• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Winter BBQ

Winter Barbecueën

We zien onszelf vaak gezellig samen barbecueën tijdens warme zomeravonden en zetten de barbecue in de winterstalling wanneer de herfstmaanden om de hoek komen kijken. Bij Kampeerwereld Hendriks vinden we dat zonde, omdat een smakelijke barbecue zich niet hoeft te beperken tot de zomermaanden. Barbecueën kan zonder twijfel ook in de winter en wij vertellen je graag waarom dat zo leuk is.

Barbecueën begon eigenlijk al bij de oermens. Een open vuur was de manier waarop zij dagelijks hun maaltijden bereidde en voedsel klaarmaakten voor een langere houdbaarheid. Tegenwoordig is het vooral een sociale aangelegenheid met warm zomerweer, lange zwoele avonden en koude drankjes. Ook de wijze waarop we buiten koken is veranderd. Natuurlijk grillen we zo nu en dan onze worstjes nog op een open vuur, maar wanneer we echt een lekker stukje vlees willen bereiden, maken we plaats voor een houtskool-, elektrische-, pellet- of gasbarbecue. Benieuwd welke van deze barbecues het beste bij jou past? Neem dan eens een kijkje op onze informatiepagina over barbecues.

Heb jij buitenshuis een plekje zoals bijvoorbeeld een veranda waar je droog kan zitten? Dan kan je samen met een lekkere kachel, warme kleedjes, wat sfeerverlichting, een fijn drankje en de juiste mensen smakelijk barbecueën in de winter. Dat klinkt toch als muziek in de oren voor de gepassioneerde barbecue chef-koks onder ons?

Om het barbecueën in de winter tot een succes te maken, hebben we verschillende tips. Zo weet je zeker dat dat malse stukje wild goed in de smaak gaat vallen bij de mensen aan de eettafel.

Kies de juiste BBQ 

Niet alle barbecues zijn geschikt voor barbecueën in de wintermaanden. Wanneer het materiaal van je barbecue niet dik genoeg is, zal het lastig zijn om hem op de juiste temperatuur te krijgen en houden. Wanneer je het winter barbecueën eerst nog wil uitproberen, kan je kiezen voor een ketel BBQ. Zeker als we uitgaan van de milde winters in Nederland is dit voldoende. Zie je jezelf toch als één van de gevorderden? Dan is het verstandig om te kijken naar een dubbelwandige BBQ of een keramische Kamado. Voor de fanaten onder ons hebben we twee nieuwe merken in het BBQ-assortiment. Benieuwd welke dat zijn? Klik dan hier

Het allerbelangrijkste is dat de barbecue is voorzien van een deksel. Zonder een deksel kan je het vlees in de koude buitenlucht niet gaar krijgen. Juist door de deksel is de barbecue in staat om de benodigde hitte op te bouwen.

Winter BBQ
Winter BBQ

Zet de BBQ op een slimme en veilige plek

Koude wintermaanden gaan vaak gepaard met een koude wind en dat vindt je barbecue niet zo fijn. Het liefst staat je BBQ net als jij een beetje uit de wind om lekker warm te blijven. Heb je geen beschutte plek zoals een schutting, afdakje of open veranda? Zet de barbecue dan zo dicht mogelijk bij een muur. Tref je sneeuw of ijs aan op je barbecue wanneer je hem wil gaan aansteken? Haal dit er dan eerst af en wacht niet tot het smelt door de warmte van binnenuit. Zonder sneeuw en ijs wordt je barbecue sneller warm en dat scheelt weer brandstof.

Gebruik voldoende brandstof bij het aansteken van je BBQ

Echte winterkou heeft invloed op het warm worden van je barbecue. Hij heeft ’s winters iets meer tijd nodig om goed op temperatuur te komen en blijven dan ‘s zomers. De truc voor het aansteken van je barbecue in de winter is: stook hem vooral in het begin goed op. Dit betekent dat je meer brandstof, bijvoorbeeld gas of kolen, toevoegt dan ’s zomers. Mocht het echt heel koud zijn en bijna vriezen, kies dan voor propaangas. Propaangas kan beter tegen koude temperaturen dan butaangas.

