• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie

FAQ: Barbecue

Meest gestelde vragen over Barbecueën

Wat is het voordeel van een gasbarbecue t.o.v. een houtskoolbarbecue

Een gasbarbecue gebruikt zoals de naam al doet vermoeden, gas als brandstof. Hierdoor hebben gasbarbecues als voordeel dat je vrij snel kunt beginnen na het ontsteken van de barbecue. Na ongeveer 5 tot 10 minuten wachten is een gasbarbecue opgewarmd en klaar voor gebruik.
Een ander groot voordeel bij een gasbarbecue is de temperatuur. De temperatuur van een gasbarbecue is gemakkelijk te regelen en op constant niveau te houden. Hierdoor kan je bij verschillende soorten vlees het beste resultaat behalen op een simpele manier.
Het vet bij een gasbarbecue komt niet direct op het vuur. Dit zorgt ervoor dat je geen last hebt van opslaande vlammen waardoor het vlees niet zo snel zal verbranden. Nog een voordeel is het schoonmaken van een gasbarbecue. Bij een gasbarbecue hoef je alleen de grillplaat en het vet opvangbakje schoon te maken.

Wat is het verschil tussen geëmailleerd staal en een gietijzer BBQ rooster?

Het verschil tussen geëmailleerd staal en gietijzer BBQ-rooster zit vooral in het materiaal waar het rooster van gemaakt is. Door de verschillende materialen krijg je verschillende eigenschappen. Hieronder zijn de voor en nadelen van de verschillende roosters weergegeven.  

Type roosterVoordelenNadelen
Geëmailleerd
staal rooster
  • Makkelijk te reinigen
  • Roestbestendig door
    de geëmailleerde laag
  • Goedkoper
  • Kwetsbaar materiaal 
  • Kans op barsten
Gietijzeren
BBQ Rooster
  • Gietijzer houdt warmte langer vast
  • Duurzaam en stevig
  • Gelijkmatige warmte verdeling
  • Erg zwaar
  • Kan op den duur wat roesten
  • Lastiger schoon te maken 

 

Hoe moet je een gasbarbecue onderhouden?

Het onderhouden van een gasbarbecue wordt opgedeeld in drie verschillende onderwerpen. Deze bestaan uit het gas mechanisme, de binnenkant en de buitenkant van de barbecue.   

  • Gas mechanisme: Bij het gebruik van een gasfles bestaat het mechanisme uit een gasslang en een drukregelaar. De gasslang moet om de 5 jaar vervangen worden. Als een gasslang ouder is dan 5 jaar, wordt de kans groot op het ontstaan van scheurtjes en/of poreusheid.  
    De drukregelaar moet theoretisch om de 10 jaar vervangen worden. Wij raden echter aan om deze tegelijkertijd met de gasslang te vervangen om verzekerd te zijn dat alles goed en veilig blijft functioneren. 
  • Binnenkant: Borstel als eerste het rooster schoon om de ergste voedselresten te verwijderen. Gebruik daarna de juiste roostercleaner, geschikt voor het type rooster dat u heeft (roestvrijstaal, geëmailleerd staal of gietijzer). Laat dit even inwerken en maak dit daarna schoon met een spons. Dan kun je beginnen aan de binnenkant. Maak als eerste de binnenkant schoon met een schoonmaakborstel en daarna kan er eventueel een roestvrijstaal- of een emaillen -cleaner gebruikt worden voor een extra grondige reiniging. Droog dit daarna af met een microvezel doek.  
  • Buitenkant: De buitenkant kan schoongemaakt worden met de juiste cleaner (roestvrijstaal of geëmailleerd). Spray dit als eerste op de verschillende onderdelen. Neem dit na de aangegeven tijd af en maak het schoon met een microvezeldoek. (Let op! Bij roestvrijstaal, veeg in de richting van de groeven om krassen te voorkomen). Spoel daarna de onderdelen af met een lauw sopje en maak ze droog. 

