• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Work vacation

Work vacation

Werken en vakantie vieren, gaat dat wel samen? Wanneer we hieraan denken dan zien we al gauw de reclames op Instagram van influencers met eigen bedrijfjes op witte stranden en bij idyllische accommodaties. ‘Work online and escape the 9 to 5 life!’ is een quote die in deze gevallen vaak voorbijkomt. Maar wat als je geniet van regelmatig werken voor een opdrachtgever en tegelijkertijd ook verlangt naar meer reizen? En als je stopt met werken, hoe ga je een maandenlange reis dan financieren? In dat geval helpt corona je een handje verder. Gek he?! Dat je zo’n uitspraak kan doen over de coronapandemie.

Het verlangen om te reizen is iets wat altijd in mij heeft gezeten. Toen ik nog studeerde en bij mijn ouders woonde, zeiden een hoop mensen: ‘Nu kan het nog. Als je de kans hebt, pak deze dan!’ Met dat advies nam ik een tussenjaar om naar Afrika te gaan en volgde ik ook mijn minor in het buitenland. En dan is het afstuderen in zicht, woon je inmiddels op jezelf en staat de 9 tot 5 baan op de stoep. Allemaal vaste lasten en verplichtingen die je ervan kunnen weerhouden om een nieuw avontuur aan te gaan.

Gelukkig hielden mijn lange reizen daar niet op en schrijf ik dit verhaal vanuit het mooie Valencia in Spanje. Door corona hebben een hoop mensen hun functie tijdelijk vanuit huis voort moeten zetten en hebben bedrijven mogen ervaren dat dit beter ging dan verwacht. Dat geldt ook voor mijn functie en na goed overleg heb ik de vrijheid gekregen om Kampeerwereld dit jaar in het laagseizoen op een afstandje te ondersteunen.

Work vacation

En dan wordt het serieus en mag het plannen gaan beginnen. Waar willen we heen? Wanneer vertrekken we? Gaan we met de auto of het vliegtuig? Waar gaan we wonen? En niet te vergeten: wat doen we met onze spullen en appartement in Nederland? Hoewel wij al redelijk snel zijn begonnen met het regelen van al deze dingen, was het ook bij ons zo dat we op het laatste moment stress ervaarden, we in de auto begonnen te mopperen op elkaar en we ons continu afvroegen: zijn we niet wat vergeten? Geloof mij, je vergeet wat! Zo ben ik zonder jas de deur uitgelopen. Gelukkig is dat net als een hoop andere dingen ook in het buitenland op te lossen ;)

Van de reis naar Valencia hebben wij onze vakantie gemaakt. Zonder een strakke planning en met een volgeladen Toyota Starlet zijn we op pad gegaan. 6 maanden naar het buitenland en alles wat je hebt zit in een Starlet?! Si! Het vraagt om wat geduld en inzicht, maar we moeten allemaal eerlijk toegeven dat we vaak te veel meebrengen. Benieuwd hoe ons autootje eruitzag? Neem dan een kijkje bij deze blog van Kampeerwereld Hendriks met daarin tips voor het inpakken van je kleine auto.

Tijdens deze vakantie van twee weken hebben we geslapen in fijne hotels, sfeervolle hostels, unieke Airbnb’s en ons eigen lichtgewicht MSR tent. Door onze vrije, of in sommige ogen karige, planning hebben we dit kunnen doen in grote steden als Parijs, Montpellier en Barcelona, maar ook in idyllische dorpjes waar een ID niet nodig was en een hoop handje contantje geregeld werd. Het hele dorp had je auto al gezien en waarschijnlijk wist iedereen na een bezoekje aan de bar ook waar onze reis heen ging.

Ik moet toegeven dat je juist op die plekken hele gezellige mensen ontmoet en verborgen pareltjes ontdekt. Weg van het massa toerisme en ook het eten is hier zo veel lekkerder!

