• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie

Veelgestelde vragen over Kamado

Kamado

‘'Wat is het verschil tussen een Kamado en een barbecue?’' 
Een Kamado is gemaakt van keramiek. Keramiek zorgt voor een goede warmte-isolatie in de barbecue. De temperatuur in de Kamado blijft hierdoor constant en de Kamado verbruikt minder houtskool. De keramiek is tegen alle weersinvloeden bestand en is hierdoor enorm duurzaam. Daarnaast zorgt de keramische structuur ervoor dat het vocht vasthoudt waardoor het vlees veel sappiger blijft. Hierdoor bereid je gerechten die niet te vergelijken zijn met normale barbecue gerechten. 

‘'Welk formaat pas het beste bij mij?’' 
Het formaat dat het beste bij je past ligt aan wat jij er mee wilt gaan doen. Wanneer je de barbecue voor 3 tot 5 personen wilt gaan gebruiken, moet je denken aan een roosterformaat van rond de 35 centimeter. Wil je daarnaast ook voor grotere groepen barbecueën, zal je moeten denken aan een rooster boven de 45 centimeter in diameter.  

‘'Hoe kan ik het beste mijn Kamado onderhouden?’' 
Verwijder regelmatig de as onderin je Kamado. Verwijder na elke barbecue met een staalborstel de etensresten van het barbecue rooster. Na een paar keer barbecueën kun je met een stoffer en blik de binnenkant schoonvegen. Wanneer de Kamado echt vies is kan je deze ook schoonbranden. Dit kan door de Kamado goed te vullen met kolen en daarna de temperatuur tot 280°C te laten oplopen. Na ongeveer 5 minuten is de Kamado schoongebrand. Hierna kun je nog een keer met een stoffer en blik het as wegvegen en dan is de Kamado weer schoon.  
 
‘'Hoe steek ik mijn Kamado aan?’' 
Als eerste is het van belang dat je natuurlijke brandstoffen gebruikt in de Kamado. Chemische middelen die bijvoorbeeld bij brikketten gebruikt worden trekken namelijk in de keramische laag. Maak gebruik van kwalitatief goed houtskool, dit omdat goedkopere alternatieven vaak te kleine blokjes hebben, waardoor dit zorgt voor verstopping van de luchttoevoer in de Kamado. Een verstopping maakt het lastig om de temperatuur goed te krijgen.  

Je zorgt ervoor dat alle luchtgaten aan de onderkant gevuld worden met grove stukken houtskool. Daarna plaats je aanmaakwokkels van bijenwas tussen de kolen in. Deze wokkels zijn natuurlijk en laten hierdoor geen chemische lucht of deeltjes achter in de Kamado. Daarnaast branden deze wokkels ook langer dan aanmaakblokjes. Zet alle ventilatiegaten open voordat je de aanmaakwokkels aansteekt. Dit zorgt voor voldoende ventilatie om de houtskool aan te krijgen. Zodra de houtskool aan is kunnen de ventilatiegaten wat dichter gedaan worden en de temperatuur geregeld worden.  

‘'Hoe kan ik mijn temperatuur regelen?’' 
De temperatuur van je Kamado kan je regelen door te spelen met de ventilatiegaten onder en boven in de Kamado. De hoeveelheid lucht die door de Kamado heen gaat bepaalt de temperatuur. Zodra je de schuifjes dicht doet zal de temperatuur lager worden en als je de schuifjes openzet, zal de temperaratuur stijgen.