• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Winterklaar maken van je caravan of camper: waar moet je op letten?

Winterklaar maken van je caravan of camper: waar moet je op letten?

Wanneer het kampeerseizoen ten einde loopt wordt het weer tijd om de caravan winterklaar te maken. Dit belangrijke karwei zorgt er voor dat je het volgend voorjaar weer snel en onbezorgd op reis kunt. Er komen echter veel verschillende aspecten bij kijken en zeker onervaren caravan/camper bezitters raken misschien snel het overzicht kwijt. Daarom hebben wij bij Kampeerwereld Hendriks een lijst opgesteld met de belangrijkste punten waar je op moet letten bij het winterklaar maken van je caravan. Volg je de stappen op deze lijst, dan kun je de caravan/camper vol vertrouwen stallen en kun je volgend jaar weer veilig op weg.

Om je caravan of camper schoon de winter door te laten komen verdient het de aanbeveling om deze te plaatsen in een overdekte stalling. Hier staat hij afgeschermd van weer en wind en worden dingen als vuil en vogelpoep voorkomen. Plaats je hem buiten, dan kun je het beste een goede caravanhoes gebruiken. Daarnaast is het natuurlijk slim om de caravan/camper schoon achter te laten en zijn er een aantal handelingen die er voor zorgen dat deze ook schoon en fris blijft.

  • Allereerst is het handig om de caravan/camper vanbinnen en vanbuiten eens goed schoon te maken. Ook kun je de buitenkant bijvoorbeeld in de was zetten. Zo begin je het volgend voorjaar met een schone caravan/camper waarmee je direct al zin in het kamperen krijgt.
  • Zorg dat het eten uit de koelkast en kastjes verdwenen is. Dit kan namelijk bederven en trekt ongedierte aan.
  • Maak de koelkast goed schoon en laat deze op een kiertje open staan. Zo voorkom je condensvorming en nare geurtjes.
  • Maak de watertanks en afvaltank leeg en schoon. Zorg daarnaast dat de boiler, alle leidingen, kranen en pompjes afgetapt en doorgeblazen zijn. Water zet namelijk uit wanneer het bevriest, waardoor veel schade kan ontstaan.
  • Zorg dat zaken als een voortent, luifel of windscherm schoon en droog worden opgeborgen.
  • Het wordt aangeraden om eventuele rolgordijnen of rolhorren open te laten. Als deze zich langdurig in dichtgetrokken stand bevinden bestaat er namelijk de kans dat de veertjes oprekken, wat de werking niet ten goede komt.
  • Afhankelijk van het vochtniveau in de stalling (en zeker wanneer de caravan/camper buiten staat) is het slim om alle kussens en beddengoed uit de caravan/camper te halen en deze bijvoorbeeld op zolder te bewaren.
  • Laat de ramen op een klein kiertje staan voor een goede luchtcirculatie. Niet te ver, want dan kunnen muizen binnen komen.
  • Controleer de carrosserie en luchtroosters op eventuele insluiproutes voor ongedierte.
Winterklaar maken van je caravan of camper: waar moet je op letten?

Naast het schoonmaken van exterieur en interieur komen er nog een aantal technische aspecten kijken bij het winterklaar maken van je caravan of camper.
Deze zorgen ervoor dat je caravan/camper geen schade oploopt tijdens de stalling en dat deze veilig gestald staat.
Zo kun je in het voorjaar zonder onvoorziene ongemakken weer op weg.

Winterklaar maken van je caravan of camper: waar moet je op letten?
  • Allereerst is het natuurlijk slim om eventuele reparaties en onderhoud voor de winterstalling uit voeren. Werkplaatsen en dealers hebben in het najaar vaak meer tijd en zo kom je niet met last-minute reparaties te zitten in het voorjaar.
  • Controleer voor de stalling samen met de stallingsbeheerder de caravan/camper op schade en noteer deze. Zo weten jullie beiden welke eventuele schade tijdens de winterstalling is veroorzaakt.
  • Het is handig om kwetsbare apparatuur, zoals tv’s, uit de caravan/camper te halen en deze in huis te bewaren. Dit voorkomt beschadigingen.
  • Accu’s moeten worden losgekoppeld en kun je het beste eruit halen en in huis (kamertemperatuur) bewaren. Hierdoor gaan zij een stuk langer mee.
  • Verwijder batterijen in bijvoorbeeld de ontsteking van de kachel of de klok.
  • Voor de veiligheid moet ook de gasfles verwijderd worden. Deze kun je vaak op een veilige plek bij de stalling kwijt of je kunt hem thuis op een veilige (en geventileerde!) plek bewaren. Ook is dit een goed moment om alvast de gasslangen en drukregelaars op houdbaarheidsdatum te controleren. Het advies is om deze om de 4 jaar te vervangen aangezien het rubber uit gaat drogen en kan gaan scheuren.
  • Controleer een eventuele vloeistofverwarming op vorstbestendigheid
  • Zorg er bij voorkeur voor dat tijdens de stalling de wielen van de caravan/camper van de grond zijn. Kan dit niet, verhoog dan de bandenspanning tot het maximum of vervang de banden tijdelijk voor een paar sloopexemplaren. Zo kun je vervorming van de banden voorkomen.
  • Zorg dat de brandstoftank volledig gevuld is. Dit voorkomt condensvorming (water) en eventuele roestvorming (bij een metalen tank) in de brandstoftank.
  • Trek bij het stallen de handrem niet aan, maar zet de camper in zijn versnelling of gebruik stopblokken. Wanneer je de camper weer in gebruik neemt kun je het beste van de rem afblijven en eerst even voorzichtig een stukje rijden alvorens te remmen. Dit alles in verband met de mogelijkheid op vast-slaande remmen.
  • Controleer het niveau van de antivriesvloeistof in het koelsysteem en vul deze aan wanneer nodig. Dit in verband met vorstbestendigheid.

Bij het winterklaar maken van je caravan of camper kun je het beste een checklist maken van de bovenstaande punten. Zo weet je zeker wanneer je de caravan/camper met een gerust hart kan stallen. Hierna is het afwachten tot het volgende kampeerseizoen begint. Wij hebben er nu al zin in!