• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie

Veelgestelde vragen over slaapzakken

Slaapzakken

Wat zijn de voor- en nadelen van een mummy slaapzak?

Voordelen van een mummy slaapzak:

  • Ze zijn over het algemeen warmer dan deken slaapzakken. Omdat ze strakker rond het lichaam zitten.
  • Mummy slaapzakken zijn veel compacter in pakvolume en daardoor ruimtebesparend.
  • Daarnaast zijn mummy slaapzakken licht in gewicht. Ze wegen tussen de 500 en 1500 gram. De meeste deken slaapzakken wegen tussen de 1250 en 2500 gram.

Nadelen van een mummy slaapzak:

  • Je ligt wat meer opgesloten in een mummy slaapzak. Dit kan minder aangenaam aanvoelen.
  • Meestal ligt de prijs van een mummy slaapzak iets hoger dan bij een deken slaapzak. Dit komt door het gebruik van lichtere, isolerende en ademende materialen.

Is een slaapzak warm genoeg?
Dit is afhankelijk van enkele factoren. Zo is de locatie waar de overnachting plaats gaat vinden van invloed. Daarnaast is het afhankelijk van het geslacht. Mannen hebben het gemiddeld 4°C warmer dan vrouwen. Deken slaapzakken hebben een gemiddelde comfort temperatuur van 8°C.

De slaapzak van 8°C wil je uiteraard ook gebruiken in een gebied waar het ’s nachts afkoelt tot bijvoorbeeld 5°C. Dit kan door een Lakenzak aan te schaffen die voldoende extra warmte vasthoudt. Er zijn thermo lakenzakken die tot wel 7°C extra toevoegen aan warmte in de slaapzak.


Wat is het verschil tussen een slaapzakken met synthetische en donzen vulling?
De synthetische vulling van de slaapzak zorgt ervoor dat de temperatuur behaaglijk blijft en nauwelijks vocht opneemt. Echter ademt het materiaal minder goed, is minder duurzaam en weegt meer dan dons. Het voordeel is wel dat deze vulling goedkoper is dan dons.

Slaapzakken met een donzen vulling hebben een betere klimaatbeheersing vanwege het ademend vermogen. Ze kunnen veel kleiner worden verpakt. Verhoudingsgewijs is dons ook een betere warmte isolator. Echter kan dons wel klonteren wanneer het nat is geworden en dan verliest het haar werking. 

Hoe kan ik mijn slaapzak wassen en drogen?
Voor zowel donzen als synthetische slaapzakken geldt, doe dit zo weinig mogelijk en gebruik altijd technisch wasmiddel!

Een Synthetische slaapzak kan met vloeibaar Nikwax wasmiddel gereinigd worden op een synthetisch wasprogramma van maximaal 30°C. Drogen kan op de laagste temperatuur in de droger met 3 tennisballen erbij. Toch is het beter om de slaapzak neer te leggen en elke 1 á 2 uur om te draaien en goed op te schudden.

Een donzen slaapzak moet met een vloeibaar dons Nikwax wasmiddel in het eerste wasprogramma gereinigd worden. In het tweede, zelfde wasprogramma kan deze vervolgens geïmpregneerd worden. 

Hierbij geldt ook op 30°C en met het donzen wasprogramma of handwasprogramma. Na beide wasprogramma’s mag de slaapzak de droger in met 3 tennisballen op de laagste temperatuur of worden omgedraaid en opgeschud.