Work vacation

Eenmaal aangekomen op locatie kan het settelen beginnen en worden Google Translate en jij beste vrienden. Natuurlijk kom je met handen en voeten een heel eind, maar wanneer je een fiets abonnementje wil afsluiten en het bureau spreekt geen Engels, dan heb je toch echt een beetje hulp nodig. De eerste weken ging onze vrije tijd veel op aan het regelen van alledaagse dingen, het leren kennen van je directe omgeving en het inrichten van ons appartementje. Gelukkig was ons appartement al gemeubileerd, maar met fotolijstjes en wat decoratie is het toch fijn om er je eigen draai aan te geven.

Hoewel het werken al gauw voor een routine zorgt en het overdag soms net lijkt alsof we in Nederland zijn, voelt het als een grote vakantie en kijken we uit naar de weekenden. Doordeweeks werken we voor de afwisseling nog wel eens in een restaurant langs het strand en maken we dankbaar gebruik van ons dakterras. Met onze compacte en lichtgewicht Helinox stoeltjes kunnen we daar uit de wind en in de zon zitten. Wanneer je je realiseert dat je dit een week voor Kerstmis doet, weet je weer dat het echt niet hetzelfde is als Nederland ;)

Doordat we met de auto naar Valencia zijn gekomen, hebben we in de weekenden een hoop vrijheid. We trekken er al gauw op uit naar de bergen, bezoeken graag oude kastelen en doen ervaringen op bij hotspots zoals warmwaterbronnen. Tijdens deze weekenden omarmen we onze titel als toerist met trots en gaan we op pad met onze ON en Lowa wandelschoenen, en dagrugzak van Lowe Alpine en The North Face die is gevuld met een lunch en drinkfles met water.

Work vacation
Work vacation

Valencia is een veelzijdige stad die onder andere bekend staat haar moderne architectuur, ofwel Ciudad de las Artes y las Ciencias. Het oude centrum heeft daarentegen weer veel historische gebouwen, gezellige smalle straatjes en mooie bezienswaardigheden. De stad is daarbij erg vlak en daarom de ideale vakantiebestemming voor Nederlanders. We zijn ervaren fietsers en dat is, als je het mij vraagt, dan ook de beste manier om Valencia te verkennen.

Wil je graag zonnen op het strand en vooral niet te veel doen? Ook dan ben je bij Valencia aan het juiste adres! De stad ligt langs de zee en heeft aan het strand genoeg sfeervolle restaurantjes en beach clubs waar jij je kunt vermaken. Op ons dakterras kijken we uit op de zee en met de zee zo dichtbij konden ook wij het niet laten om daar dankbaar gebruik van te maken. Met een wetsuit en snorkelset gaan wij er met enige regelmaat op uit om te snorkelen. Hopelijk kan dat van ‘t zomer zonder wetsuit.

Onderstaand treffen jullie nog een paar laatste tips naar aanleiding van onze ervaringen. Wij gaan ondertussen nog even genieten van het zonnige Valencia, en ik zie jullie over een paar maanden weer in de winkel van Kampeerwereld Hendriks.

  • Maak een to-do-lijst. Sommige vakanties zijn zo vertrouwd dat dit bijna niet meer nodig is, maar bij een maandenlange reis zoals deze is dat ontzettend belangrijk. Kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Neem dan eens een kijkje in het boek Take a break.

  • Probeer een andere cultuur niet te veranderen. Natuurlijk maak je zo’n reis omdat je een andere cultuur wil ervaren, maar op den duur gaan verschillen je opvallen en waardeer je Nederland meer dan je dacht. Wij zouden het ook niet fijn vinden als een Spaanse vriend onze Nederlandse cultuur wil corrigeren, dus doe dat ook niet tijdens jouw bezoek.

  • Voorkom passiviteit en blijf bewegen. Nou hoor ik je denken ‘Daar maak ik me in een stad als Valencia geen zorgen om!’ Toch staat Valencia hier los van en is het ook hier verleidelijk om met het thuiswerken als kluizenaar te leven. Forceer jezelf om naar buiten te gaan, doe zo nu en dan een workout en blijf gezond eten.
Over Specialist (Gast)
Een echte outdoor liefhebber, wandelspecialist of kampeervirtuoos vertelt je over zijn of haar bevindingen en geeft je handige tips en tricks.