let er hierbij wel op dat je de scheerlijnen niet te strak afspant. De tubes kunnen dan uit hun vorm getrokken worden en daardoor minder stevig staan.

Als alles afgespannen is zet je een stoel neer en pak je een koude versnapering uit de koelbox. Deze heb je wel verdient. Rest je alleen nog om te genieten van de vakantie.

Opblaastenten. Echt handig of gewoon een kampeertrend?

Net als alle andere producten waar lucht in gaat kunnen ook de tubes van de opblaastenten lek raken. Afhankelijk van het merk en materiaal worden er verschillende soorten tubes gemaakt, maar overal zit lucht in. Een van de redenen dat een tube lek raakt is dat er te veel lucht in de tube wordt gepompt en deze niet goed wordt begeleid. Er komt hierdoor een knik in de tube en ga je dan door met pompen dan kan de naad scheuren. De enige manier om dit te voorkomen is subtiel de lucht in de tube te pompen en deze goed omhoog te helpen. Een gescheurde tube is bijna niet te repareren.

Net zoals bij fietsbanden is de meest voorkomende lekkage aan de tubes een klein gaatje. De meest gestelde vraag is dan ook hoe dat kan, maar dat is voor ons moeilijk te beantwoorden. Je kan net pech hebben met een takje of een steen. Er kan ook net een grote doorn op de grond liggen. Ga zo maar door. Gelukkig is een gaatje in de tube makkelijk, snel en goed te repareren. Gebruik Tear Aid B en je bent zo weer klaar met de reparatie. Doordat niemand weet hoe of kan voorkomen dat er een gaatje in een tube komt valt dit ook niet onder garantie. Het plakken is immers makkelijk, alleen het vinden van een gaatje kost wat moeite. Een tent met stokken heeft hier geen last van, maar een stok reparatie is daarentegen vaak wat moeilijker uit te voeren.

Opblaastenten. Echt handig of gewoon een kampeertrend?

Net zoals ieder andere type tent hebben ook opblaastenten scheerlijnen om de tent af te spannen. Dit doe je om de tent te kunnen gebruiken tijdens wind en regen. Zou je dit niet doen dan staat de tent vrijwel los en kan deze stuk gaan bij de minste wind. Ons advies is dan ook om altijd de scheerlijnen te gebruiken en welke tent dan ook zo beschut mogelijk op te zetten. Een traditionele tent met stokken staat van zichzelf al een stuk stabieler in de wind. Dit komt doordat het frame stijf is. Deze tenten kan je ook veel strakker afspannen dan een opblaasbare tent. Luchtbuizen en/of tubes zijn veel flexibeler en gevoeliger voor wind. Dit wil niet zeggen dat het niet stevig is en dat de tent de gehele vakantie plat ligt door de wind, maar ga je veel op vakantie langs kusten of meren dan is het goed om te bedenken wat voor weer je daar kan verwachten.

Extra scheerlijnen en haringen nodig? >>

Opblaastenten. Echt handig of gewoon een kampeertrend?
  • Zet een tent met minimaal 2 personen op. Dit scheelt gemartel en je kan een stuk relaxter de tent opzetten. Ook is dit veel beter voor de tent in plaats van heel hard aan een bepaald punt te moeten trekken om iets strak te krijgen.
  • Zet de tent een keer op voordat je op vakantie gaat. Helaas komt het een enkele keer voor dat er iets niet goed is met een nieuwe tent. Het blijft tenslotte mensenwerk. Dit geldt niet alleen voor nieuwe tenten, maar het is ook meteen een mooi controle moment of alles nog goed is. Het komt vaak genoeg voor dat je tijdens de vakantie bijvoorbeeld een gaatje ontdekt en deze vervolgens vergeet.
  • Gebruik altijd de scheerlijnen. Slecht weer kan ook heel plotseling opkomen en voorkomen is altijd beter dan achteraf je tent moeten inpakken omdat deze kapot gewaaid is.
  • Wanneer je de opblaastent gaat inpakken is het verstandig om deze een keer over de lengte op te rollen richting de ventielen. Op deze manier druk je alle lucht uit de tubes en blijf je niet met lucht in de tubes zitten wanneer je de tent in de tentzak probeert te krijgen.
  • Neem altijd extra scheerlijnen, haringen en een reparatie setje mee. Zo ben je bij kleine defecten nooit afhankelijk van derden en kan je zonder al teveel ongemakken je vakantie voortzetten.
  • Neem de tijd om de tent op- en af te bouwen. Aan gehaast heb je niks en de kans dat er dan iets niet goed gaat is veel groter. Qua communicatie met de partner moet het tenslotte ook gezellig blijven.

 

  • Zorg dat je tent altijd 100% droog is voordat je deze opbergt in afwachting van de volgende vakantie. Berg een tent ook altijd zo luchtig mogelijk op. De zakken waar de tent in geleverd worden zijn eigenlijk alleen bedoeld om deze in te vervoeren. Wij hebben bijvoorbeeld een extra ruime tentzak van ademend materiaal die hier perfect geschikt voor is, of je nu een grote of kleine tent hebt.
  • Lukt iets niet of gaat er wat mis dan bestaan er online altijd nog tutorials op bijvoorbeeld youtube. Ook is er onder openingstijden van de winkel altijd de mogelijkheid om een specialist aan de telefoon te krijgen.
  • Gebruik nooit deodorant of zonnebrand in een tent. Wanneer dit op tentdoek komt dan kan hierdoor lekkage ontstaan die je vrijwel nooit meer goed krijgt.
  • Leen een tent alleen uit wanneer dit goed voelt. Je weet tenslotte nooit hoe er met een tent van een ander wordt omgegaan en zo houd je de controle over de staat van de tent. Dit geldt overigens niet alleen voor (opblaas)tenten.
  • Blijf genieten van de vakantie. Dat er iets kapot gaat hoeft niet te betekenen dat je vakantie meteen over is. Als je goed voorbereid van huis gaat dan heb je alles voor zover mogelijk onder controle.
Opblaastenten. Echt handig of gewoon een kampeertrend?

Heb je nog vragen dan kan je altijd contact met ons opnemen. Of kom langs in onze winkel voor een advies van één van onze productexperts.

Klantenservice contacten >>

Weet je welke opblaasbare tent je nodig hebt?
Kom je opblaastent dan in onze winkel bekijken of bestel de tent gemakkelijk en snel online.

Opblaasbare tent kopen >>

Opblaastent. Echt handig of gewoon een kampeertrend?
Nick
Over Nick
Nick heeft jarenlange ervaring op de werkvloer als (voor) -tenten en outdoor specialist. Tegenwoordig kan hij aardig overweg met SEO.