Voor 17.00 uur besteld?
Vandaag verstuurd!
Gratis verzending vanaf €35.-*

Veelgestelde vragen over kooktoestellen

Kooktoestellen

Welke kampeer kooktoestellen zijn er?
De meest bekende types zijn de elektrische kooktoestellen en gas kooktoestellen. Een elektrisch kooktoestel werkt, zoals de naam aangeeft, op elektriciteit. De temperatuur is traploos instelbaar. Een gas kooktoestel werkt op gas.

Welk type kooktoestel is het handigst op de camping?
Beide soorten kooktoestellen zijn handig voor op de camping. Houd er echter wel rekening mee dat er wat nadelen zijn aan het elektrisch kooktoestel ten opzichte van een gas kooktoestel, en vice versa. Zo is er gelimiteerd ampère aanwezig op de camping, gaat het koken met een elektrisch kooktoestel langzamer en ben je altijd afhankelijk van stroom. Daarentegen is een elektrisch kookstel vaak goedkoper in aanschaf, onderhoudsvriendelijk en makkelijk in gebruik. Een gas kooktoestel heeft als grootste nadeel dat deze alleen geschikt is voor buiten of een goed geventileerde ruimte. Aan de andere kant heeft een gas kooktoestel een hoge kooktemperatuur en ben je niet afhankelijk van stroom.

Hoeveel pitten heb ik nodig?
Kooktoestellen zijn er in verschillende soorten en maten. Zo ook het aantal pitten, je hebt de keuze uit 1-pits, 2-pits, 3-pits of 4-pits. Een kooktoestel met 1 of 2 pitten is ideaal voor de lichtgewicht kampeerder en wanneer je niet al te uitgebreide maaltijden klaar wilt maken. Ga je met het gezin voor een langere tijd naar de camping? Dan is een 3-pits of 4-pits kooktoestel zeker geen overbodige luxe.

Welke aansluiting heb ik nodig voor mijn gas kooktoestel?
Om een gas kooktoestel werkbaar te maken is het belangrijk om gas naar het kooktoestel te krijgen. Dit doe je met behulp van een gasdrukregelaar en een slang. Het ligt aan de aansluiting op het kooktoestel welke gasdrukregelaarset je nodig hebt.

Kooktoestellen

Wanneer je deze aansluiting op je kooktoestel hebt is het van belang om te weten welke gasfles je hebt. Heb je een gasfles van Campingaz dan past alleen deze installatie set. Voor de overige gasflessen met kraan, zoals de Primagaz en de groene 5kg fles, heb je deze installatie set nodig.

Kooktoestellen

Heeft je kooktoestel deze aansluiting dan is dit de installatieset die je nodig hebt.

Zorg er altijd voor dat je de juiste installatie set gebruikt bij de aansluiting op het kooktoestel. Er kunnen anders onveilige situaties ontstaan of het kooktoestel werkt niet naar behoren.

Kooktoestellen

Ook zijn er gas kooktoestellen die werken op gascartouches / cartridges of  gaspatronen. Deze gasblikjes en gaspatronen kunnen verschillende aansluitingen hebben.  Deze brandstof bronnen kun je hier vinden.

Gas kooktoestel aansteken met een lucifer of met een piëzo?
Naast het aantal pitten zit er ook verschil tussen de manieren waarop je het apparaat aansteekt.  Zo zijn er de kooktoestellen die je aansteekt met lucifers of een aansteker. Ook zijn er bepaalde modellen kooktoestellen die voorzien zijn van een piëzo ontsteking. Door deze knop ontstaat er een klein vonkje waardoor je zonder lucifer of aansteker altijd en overal je kooktoestel aan kunt steken.

Wat is een thermische beveiliging (vlambeveiliging)?
Wanneer de vlam uitwaait, of om een andere reden uitgaat, zorgt de thermische beveiliging ervoor dat het gas wordt afgesloten. Zo ontstaan er geen onveilige situaties.

Wat is overhittingsbeveiliging?
Veel kooktoestellen hebben een overhittingsbeveiliging ingebouwd. Dit betekent dat het kooktoestel uitschakelt zodra een te hoge temperatuur bereikt is. Zo is het kooktoestel beschermt tegen oververhitting en worden onveilige situaties vermeden.

Kan ik mijn gas kooktoestel ook binnen gebruiken, bijvoorbeeld in de caravan als het slecht weer is?
Dit is mogelijk, maar let er hierbij op dat je de ruimte wel goed ventileert. Zorg er daarnaast voor dat het kooktoestel voorzien is van een thermische beveiliging.

Hoe maak ik mijn gas kooktoestel schoon?
Bij het gebruiken van een gas kooktoestel is dit een onvermijdelijk iets: na gebruik worden de gasbranders en houders zwart. Iedereen die dit heeft meegemaakt weet dat je deze dan moeilijk schoon krijgt. Wat je dan het beste kan gebruiken is een ontvetter. Even in sprayen, een tijdje laten inwerken en dan haal je het vuil er zo af.