Winter BBQ

Controleer je BBQ op onaangekondigde gasten: winterbeestjes

Voordat je de barbecue aansteekt, is het altijd handig om eerst even te checken of er geen beestjes zijn die hebben besloten jouw BBQ als winteronderkomen te gebruiken. Met name gasslangen zijn de ideale overlevingsplek voor bijvoorbeeld spinnen. Zij kunnen ervoor zorgen dat het aansteken van de barbecue niet wil lukken of dat hij dooft wanneer je net je lappen vlees aan het grillen bent. De barbecue opnieuw aan moeten zetten met je koude handen is geen pretje.

Hou rekening met wisselende weersomstandigheden

Hoe goed je je BBQ ook gepland hebt, hou er rekening mee dat alles net even anders kan lopen dan je wil. Er kan een storm opkomen waar je niet op gerekend hebt, maar vooral regen of sneeuw kan veel roet in het eten gooien. In die situaties is het belangrijk dat je de barbecue NIET verplaatst naar binnen. Dit is erg verleidelijk, maar het brengt naast brandgevaar ook een gevaarlijke afvalstoffen mee naar binnen die in een afgesloten ruimte schadelijk zijn voor je eigen gezondheid. Voor jezelf en je gasten is het daarom wel zo prettig om een back-up plan te hebben.

Winter BBQ

Steek de BBQ op tijd aan

Door de lage buitentemperatuur zal het iets langer duren voordat je barbecue op temperatuur is en je kan gaan grillen. Steek de BBQ daarom op tijd aan zodat je zeker weet dat je kan beginnen met barbecueën wanneer je hongerige gezelschap aan tafel gaat zitten. Hoe meer kou en wind, hoe langer het duurt voordat je barbecue de juiste temperatuur bereikt.

Verlicht je BBQ

In de winter is het snel donker en hoewel sfeerverlichting echt heel erg gezellig is, biedt het vaak niet voldoende licht om de staat van je stukje vlees te kunnen controleren. Een hoofdlampje is in dat geval de uitkomst voor jouw probleem. Waar je ook kijkt heb je licht en je houdt beide handen vrij.

Winter BBQ

Wees voorzichtig met jezelf en de BBQ 

Een barbecue wordt erg heet en brengt daarom logischerwijze risico’s met zich mee. In de winter is het koud, kleden we onszelf lekker dik aan en is het erg verleidelijk om lekker dicht bij de warme barbecue te gaan staan. Het gevaar is dat loshangende kledingstukken zoals bijvoorbeeld je warme sjaal in het vuur terecht komen. Ook je handschoenen zijn hoogstwaarschijnlijk niet vuurvast. Zorg voor je eigen veiligheid en gebruik daarom een paar goede en eventueel gevoerde BBQ-handschoenen

Probeer zo efficiënt mogelijk te barbecueën door alle barbecue gereedschap en ingrediënten vooraf klaar te leggen en de deksel niet onnodig te openen. Elke keer dat je de deksel van je BBQ open doet, verliest hij warmte. Om de temperatuur voor je lekkere lap rund of hele kip in de gaten te houden, kan je ook gebruik maken van een thermometer. Tegenwoordig zijn er BBQ-thermometers die werken op Wifi of Bluetooth verkrijgbaar. Als het regent kun je dus lekker binnen gaan zitten en toch je vlees in de gaten houden.

Winter BBQ
Winter BBQ

Tijd voor een BBQ-feestje

Heb je het barbecueën in de winter een paar keer geprobeerd en heb je vertrouwen in je eigen kunnen? Dan wordt het tijd om je passie en talent voor barbecueën te delen met een groter gezelschap door een heuse winterbarbecue te organiseren. Tover je tuin om tot een winterparadijs en zorg voor dat knusse sfeertje. Zet de partytent op, voorzie deze van gezellig lampjes, leg warme dekentjes klaar, stook het kampvuur op en klik een vrolijke Spotify lijst aan. Winterse drankjes als warme glühwein, sangria en appelcider kunnen het feest helemaal compleet maken.

Laat je winter BBQ samen met een groot gezelschap tot lekker laat in de avond duren en sluit de BBQ misschien wel op 31 december samen met het jaar af door kleurrijk vuurwerk aan te steken. Ook de kerst kan dit jaar in een ander jasje gestoken worden door het stuk wild niet in de pan, maar op de barbecue te bereiden.  

  
Eet smakelijk!  

Over Specialist (BBQ)
Lekker barbecueën, grillen en bakken? Onze BBQ-specialist vertelt je er alles over. Misschien krijg je ook nog een lekker recept mee.