Bekijk ook eens deze adviespagina over het schoonmaken van de BBQ.  

Hoeveel gas verbruikt een gasbarbecue?

Het verbruik van gas verschilt per BBQ. Daarnaast verschilt het verbruik ook door de hoge en lage temperaturen die je gebruikt tijdens het barbecueën. Bij een BBQ-keuken zal dit ongeveer 600 gr/u zijn, dit is echter wel bij vol vermogen. Bij kleinere gasbarbecues zal dit een stuk lager zijn, denk hierbij aan 200 gr/u. Dit zijn wel gemiddelden en deze verschillen nog steeds per barbecue. Het verbruik staat vaak in het bijgeleverde boekje en of het etiket op de barbecue zelf.

Wat is het voordeel van een houtskoolbarbecue vs gasbarbecue?

De keuze om voor een houtskoolbarbecue te gaan ligt aan het authentieke barbecueën. Denk hierbij aan een echte houtskool smaak tijdens het barbecueën, maar ook aan het werk dat je hebt om de barbecue te ontsteken. Daarnaast bereiken gasbarbecues temperaturen tussen de 200°C en 250°C, waar houtskoolbarbecues temperaturen kunnen bereiken van wel 400°C graden en hoger. Het roken op een houtskoolbarbecue is ook een stuk makkelijk doordat je een openvuur als bron hebt.

Hoe onderhoud je een houtskoolbarbecue?

Een houtskoolbarbecue is een stuk lastiger schoon te maken. Dit komt doordat een houtskoolbarbecue lang warm blijft. Daarnaast zorgt de enorme hitte vaak voor verbrande etensresten op het rooster. Het schoonmaken van een houtskoolbarbecue bestaat uit twee delen; het rooster en de binnenkant.

  • Bij een houtskoolbarbecue is het regelen van de warmte een stuk lastiger waardoor er vaak verbrande etensresten vastzitten aan het rooster. Dit kan je het beste direct na het barbecueën schoonmaken. Ook kun je dit voorkomen door het rooster van tevoren in te vetten en of in te smeren met citroensap.
  • De binnenkant van de barbecue kun je het beste na elke barbecue schoonmaken, aangezien dit rookontwikkeling bij de volgende keer voorkomt. Gebruik voor de binnenkant geen agressieve schoonmaakmiddelen. Het best kun je hiervoor vet oplossende middelen gebruiken. Daarnaast kun je natuurlijk altijd met warm water en een microvezel doek de verschillende onderdelen schoonmaken.
Wat is het verschil tussen houtskool en briketten?

Een veelvoorkomende vraag bij het barbecueën is; ‘'wat is nou precies het verschil tussen houtskool en brikketten?’'

  • Houtskool is een verkoolde versie van normale houtblokken. Dit zorgt ervoor dat het sneller en harder brandt. Hierdoor kan houtskool een temperatuur van wel 700°C bereiken. Dit maakt houtskool geschikt voor direct grillen. Doordat de kooltjes snel en feller branden dan brikketten zijn deze ook sneller opgebrand. Denk hierbij aan een brandtijd van ongeveer twee uur.
  • Briketten bestaan uit blokjes die overblijven bij het maken van houtskool. Hierdoor blijven de briketten een stuk langer op een constante temperatuur. Het is veel geschikter voor gerechten die langere tijd op de barbecue moeten liggen (indirect grillen). Het nadeel van brikketten is dat het aanmaken wat langer duurt. Het duurt ongeveer een half uur voordat de brikketen van kleur veranderen en je klaar ben om te gaan barbecueën.
Hoe kan ik de temperatuur regelen bij een houtskoolbarbecue?

