Voor 17.00 uur besteld?
Vandaag verstuurd!
Gratis verzending vanaf €35.-*
Stel je vraag
bouldermat banner

Bouldermatten

In Fontainebleau hoor je niet anders dan of een plof op een bouldermat of een schreeuw van geluk omdat een boulder gelukt is. Bouldermatten ook wel crashpads genoemd zijn afgestemd op boulderen. Ze zijn gemaakt om je een zachte landing te geven als je weer naar beneden komt gepland of onverwacht. Een goede bouldermat heeft kwaliteit schuim en een stevige hoes. Vergeet niet te spotten bij het boulderen. Anders heb je een mooie mat en val je er precies naast of val je er vanaf.

Bouldermatten zijn gemaakt om je val te breken en niet om hem op te vangen. Met de crashpads bescherm je je lichaam tegen ernstig letsel als je van kleine of grote hoogte valt. Sta je in de wand op 4 meter hoog en je valt, dan zorgt de mat er alleen voor dat je je enkels niet breekt maar wellicht alleen verstuikt. In alle gevallen moet je wel op de mat terecht komen.

Zorg ervoor dat je de mat zo neerlegt dat je tijdens de hele route op de mat terecht kan komen. Is het een vrij brede route, dan kan een mede klimmer/ spotter de mat onder je verplaatsen. Het wil wel voorkomen dat je een route klimt met daaronder rotsen. De oplossing hiervoor is of continue de mat verplaatsen of om een tweede of meer matten te gebruiken.

De spotter tijdens het boulderen is er niet om je handje vast te houden en om je op te vangen. Deze persoon zorgt ervoor dat als je mocht vallen hij of zij je richting de bouldermat duwt. Op deze manier is de kans groot dat je een zachte landing maakt.

Bevind de route zich op een lastige en zelfs gevaarlijke plek, dan is het zeker de moeite je door meerdere mensen te laten spotten.

Het spotten op een boulder

Bouldermatten zijn opgebouwd uit verschillende materialen. Vaak worden er twee of drie lagen verschillend schuim gebruikt.

  • Een vrij stug schuim aan de buitenkant om de impact te kunnen verdelen over een groot oppervlak.
  • Een zachte soort schuim om de schok van de crash te absorberen. Dit is bij gebruik van drie lagen vaak de tussen laag.

Er zijn ook Boulder matten die werken met andere vullingen. Zo worden er rubbersnippers gebruikt of een tussenlaag van lucht. De boulder matten die wij in het assortiment hebben werken uitsluitend met schuim.

De buitenkant van de bouldermat is gemaakt van een stevig nylon of polyester. De mat moet immers bestand zijn tegen het slepen over scherpe rotsen en de klappen kunnen doorstaan van een afsprong of val.

Zeker als je de bouldermat veel gebruikt ga je merken dat je op een geven moment de ondergrond door de mat heen voelt. Dit is het goede moment om de mat te vervangen. Dit heeft alles te maken met het schuim aan de binnenkant. Hoe snel dit is hangt af van het gebruik en omstandigheden.

Een goede bouldermat is belangrijk

Mocht je nog vragen hebben dan kun je contact met ons opnemen of langskomen bij ons in de winkel.