• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Stel je vraag

Onderhoud schoenen

Kan ik mijn schoenen gewoon insmeren met vet? 
 
Het is mogelijk om je leren wandelschoenen te onderhouden met ledervet om het leer soepel te houden. Het is niet te gebruiken op polyester schoenen. Op lange termijn zal het echter het ademend vermogen van de schoen aantasten en kan het zijn dat de voeten klam aan gaan voelen. In dat geval is het aan te raden de schoenen een onderhoudsbeurt te geven en het leer goed te reinigen.  
 
Hoe kan ik mijn schoenen onderhouden? 
 
Kort:  
Spoel ze af en borstel ze schoon na een wandeling. Haal daarbij het zooltje eruit om de schoen vervolgens op een natuurlijke wijze te laten drogen. Dit betekent aan de lucht en niet bij een warmtebron als een kachel of de zon. Na enige tijd kun je de schoenen behandelen met onderhoudsproducten
 
Uitgebreider:  
Na een wandeling wordt sterk aangeraden het binnenzooltje en zand uit de schoen te verwijderen en de veters te openen voordat je ze wegzet. Zo krijgt de schoen en het zooltje de kans om te luchten en drogen. 
 
Wanneer je met wandelschoenen naar het strand bent geweest, of je draagt deze op stal bij dieren dan dien je de schoenen na gebruik goed af te spoelen. Het zout van het zeewater en het zuur uit de urine van dieren maakt dat het leer en de zool uitdroogt. Hiermee vergroot de kans op scheuren of loslaten van de zool. Vergeet daarbij niet dat wandelschoenen geen werkschoenen zijn en dus niet gemaakt voor op stal.  
 
Na enige tijd gebruik of opslag en juist niet dragen, zal het leer uitdrogen en is het van belang dat de schoen wordt behandeld met onderhoudsproducten. Dit doe je door de schoen eerst met water en een borstel volledig zand vrij te maken. Vervolgens kun je de schoen behandelen met cleaning gel om het leer tot op de Gore-Tex te reinigen. Wanneer dit gedaan is, kun je de schoen opnieuw impregneren en voeden met een impregneermiddel. Mocht het zo zijn dat de schoen echt heel erg is uitgedroogd en al begint de scheuren, dan kun je de schoen, voordat deze wordt geïmpregneerd, behandelen met een leer conditioner. Alle genoemde producten kunnen gebruikt worden op een natte schoen omdat deze op waterbasis zijn samengesteld. Mocht je gebruik maken van een alternatief merk, let er dan op dat deze niet op siliconenbasis is samengesteld. Dit maakt het leer waterdicht, maar op een wijze waardoor er ook geen vocht meer van binnen naar buiten kan. Dit maakt dat je sneller last hebt van transpiratie.  
 
Mag ik mijn schoenen laten drogen bij de kachel? 
 
Het is niet goed om je schoenen te laten drogen bij een warmtebron. Het drogen forceren bij een warmtebron(zon) zorgt ervoor dat de schoenen harder worden en het leer uitdroogt. Dit verlaagt het draagcomfort van de schoenen en vergroot de kans op scheurtjes in het leer. 
 
Hoe kan ik mijn Gore-Tex reinigen? 
 
Gore-Tex is een membraam aan de binnenzijde van de schoen wat op zijn tijd gereinigd dient te worden. Dit kan door de schoen, na het binnenzooltje verwijderd te hebben, te vullen met lauwwarm water en daar een klein beetje azijn en een druppel vaatwasmiddel aan toe te voegen. Laat dit vervolgens tien minuten zitten om vuil en de zoutkristalletjes in het Gore-Tex membraam op te laten lossen. Gooi de schoen vervolgens leeg en spoel deze nogmaals om met lauwwarm water. Laat tot slot de schoen om natuurlijke wijze drogen en beslist niet bij een warmtebron. Dit droogt de schoen uit en vergroot de kans op scheurtjes in het leer. Eventueel kun je de schoen vullen met enkel keukenpapier om het drogen te stimuleren.