De temperatuur regelen van je barbecue doe je aan de hand van de gekozen methode van barbecueën. In eerste instantie kan je de temperatuur regelen met de luchttoevoer. Wanneer vuur meer zuurstof krijgt wordt de temperatuur ook hoger. De meeste houtskoolbarbecues hebben een luchttoevoerregelaar. Wanneer je deze dichtdoet zal de temperatuur ook lager worden en bij openen juist hoger. Als je een gerecht wil maken dat een zeer lage temperatuur vergt kun je er ook voor zorgen dat er minder kolen in de barbecue liggen, zodat de temperatuur laag blijft.

Welke manieren zijn er om een houtskoolbarbecue aan te maken?

Er zijn verschillende manieren om een BBQ goed aan te steken. Je kan gebruik maken van aanmaakblokjes. Neem de bruine blokjes en niet de chemische witte. Deze chemische lucht zal je de hele avond ruiken en erger nog, deze smaak komt ook terecht in het vlees. Als de aanmaakblokjes branden leg je hier vervolgens de houtskool/briketten op als een toren. Kies zelf wat voor jou de beste optie is. Houtskool en/of briketten. Na een tijdje begint de stapel houtskool te gloeien. Nu is het tijd om dit iets uit elkaar te schuiven en nieuwe kolen toe te voegen. Op den duur zal dit een mooi gloei bed vormen en kun je beginnen met grillen.

Een andere optie is een BBQ-starter te gebruiken. Dit is een koker die je vult met briketten. Deze koker zet je vervolgens op een paar brandende aanmaakblokjes. Door de cilindervorm van de koker en de ventilatiegaten verspreidt het vuur zich snel. De kolen zullen eerder gloeien dan bij het standaard aansteken van een BBQ. Als de kolen gloeien dan kun je deze vanuit de koker legen in de BBQ en hier is je gloei bed.

Als je de barbecue gaat starten is het ook belangrijk om aandacht te schenken aan de ventilatieroosters. Deze kun je op verschillende standen zetten om een zo goed mogelijk gloei bed te maken.

Wat is het verschil tussen een Kamado en een barbecue?

Een Kamado is gemaakt van keramiek. Keramiek zorgt voor een goede warmte-isolatie in de barbecue. De temperatuur in de Kamado blijft hierdoor constant en de Kamado verbruikt minder houtskool. De keramiek is tegen alle weersinvloeden bestand en is hierdoor enorm duurzaam. Daarnaast zorgt de keramische structuur ervoor dat het vocht vasthoudt waardoor het vlees veel sappiger blijft. Hierdoor bereid je gerechten die niet te vergelijken zijn met normale barbecue gerechten.

Welk formaat Kamado pas het beste bij mij?

Het formaat van de Kamado dat het beste bij je past ligt aan wat jij er mee wilt gaan doen. Wanneer je de barbecue voor 3 tot 5 personen wilt gaan gebruiken, moet je denken aan een roosterformaat van rond de 35 centimeter. Wil je daarnaast ook voor grotere groepen barbecueën, zal je moeten denken aan een rooster boven de 45 centimeter in diameter.

'Hoe kan ik het beste mijn Kamado onderhouden?

Verwijder regelmatig de as onderin je Kamado. Verwijder na elke barbecue met een staalborstel de etensresten van het barbecue rooster. Na een paar keer barbecueën kun je met een stoffer en blik de binnenkant schoonvegen. Wanneer de Kamado echt vies is kan je deze ook schoonbranden. Dit kan door de Kamado goed te vullen met kolen en daarna de temperatuur tot 280°C te laten oplopen. Na ongeveer 5 minuten is de Kamado schoongebrand. Hierna kun je nog een keer met een stoffer en blik het as wegvegen en dan is de Kamado weer schoon.

Hoe steek ik mijn Kamado aan?

Als eerste is het van belang dat je natuurlijke brandstoffen gebruikt in de Kamado. Chemische middelen die bijvoorbeeld bij brikketten gebruikt worden trekken namelijk in de keramische laag. Maak gebruik van kwalitatief goed houtskool, dit omdat goedkopere alternatieven vaak te kleine blokjes hebben, waardoor dit zorgt voor verstopping van de luchttoevoer in de Kamado. Een verstopping maakt het lastig om de temperatuur goed te krijgen.  

