Voor 17.00 uur besteld?
Vandaag verstuurd!
Gratis verzending vanaf €35.-*
De techniek van sneeuwschoenwandelen

Sneeuwschoenwandeltechniek

Met sneeuwschoenen worden gebieden toegankelijk die tot voor kort alleen toegankelijk waren voor tourskieers. Moderne sneeuwschoenen zijn al lang niet meer de opgewaardeerde tennisrackets waar het in Scandinavie en in Canada ooit mee begon. Sneeuwschoenen zijn voor mensen die in de winter in de sneeuw willen wandelen op vlak, glooiend of zelfs bergachtig terrein.

De sneeuwschoenen hebben een verstelbare binding die het toelaat om verschillende schoenmaten te gebruiken. Sneeuwschoenen die gebruikt worden in bergachtig terrein hebben een beugel onder de hak die gekanteld kan worden om zo de achillespees en de kuitspier te ontlasten. De beugel verhoogt het comfort in aanzienlijke mate. Deze voorziening wordt ook aangetroffen op tourskies en heeft bij sneeuwschoenen dus dezelfde functie.

Er zit een kantelpunt onder de bal van de voorvoet. Hierdoor wordt bij de afzet de teen, met daaronder een aluminium kam, in de sneeuw gedrukt zodat je kan afzetten. Een ander voordeel van de constructie is dat de schoen zelf niet vervormt zodat de sneeuwschoenwandelaar eigenlijk nooit blaren ontwikkelt. Het bewegende deel zit alleen aan de voorzijde vast aan het vlakke gedeelte van de sneeuwschoen. De achterkant van de sneeuwschoen glijdt over de sneeuw achter je aan. (zie filmpje)

Iedereen kan in korte tijd leren sneeuwschoenwandelen. Je loopt in feite met de benen iets uit elkaar. Na een paar minuten ben je er aan gewend. Om balans te houden is het gebruik van wandelstokken wel aan te raden, al geven sommige alpinisten de voorkeur aan een langere pickel.

De techniek van sneeuwschoenwandelen

De draagkracht die bij de sneeuwschoenen opgegeven is, is niet veel meer dan een indicatie. Het draagvermogen van de sneeuwschoen is meer afhankelijk van de kwaliteit van de sneeuw dan van de grootte van de sneeuwschoen. Iedereen zakt diep weg in versgevallen poedersneeuw. Terwijl een grote, zware kerel met volle bepakking voldoende heeft aan een klein model sneeuwschoen als de sneeuw hard en ingeklonken is.

Moderne sneeuwschoenen ontsluiten sneeuwlandschappen voor wandelaars op een manier die nog niet zo lang mogelijk is. Toch hebben sneeuwschoenen beperkingen en het is van belang om daar bij de tourplanning rekening mee te houden.

 traverseren met een sneeuwschoen

Eén van de beperkingen is traverseren. Dat is het passeren van een berghelling van links naar rechts. Er wordt dus geen hoogte gewonnen of verloren en men loopt dus eigenlijk horizontaal op de flank van de berg. De sneeuwschoenen nemen nu de hellingshoek van de berg aan en je voeten en enkels worden in dezelfde stand gedwongen. Dit is al na enige tientallen meters erg vermoeiend. 

De nieuwe generatie binden zijn beter geschikt voor traveseren. Maar probeer dit zoveel mogelijk te vermijden tijdens het plannen van je tocht.

 

Zelfs met een sneeuwschoen die voorzien is van een stijgbeugel onder de hak is de hellingshoek waarmee je recht omhoog kunt lopen niet heel groot. Steiler dan dertig graden is niet aan te raden. Probeer je tocht hier goed op af te stemmen.  

De sneeuwschoenen voor wat steiler terrein hebben beugels om je hak te verhogen. Zoals de Tubbs flex alp. Bekijk de video om te zien hoe dit werkt. 

 

Omdat de achterkant van de schoen los hangt is achteruit lopen niet mogelijk. Een poging eindigt altijd in een buiteling. Elke beginnend sneeuwschoenwandelaar overkomt dit een paar keer.

Sneeuwschoenwandelen is een beduidend minder efficiente beweging dan tourskiën. Dat een skiër sneller kan afdalen dan een sneeuwschoenwandelaar is natuurlijk duidelijk. Maar ook omhoog is een gelijkwaardige skiër altijd sneller dan dezelfde atleet op sneeuwschoenen.

Een val in een gletsjerspleet is voor een sneeuwschoenwandelaar gevaarlijker dan voor een Alpinist op stijgijzers. Met sneeuwschoenen kan absoluut niet in ijs geklommen worden zodat een sneeuwschoenwandelaar die in een spleet terecht komt volledig afhankelijk is van zijn teammaat.

Daar komt nog bij dat een sneeuwschoenwandelaar meestal wandelstokken in zijn handen heeft in plaats van een pikkel. Echter als je je bewust bent van de mogelijkheden en onmogelijkheden dan is sneeuwschoenwandelen een fantastische activiteit.

Thüringer Wald (Duitsland)
Wat is er nu beter dan het sneeuwschoenwandelen in de ongerepte sneeuw? In Nederland krijg je hier bijna nooit de gelegenheid voor. Om het relatief dichtbij huis te houden, raden wij het Thüringer Wald aan. Op zo’n 6 à 7 uur rijden is dit gebied gemakkelijk te bereiken. In de wintermaanden ligt hier gemiddeld 90 dagen een goed pak sneeuw, in het prachtige Unesco natuurreservaat Vessertal-Thüringer Wald. Sneeuwschoenen huren is hier dan ook geen probleem. Vanuit Langenbach zijn verschillende routes uitgezet. Van routes met een klein hoogte verschil, tot wat zwaardere routes met wat meer hoogteverschillen.

Les Hautes Alpes (Frankrijk)
Ga je liever iets verder weg? Dan raden wij je het gebied Les Hautes Alpes in Frankrijk aan. In 1 dag rij je naar deze imposante bergwereld in het zuiden van Frankrijk. Het bergdorp Champcella is daar een prima uitvalsbasis. Bij Gîte 'La Bergerie' kan je prima terecht voor 1-of meer-daagse sneeuwschoenwandeltochten. Je loopt zo vanuit je voordeur de bergen in. Karin en Jos, de eigenaren van La Bergerie zijn Nederlands-talig. Wel zo handig bij het krijgen van allerlei tips voor mooie tochten. In de gîte liggen routebeschrijvingen met een ingetekende kaart voor je klaar. Je kunt de routes ook uploaden naar een GPS. Van december tot maart ligt hier over het algemeen genoeg sneeuw.

Heb je nog vragen na aanleiding van deze informatie? Neem contact op met één van onze productexpert. Enthousiast geworden over sneeuwschoenen? Bekijk ze in onze webshop.