• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Elektra op de camping, hoe zit dat nou?

Elektra op de camping, hoe zit dat nou?

Hoe zit dat nou precies met het gebruiken van elektra op de camping? Welke stekkers heb je nodig en hoeveel apparaten kunnen tegelijkertijd aanstaan? Dit zijn hele logische vragen waar we thuis nauwelijks over nadenken. Maar op de camping is dit net even anders. Dan moet je wel letten op het energieverbruik en heb je net even andere stekkers nodig. Op deze informatiepagina kom je erachter wat je precies nodig hebt om stroom te verkrijgen op de camping en hoe het zit met de ampère, volt en wattage.

Elektra op de camping, hoe zit dat nou?

De blauwe CEE stekker is dé stekker die je nodig hebt op de camping. Met deze stekker kun je op bijna alle campings in Europa elektriciteit afnemen. Ook is deze veilig omdat hij waterdicht en gezekerd is. De stekker heeft drie pinnen (mannetje) of drie uitsparingen (vrouwtje). De eerstgenoemde gaat in de stroomkast van de camping. De tweede gaat in de camper, caravan of boot waar zich een CEE invoerpunt bevindt.

Elektra op de camping, hoe zit dat nou?

Als je gaat kamperen met een tent of vouwwagen dan heb je een stekkerblok nodig. Gebruik in dat geval een 230 volt stroomunit. Deze zijn spatwaterdicht, slagvast en de stopcontacten zijn voorzien van randaarde. Let op: hang de stroomunit boven de grond aan bijvoorbeeld een tentstok in de tent om te voorkomen dat alles onder stroom komt te staan wanneer de tent per ongeluk overstroomd.

Het is handig een verlengkabel mee te nemen, want de CEE stekker is niet zo lang. Neem deze niet van huis mee, want deze zijn minder goed bestand tegen water omdat ze niet voorzien zijn van een neopreen afwerking. Hoe lang moet de verlengkabel zijn? Op de meeste campings zit je goed met een verlengkabel van 20-30 meter. Als je de verlengkabel op een haspel hebt zitten is het van belang deze bij gebruik geheel uit te rollen om brand door oververhitting tegen te gaan.

Het kan nog steeds voorkomen dat er geen CEE aansluitpunten op de camping zijn, maar randaarde of penaarde contactdozen. Koop in dit geval een verloopkabel of stekker en koppel deze aan de CEE verlengkabel.

Elektra op de camping, hoe zit dat nou?
Elektra op de camping, hoe zit dat nou?

Goed, je bent nu voorzien van stroom op de camping. Nu is de vraag hoe je hier het beste gebruik van kan maken. Campings geven met termen zoals 4A of 6A aan hoeveel ampère je kunt gebruiken. Hoe veel apparaten kun je nu tegelijkertijd gebruiken? Hier is een rekensommetje voor. Dit is ampère x voltage = watt. Het is dus belangrijk om te weten hoeveel watt jouw apparatuur verbruikt. Bijvoorbeeld: je kunt 4 ampère gebruiken op je kampeerplek en het voltage is 230 volt, dan kun je 4 x 230 = 920 watt tegelijk gebruiken. Over het algemeen is de regel: apparaten die warm worden verbruiken meer elektriciteit.

Wij hebben verschillende soorten elektrische apparaten in het assortiment die speciaal gemaakt zijn om te functioneren op de camping. Deze hebben een lager wattage, dus zit je minder snel aan het maximum apparaten. Neem je apparaten van thuis mee, bijvoorbeeld de frituurpan, dan zit je al veel sneller aan de max of kun je ze zelfs niet gebruiken vanwege de hoge wattage.

Elektra op de camping, hoe zit dat nou?

Heb je de informatie doorgenomen, maar zijn er nog dingen onduidelijk? Dan staat de klantenservice voor je klaar, of kom langs in de winkel voor deskundig advies van onze specialisten.