Je zorgt ervoor dat alle luchtgaten aan de onderkant gevuld worden met grove stukken houtskool. Daarna plaats je aanmaakwokkels van bijenwas tussen de kolen in. Deze wokkels zijn natuurlijk en laten hierdoor geen chemische lucht of deeltjes achter in de Kamado. Daarnaast branden deze wokkels ook langer dan aanmaakblokjes. Zet alle ventilatiegaten open voordat je de aanmaakwokkels aansteekt. Dit zorgt voor voldoende ventilatie om de houtskool aan te krijgen. Zodra de houtskool aan is kunnen de ventilatiegaten wat dichter gedaan worden en de temperatuur geregeld worden.  

Hoe kan ik mijn temperatuur regelen?

De temperatuur van je Kamado kan je regelen door te spelen met de ventilatiegaten onder en boven in de Kamado. De hoeveelheid lucht die door de Kamado heen gaat bepaalt de temperatuur. Zodra je de schuifjes dicht doet zal de temperatuur lager worden en als je de schuifjes openzet, zal de temperaratuur stijgen.

Hoeveel ampère heb ik nodig als ik een elektrische barbecue gebruik?

Een veel voorkomende vraag voor het gebruik van elektrische barbecue is hoeveel ampère heb ik nodig. Elektrische barbecues verbruiken over het algemeen redelijk veel. Denk hierbij aan ongeveer 2000 watt. Om te weten hoeveel ampère de barbecue gebruikt, deel je het aantal wattages door 230. Zo is dit bij een barbecue van 2000watt ongeveer 9 ampère. Hou er wel rekening mee dat dit vaak niet het enige is wat je op de camping tegelijkertijd gebruikt.

Is een elektrische barbecue wel toegestaan op de camping?

Hier is helaas geen standaardantwoord voor. Vaak verbieden campings het gebruik van openvuur. Daaronder vallen vaak ook houtskoolbarbecues. Daarnaast zijn gasbarbecues ook niet altijd toegestaan vanwege de rookontwikkeling. Elektrische barbecues hebben daarentegen zeer weinig rookontwikkeling en geen openvuur. De kans dat een elektrische barbecue wel is toegestaan is zeer groot maar ook niet gegarandeerd.

Wat is het voordeel van een elektrische barbecue?

Het voordeel van een elektrische barbecue is natuurlijk de brandstof. Bij een elektrische barbecue heb je alleen een stroomtoevoer nodig en hoef je geen houtskool en of gas te halen om gebruik te kunnen maken van de barbecue. De elektrische barbecue is ook nog eens supersnel gebruiksklaar en makkelijk schoon te maken. Een ander voordeel van een elektrische barbecue is dat er weinig tot geen rookontwikkeling is. Dit zorgt ervoor dat elektrische barbecue vaak wel zijn toegestaan waar houtskool- en gasbarbecues niet zijn toegestaan. Elektrische barbecues nemen ook weinig ruimte in zodat deze ideaal zijn voor op het balkon.

Is de kwaliteit vergelijkbaar met een houtskool- of gasbarbecue?

Bij de keuze voor een elektrische barbecue ga je vaak voor het gemak, de snelheid en de weinig tot geen rookontwikkeling. Wel is het zo dat je altijd stroom nodig hebt, wat bij houtskoolbarbecue en gasbarbecue niet het geval is. Daarnaast is de authentieke rooksmaak minder aanwezig bij elektrische barbecues.

Welk model skottelbraai past het beste bij mij?

Skottelbraais komen in verschillende maten en varianten. Om te achterhalen welk model het beste bij je past kun je kijken naar de grootte van de bakplaat en naar het pakformaat. De Cadac camping barbecues kan je onderverdelen in tafel- en sta-modellen.

Zijn er ook tafelmodel skottelbraais?

