• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Stel je vraag

Veelgestelde vragen over Dag rugzakken

Dag rugzakken

Wat is het voordeel van een heupband? 
 
De kleine heupbanden die bevestigd zijn aan de dagrugzakken zorgen ervoor dat de tas stabiel op de rug blijft zitten. Ze voorkomen dat de tas heen en weer schuift bij het wandelen en fietsen. Hoe groter de heupband wordt, hoe meer je je schouders ontlast van het gewicht doordat je dit met de heupband op de heupen gaat dragen. 
 
Kan ik beter voor een tas met of zonder airzone gaan? 
 
Kort: 
Dit is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Het voordeel van een airzone is dat deze meer ventilatie biedt tijdens het wandelen. Het nadeel is dat het gewicht verder van je rug af komt te staan en de lucht sneller koud aanvoelt wanneer je stil staat in de wind. Een grote backpack zal daarom nooit over een airzone beschikken. 
 
Uitgebreider: 
Een airzone is de ruimte tussen het rugpand van de tas en de rug. Deze ontstaat door het plaatsen van een  rugnet aan de tas. Dit rugnet sluit aan op de rug en het rugpand van de tas komt verder van het lichaam af te staan. Het voordeel is dat deze ruimte zorgt voor extra ventilatie en je lichaamswarmte beter kan wegvloeien tijdens het dragen van de tas. Het gewicht van de tas komt echter wat verder van de rug af te staan waardoor de tas relatief wat zwaarder voelt. De grotere backpacks beschikken daarom niet over dit systeem om instabiliteit te voorkomen. Daarbij kan de lucht na het wandelen en transpireren extra koud aanvoelen op de rug wat als onprettig wordt ervaren.  
 
Er zit dus geen goed of fout bij de keuze voor een airzone. Dit is vooral een persoonlijke voorkeur. 
 
Waarvoor is de opening aan de zijkant met het H2O teken? 
 
Deze opening is voor het gebruik van een drinksysteem. Aan de binnenzijde van de tas zit een los vak tegen het rugpand aan waar deze in kan. De drinkslang van de waterzak kan via deze opening naar buiten. Let er wel op dat je niet alle volumes drinksystemen in alle rugzakken kan gebruiken. Voor dagrugzakken geldt meestal tot 2 liter en bij de backpacks kun je drinksystemen tot meestal 3 liter gebruiken. 
 
Waarvoor zijn die lusjes aan de buitenkant van de tas? 
 
De lusjes aan de buitenkant van de tas horen bij de ‘Tip Grippers’ aan de onderzijde van de tas. Daarmee is het mogelijk wandelstokken te bevestigen aan de tas. Het uiteinde van de stokken kan in deze ‘Tip Grippers’ worden gestoken en met de lusjes kun je de stokken aan de bovenkant van de tas vast maken. 
 
Over het algemeen zijn de technische rugzakken die over dit systeem beschikken ook smaller dan een standaard rugzak. Zo heb je meer bewegingsvrijheid voor je armen tijdens het wandelen met wandelstokken.

Wat kan ik beter kiezen, een rugzak met rits of een rugzak met een aantrekkoord?

Dit is heel persoonlijk. Wanneer je snel en makkelijk toegang tot je spullen wilt is een rugzak met ritsen prettig om mee te nemen. Een rugzak met een aantrekkoord is handig wanneer je het volume in de rugzak zo effectief mogelijk wilt benutten. Je kunt bijvoorbeeld een vest zeer gemakkelijk in de rugzak stouwen zonder dat deze tussen de rits komt bij het dichtritsen. Daarnaast is het minder diefstal gevoelig. Men kan namelijk minder makkelijk ongezien spullen uit de tas halen want het vergt een extra handeling. De klep van de tas moet eerst met een of twee gespen (buckles) losgemaakt worden, alvorens iets uit de tas te halen.

Past mijn laptop in een dagrugzak?

In een aantal dagrugzakken van +/- 20 liter en meer passen tablets en laptops. Houdt hierbij rekening dat dit geldt voor laptops tot 14 a 15,6 inch. Wil je een 17" inch laptop kwijt, dan is het raadzaam een grote rugzak aan te schaffen met verstevigd rugpand.

Gaan de ritsen van een rugzak snel kapot? 

Dagrugzakken met ritsen zijn behoorlijk duurzaam en hebben een goede levensduur. De meeste ritsen zijn van kunststof en gaan makkelijk dicht. Daarbij is het van belang om zorgvuldig met de ritsen om te gaan.  Wanneer de rugzak onder grote spanning dicht gaat zal de rits eerder stuk gaan. 

Vallen dagrugzakken onder handbagage? 

De meeste dagrugzakken mag je meenemen als handbagage. Mocht je twijfelen, raadpleeg dan de website van de betreffende vliegtuigmaatschappij voor de toegestane afmetingen.