• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Tips & Tricks: Verlichting

Tips & Tricks: Verlichting

Verlichting mee op reis is altijd belangrijk. Je wilt niet onnodig hoeven zoeken naar items in je bagage of zelfs een tent opzetten in het donker is geen doen. Om er nu voor te zorgen dat je overal aan denkt hebben wij een aantal tips en tricks op een rij gezet. Heb je stroom op de plek of ben je lichtgewicht mogelijk onderweg. Voor alle situaties bestaat de juiste type verlichting en handigheden. Zo heb je altijd licht in het donker en voorkomt dit onnodige ergernissen.

Neem altijd extra batterijen of brandstof mee

Of je nou een lampje hebt op batterijen of een olielamp, zorg ervoor dat je altijd wat reserve brandstof bij je hebt. Een lamp valt vaak uit tijdens de meest onhandige momenten en het is erg vervelend als je dan niks achter de hand hebt. Een paar extra batterijen, een oplader of een fles brandstof kan dit voorkomen.

Ga zorgvuldig om met de brandtijden

Lampen hebben verschillende brandtijden. Dit hangt af van het aantal lumen (de lichtsterkte) dat de lamp produceert en de stroom die de lamp daarvoor nodig heeft. Stel dat een zaklamp met een capaciteit van 1500 lumen een brandtijd heeft van 2 uur op maximale sterkte, kan het maar zo zijn dat hij wel 8 uur brandt op de lichtste of knipperende stand. Dit verschil is behoorlijk groot en daarom is het slim om je gewenste lichtstand zorgvuldig te kiezen.

 

Tips & Tricks: Verlichting

Check goed of je lamp waterproof is

Veel zaklampen zijn tegenwoordig waterproof, maar dat is geen gegeven. Voordat je een lamp in de regen gaat gebruik of (per ongelijk) in de regen laat liggen, is het slim om na te gaan of jouw zaklamp wel waterdicht is.

Gebruik je lamp niet als deze erg koud is

Je hebt misschien wel eens gemerkt dat je (zak)lamp minder fel brandde dan dat je gewend was, maar dat deze een tijdje later weer prima functioneerde. Dit kwam waarschijnlijk doordat de batterijen of accu in je (zak)lamp koud waren. Batterijen en accu’s kunnen namelijk niet zo goed tegen de kou en gaan als gevolg minder goed branden. In zo’n situatie kan je de lamp het beste even uitschakelen, wachten totdat deze iets warmer is en vervolgens weer aan doen. Het is niet goed voor de levensduur van je lamp om hem op een koude batterij of accu te laten branden.

Zaklampen

Gebruik je een zaklamp dan is het bij sommige modellen zo dat je deze met een magneet aan een ijzeren oppervlak kan bevestigen. Zo heb je je handen vrij en kan je makkelijker iets repareren of zoeken. Ook is het verstandig om altijd een zaklamp bij de hand te hebben in de auto, caravan of zelfs keukenla.

Hoofdlampen

Wil je toch minimaal op reis dan is een hoofdlamp ideaal. Deze zijn vrijwel allemaal lichtgewicht en hebben een lange batterij duur. Ook zijn de meeste modellen tegenwoordig geschikt om via USB op te laden of je kan ervoor kiezen om toch batterijen te gebruiken. Zo heb je altijd de mogelijkheid om de hoofdlamp te laten branden. Een ander voordeel van hoofdlampen zijn dat je deze op je hoofd draagt en hierdoor altijd je handen vrij hebt.

Tips & Tricks: Verlichting
Tips & Tricks: Verlichting

Wist je dat

Het aantal lumen niet alles zegt over hoe fel een lamp is? Het aantal lumen is een maatstaaf voor de hoeveelheid licht die een lichtbron afgeeft. Het zegt niks over hoe die lichtbron dat aantal lumen afgeeft. Een 360 graden lamp zal minder fel schijnen dan een lamp met hetzelfde aantal lumen en een geconcentreerde lichtstraal. Bedenk dus goed waarvoor je de lamp wil gebruiken en kijk niet enkel naar het aantal lumen.

Advies 

Ben je op zoek naar een lamp die je als leeslamp kan gebruiken? Kijk dan naar een verlichting die aan het plafond bevestigend kan worden. Op deze manier heb je gelijk verdeeld licht en dat is ideaal voor bij het lezen van een boek. Let wel op dat de lamp niet te heet wordt. Zo voorkom je schade aan de tent of in het ergste geval brand. Of neem gewoon een hoofdlamp. 

Tips & Tricks: Verlichting

Breng een reserve kousje mee

Heb je een lamp mee die op gas werkt? Vergeet dat niet een reserve kousje mee te nemen. Vaak raken deze op de meest onhandige momenten op en het is vervelend als je dan niks achter de hand hebt. Hoelang een gaskousje precies meegaat, is afhankelijk van het gebruik. Wanneer de kousjes nat of uitgedroogd zijn, zullen ze niet meer goed functioneren. Kousjes hebben echter geen houdbaarheid datum. De back-up kousjes van een jaar terug kan je dus nog prima gebruiken. Eén van de belangrijkste tips bij kousjes: raak een kousje dat in gebruik is geweest nooit aan! Kousjes zijn behoorlijk fragiel en kunnen na gebruik snel stuk gaan.

Tips & Tricks: Verlichting

Monteer het gloeikousje in de juiste volgorde:

  1. Zorg ervoor dat het gas helemaal uitstaat! 
  2. Steek het gloeikousje voorzichtig aan zonder hem aan te raken met de lucifer of aansteker 
  3. Wacht tot de vlam helemaal weg is en het kousje wit of grijs geworden is 
  4. Raak het gloeikousje niet meer aan en open het gas 

Neem de juiste gasfles mee

Niet alle gasflessen zijn hetzelfde en dus passen niet alle gasflesjes op jouw gaslampje. Sommige hebben een kliksysteem, andere hebben een draaisysteem en zelfs daarbinnen verschillen ze nog. Check daarom goed welk type gasfles er onder jouw lamp hoort. Zo voorkom vervelende verassingen tijdens de reis. Ook bij gas is het geen overbodige luxe om een reservetankje mee te brengen. Dit komt niet alleen van pas bij je lamp, maar ook bij een eventueel kookstel dat op gas brandt.

Tips & Tricks: Verlichting

Advies 

Controleer bij gloeikousjes altijd of ze geen radioactieve stoffen bevatten. De afgifte ervan is zo minimaal dat het waarschijnlijk geen schade op kan leveren, maar wanneer je zo’n kousje aangeraakt hebt, is het toch slim om je handen goed te wassen. In sommige landen zijn dit soort kousjes niet voor niks verboden. 
In het assortiment van Kampeerwereld Hendriks zijn alle gloeikousjes non-radioactief.

Let op!  

Wanneer je je gasflesje zowel voor de lamp als voor het koken gebruikt, gaat deze een stukje sneller leeg. Neem daarom voldoende gas mee op vakantie. Dit geldt voor zowel gasblikjes als gasflessen.

Tips & Tricks: Verlichting
Over Specialist (Techniek)
De techniekspecialist helpt je bij het onderhouden van je mobiele huis. Hij geeft handige tips, maar introduceert ook de nieuwste producten.