Ja, er zijn 2 verschillende tafelmodellen:

Safari chef 2: De Safari Chef 2 is een zeer compacte en lichtgewichte alles-in-een model. Zo heb je een brander met pandrager, een BBQ rooster, een bakplaat en een pan die je ook als deksel kan gebruiken. Deze gasbarbecue maakt gebruik van bakplaten met een diameter van 28 centimeter. De Safari Chef 2 is geschikt voor maximaal 3 personen.  

Citi chef 40: De Citi chef 40 is een trendy tafel barbecue van Cadac. Deze barbecue is van alle gemakken voorzien, een vet opvangbak, een deksel en een temperatuurmeter.  Deze barbecue maakt gebruik van bakplaten met een diameter van 38 centimeter. De Citi Chef 40 is geschikt tot maximaal 6 personen.  

Wat zijn de populairste skottelbraais?

Grillo Chef: De Grillo Chef is een wat kleiner en compacter model uit de staande modellen reeks van Cadac. Wel is de Grillo Chef met veel accessoires uit te breiden. Deze barbecue maakt gebruik van bakplaten met diameter van 38 centimeter. Dit model is geschikt voor maximaal 6 personen. Hij is in verschillende combinaties verkrijgbaar. 

Skottelbraai: De authentieke skottelbraai van Cadac is het standaardmodel.  Dit model is in drie verschillende combinaties verkrijgbaar; de Skottel top, de Paella pan en de grill/plancha combo.  

Carri chef 2: De Carri Chef 2 is een grotere serie van Cadac met een zeer krachtige brander. Voor dit model zijn veel accessoires verkrijgbaar. Het model is wel wat groter in pakformaat, maar dan ook geschikt voor maar liefst 9 personen. De diameter van de bakplaat is 48 centimeter. Dit model is in verschillende combinaties verkrijgbaar.  

Passen nieuwe accessoires op mijn oudere Cadac Skottelbraai?

Het enige accessoire dat op de oudere modellen gebruikt kan worden is de paella pan. De Paella pan kan alleen gebruikt worden wanneer er een pandrager aanwezig is. Andere accessoires zijn helaas niet universeel en passen niet op de oudere modellen van Cadac.

Hoe krijg ik vlekken de mijn bakplaat van mijn skottelbraai?

Schoonmaak spray: Er kunnen soms vlekken ontstaan op de bakplaten die je er maar niet uit kan krijgen. Met de barbecuecleaner van Cadac reinig je het product zonder dat het agressief is voor de bakplaat zelf. Hiermee krijg je zelfs de meest hardnekkig vuilresten eruit. De spray spuit je op het vieze oppervlak en laat je hierna minimaal een uur inwerken. Bij hardnekkig vuil zou dit tot 24 uur lang kunnen. Na het inwerken kan je het oppervlak met een doekje schoonwrijven. Tevens kan deze cleaner ook voor de rest van Skottelbraai gebruikt worden om schoon te maken.  

Voorkomen van vlekken: Je kunt vervuiling ook voorkomen door een Cadac anti-aanbakvel te gebruiken. Dit is een vel die je op de bakplaat legt en hierdoor voorkomt dat de bakplaat zelf vies wordt. Bij gebruik van dit folie blijft de bakplaat zelf schoon en het maakt het gebruik van boter en olie overbodig. Na het gebruik kan de folie afgewassen worden onder de hete kraan of zelfs in de vaatwasser.

Hoelang gaat een gasfles mee als ik een skottelbraai gebruik?

Het gasverbruik zelf verschilt per model. Het kleinste model verbruikt ongeveer 130gr/u en het grootste model verbruikt ongeveer 270 gr/u. Wanneer je een gasfles van 5kg hebt, zit hier 5000 gram gas in de fles (dit verschilt per gasfles). Door het totale aantal gas te delen door het verbruik krijg je de totale brandtijd op een gasfles. Zo is dit voor het kleinste model ongeveer 38 uur en voor het grootste model ongeveer 18 uur.

