• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
- Een donsjas wassen doe je zo

Een donsjas wassen doe je zo

Een donsjas houd je heerlijk warm bij temperaturen die om en nabij of onder het vriespunt liggen. Dons heeft namelijk geweldige isolerende eigenschappen en is daardoor perfect als vulling voor je winterjas. Ook een donsjas heeft af en toe een wasbeurt nodig en om ervoor te zorgen dat je zo lang mogelijk van je donsjas gebruik kunt maken geven wij je hier praktische tips en tricks voor het wassen van je donsjas.

Misschien overbodig om te zeggen maar check altijd eerst het etiket aan de binnenkant van je donsjas. Hierop staat alle informatie die je nodig hebt om je jas op de juiste manier te wassen in de wasmachine. Voordat je deze in de wasmachine doet is het belangrijk om de ritsen, knopen, gespen en klittenbandsluitingen te sluiten of vast te maken. Elastieken en koordjes moeten juist weer los gemaakt worden. Zit er een capuchon bij je jas die afneembaar is? Vergeet deze dan niet mee te wassen! Kijk ook nog even of er nog wat in de zakken zit.

Het is niet aan te raden om je donsjas naar een stomerij te brengen. Daar zal je jas namelijk chemisch gereinigd gaan worden waardoor het dons zijn veerkracht en dus zijn isolatie zal verliezen.

- Een donsjas wassen doe je zo

De gewone wasmiddelen hebben een ontvettende werking en breken de natuurlijke vetten van het dons af waardoor het zijn vulkracht verliest. Ook wasverzachter, bleekmiddelen en vlekverwijderaars zijn niet aan te raden bij het wassen van een donsjas.  Was je donsjas daarom met een technisch wasmiddel dat speciaal voor donzen kleding is. Donzen wasmiddelen zijn vloeibaar en tasten de isolerende eigenschap van het dons niet aan. Heb je een hardnekkige vlek dan kan je deze eventueel insmeren met het donswasmiddel. Test hierbij op een onopvallende plek of de kleur niet aangetast wordt.

Shop hier je tecnisch wasmiddel>>

Tegenwoordig zit er op veel wasmachines al een speciaal donswasprogramma. Zit dit programma niet op je wasmachine? Kies dan het wolwasprogramma waarbij je de temperatuur op maximaal 40 graden zet. Meestal is 30 graden zelfs al voldoende. Voor het beste resultaat raden wij je aan om eventuele zeepresten uit het zeepbakje te verwijderen en om niet meer dan één jas tegelijk te wassen.

- Een donsjas wassen doe je zo
- Een donsjas wassen doe je zo

Wanneer je donsjas net nieuw is, is het meestal niet nodig om de jas al te impregneren. Zeker niet als je hem met het speciale donswasmiddel hebt gewassen. Hierin zit namelijk ook al een onderhoud in voor de buitenstof van je jas. Wanneer je je donsjas intensief hebt gebruikt of al een aantal keren hebt gewassen is het af en toe nodig om deze opnieuw te impregneren. Ook hiervoor is een speciaal onderhoudsmiddel voor donzen jassen, dit tast de isolerende werking van het dons niet aan en kan ook gewoon in de wasmachine gebruikt worden. Was eerst je jas schoon met het donswasmiddel. Vervolgens was je deze opnieuw maar dan met een dons impregneermiddel.

- Een donsjas wassen doe je zo
- Een donsjas wassen doe je zo

In de droger
Je donsjas is nu schoon maar heeft al zijn volume verloren. Tijd om hem in de droger te doen. Kies hiervoor het aller, allerlangzaamste programma en een lage temperatuur. Belangrijk is om tijdens dit droogprogramma ook 3 tot 5 tennisballen bij je jas in de droger te stoppen. Deze tennisballen zorgen er namelijk voor dat het dons losgeklopt wordt en de veertjes niet aan elkaar gaan kleven. Heb je een droger met een sensor? Dan is het handig om een nat washandje er bij te doen zodat het programma door blijft draaien als de buitenkant van de jas al droog is.

Het droogproces neemt wel behoorlijk wat tijd in beslag. Je moet rekenen op minstens 3 droogbeurten voordat je jas goed droog is en weer een heerlijk donzig volume heeft. Hierna is het belangrijk om de donsjas nog minstens 24 uur in een warme en droge ruimte te laten luchten. Tussentijds schud je de jas nog een paar keer goed op voordat je hem opbergt.

In de buitenlucht
Het is ook mogelijk om je donsjas in de buitenlucht te drogen. Hierbij is het van groot belang om de jas neer te leggen zodat het dons niet de kans krijgt om te zakken. Ook in de volle zon laten drogen is niet goed voor het dons. Zorg er voor dat je de jas zeer regelmatig keert en opschudt om te voorkomen dat de veertjes gaan kleven. Een ouderwetse mattenklopper is hierbij een goed hulpmiddel!

- Een donsjas wassen doe je zo

Mocht je nog vragen hebben dan kan je altijd contact met ons opnemen of langskomen in de winkel voor een persoonlijk advies.

Shop hier alle voor je kleding onderhoud>>