Voor 17.00 uur besteld?
Vandaag verstuurd!
Gratis verzending vanaf €35.-*
Stel je vraag
Boulderen

Wat is Boulderen?

Boulderen is een discipline binnen de klimsport die internationaal al erg veel bekendheid geniet. In Nederland begint deze tak van klimsport ook steeds meer bekendheid te krijgen. Vrij vertaald betekent een "boulder" een grote kei of rots. Origineel gaat het hier dan ook om het beklimmen van rotsen of grote keien. In Nederland vindt dit voornamelijk plaats in klim- en boulderhallen.

Boulderen

Boulderen is een zeer toegankelijke manier van klimmen, maar het is ook meteen één van de meest spectaculaire klimdisciplines. Je hebt er geen klimtouw of klimgordel voor nodig. Sportschoenen is voor beginners meer dan genoeg. Origineel is boulderen het beklimmen van rotsblokken in de natuur. In Nederland vindt deze klimsport zich voornamelijk plaats in boulderhallen.

Het beoefenen van deze klimsport gebeurt op wanden van maximaal 4.5 meter hoog. Hier worden korte klimroutes geklommen. Voor de veiligheid ligt er een dikke valmat van zo'n 30 centimeter op de grond. In de Nederlandse boulderhallen zijn honderden routes te vinden. Deze worden aangegeven door middel van kleuren. Moeilijkheidsgraden verschillen van heel makkelijk tot praktisch onmogelijk. Op deze manier blijft deze klimsport voor iedereen een uitdaging.

De verschillende klimroutes die gemaakt worden, zijn te vergelijken met een uitdagende puzzel. Er komt niet alleen pure kracht bij kijken, maar ook een flinke portie nadenkwerk. Boulderen is een evenwichtige combinatie van lichamelijke kracht, goed nadenken en een bepaalde finesse. De boulder is klaar als je een route van begin tot einde hebt geklommen.

Het beste bouldergebied in Europa is Fontainebleau in Frankrijk. Dit gebied ligt zo'n 90 km ten zuidoosten van Parijs. Het gebied is omringd door bosgebied en ligt vol met rotsblokken die prima geschikt zijn voor het boulderen. Het zandsteen is van zeer goede kwaliteit, waarbij de landingen zacht en zanderig zijn. Dit zorgt voor ideale omstandigheden voor het boulderen.

Over het algemeen is boulderen een relatief veilige sport. Echter, de handelingen kunnen wel erg blessuregevoelig zijn. Neem daarom de volgende tips goed in je op!

Zorg ervoor dat je een goede warming-up doet
Controleer goed de demping van de mat
Houd het valgebied vrij
Plaats de bouldermat op de juiste plek
Vang een val dynamisch op
Draag geen gordel en/of sieraden

Boulderen