Welke accessoires zijn onmisbaar voor het barbecueën?
  • Starter (houtskoolbarbecue): Het nadeel van een houtskoolbarbecue is het aankrijgen van de barbecue en daarnaast het lange wachten tot deze klaar is. Daarom is het heel handig om een barbecuestarter te hebben. Dit is een koker die je vult met briketten. Deze koker zet je vervolgens op een paar brandende aanmaakblokjes. Door de cilindervorm van de koker en de ventilatiegaten verspreidt het vuur zich snel. De kolen zullen eerder gloeien dan bij het standaard aansteken van een BBQ. Als de kolen gloeien dan kun je deze vanuit de koker legen in de BBQ en hier is je gloei bed.
  • Tangen: Tangen zijn onmisbaar bij het barbecueën. Met een BBQ-tang kun je eenvoudig je vlees, vis en groenten van de barbecue keren en eraf halen.
  • Thermometer: Om goed te kunnen bepalen of een vleesgerecht gaar is, is een kernthermometer onmisbaar. Meten is weten. Je kunt niet voelen of zien of het vlees gaar is. Met een kernthermometer kan je binnen enkele seconden zien of een gerecht al gaar is.
  • Kolentang (Houtskoolbarbecue): Naast een normale barbecuetang is het ook zeer handig om een kolentang (oude barbecuetang) tot je beschikking te hebben. Hiermee kun je gemakkelijk kooltjes verplaatsen en werkt een stuk gemakkelijker dan een as-pook.
  • Handschoenen: Hittebestendige handschoenen zijn voor de veiligheid tijdens het barbecueën. Je werkt namelijk met een behoorlijke hitte. Wanneer je bijvoorbeeld het rooster wil optillen om wat kolen bij te vullen is het heel fijn om handschoenen aan te kunnen trekken. Leg deze dus in de buurt van je barbecue.
  • Barbecue schoonmaakborstel: Het schoonmaken na het barbecueën wordt vaak als vervelend klusje gezien. Om het schoonmaken makkelijker te maken is het prettig een barbecue schoonmaakborstel te gebruiken. Met eeb borstel als deze borstel je makkelijk en snel aanbaksels en ander vuil van het rooster. 
Welke accessoires zijn handig voor bij het barbecueën?
  • Spiesen: Voor het maken van eigen vleesgerechten kunnen spiesen niet missen in je collectie. Een tip voor het uitkiezen van spiesen, zorg voor een platte en of dubbele spies waardoor het vlees vast op de spies blijft zitten wanneer je het omdraait.
  • Siliconen kwasten: Voor het marineren van je gerechten is een siliconenkwast een aanrader. Het voordeel hiervan is dat er geen haren op het eten komen, daarnaast kunnen deze vaak de afwasmachine in.
  • Pizzasteen: Wanneer je pizza’s wilt maken op de barbecue kun je het beste een pizzasteen kopen. Deze zijn in verschillende grote en maten verkrijgbaar.
Welke hoes past op mijn barbecue en wat is het kwaliteitsverschil?

De A-merk barbecues hebben vaak een specifiek bijbehorend hoes. Denk hierbij aan de merken; Weber, Campingaz, Cadac en Cobb. Er zijn ook merkloze hoezen die ook op jouw barbecue kunnen passen. Er zijn natuurlijk wel verschillen tussen deze hoezen. Merkloze hoezen zijn een stuk goedkoper en helaas minder duurzaam. Een ander nadeel is dat deze hoezen vaak maar één maat hebben waardoor ze niet de juiste pasvorm hebben. Hierdoor sluiten deze hoezen niet volledig de barbecue af.

Weber heeft twee verschillende type hoezen, namelijk de normale en de luxe variant. De luxe variant is bestand tegen uv-straling. Dit zorgt ervoor dat de hoes niet vervaagd en langer meegaat wanneer deze in zon staat.