Voor 17.00 uur besteld?
Vandaag verstuurd!
Gratis verzending vanaf €35.-*
De verschillende karabiners

De verschillende karabiners

Karabiners gebruik je om jezelf en anderen te zekeren tijdens het klimmen, abseilen of via ferrata. Omdat er zoveel verschillende zijn hebben we alle informatie op een rijtje gezet zodat je een beter overzicht hebt welke jij het beste kunt gebruiken.

De bekendste karabiner is de peervormige ofwel de HMS. Dankzij deze vorm kun je makkelijk zekeren met een halve mastworp. Tegenwoordig word de halve mastworp enkel nog gebruikt in standplaatsen of noodgevallen.

Het grote voordeel van HMS karabiners is dat ze een grote opening hebben en hierdoor makkelijk te plaatsen zijn. Ideaal voor het zekeren van personen.

HMS
Ovaal

Ovalen karabiners worden voornamelijk gebruikt in combinatie met katrollen. In deze karabiners blijft een katrol recht hangen. Dit is belangrijk omdat op deze manier de lagers het minste te lijden hebben.

Zou je katrol scheef hangen, dan slijten de lagers erg snel en loopt het touw niet lekker door het katrol. Met ovalen karabiners kan je ook mensen zekeren en gebruiken op standplaatsen.

Karabiners in de vorm van een D zijn het sterkste. Ze zijn geschikt voor alle handelingen in het sportklimmen. Van iemand zekeren tot een standplaats bouwen.

Doordat deze D-shape karabiners wat zwaarder zijn dan HMS karabiners zul je deze niet snel tegenkomen, maar omdat ze zo veelzijdig zijn is het wel een aanrader.

Dshape

Zoveel vormen karabiners zo veel meer sluitingen zijn er. Ieder gebruik vraagt om een ander soort vorm en hiermee ook een sluiting. Om deze reden zie je over het algemeen een en dezelfde vorm karabiner met de keuze uit meerdere sluitingen. Zo heb je een-locks sluitingen en twee-locks. Hieronder volgt een lijst met de meest voorkomende sluitingen.

Dit is een van de meest eenvoudige sluiting van karabiners. Als je deze open schroeft kan de karabiner open schroef je deze dicht, dan kan de karabiner niet meer open. De karabiner sluit niet vanzelf en dit is een punt waarop je de karabiner altijd moet controleren. Een zeer stevige sluiting, alleen minder betrouwbaar. Je moet altijd controleren of deze goed dicht zit en door een draaiing van een touw of klimgordel kan de karabiner open draaien en  openen. Je bent op dat moment niet meer gezekerd en dat is levensgevaarlijk.

screw
screw visueel

Eigenlijk zijn dit dezelfde karabiners met een Screw Lock sluiting, maar als extra hebben deze een indicator voor als de karabiner niet goed dicht zit. Op deze manier valt het eerder op wanneer je de karabiner niet goed dicht hebt zitten.

Zolang je rekening houd met de draai richting van de sluiting kun je deze prima gebruiken. De screw sluiting en de screw visueel vallen onder de een-locks sluitingen omdat er maar een handeling nodig is om de karabiner te openen.

TwistLock karabiners vallen ook onder de een-locks sluitingen. Ook bij deze is er maar een handeling nodig om de karabiner te open of te sluiten. Door de sluiting een kwart slag te draaien kan deze simpel weg geopend worden. Laat je de sluiting los, dan sluit deze vanzelf. Ideaal als je snel een zekering aan moet leggen bijvoorbeeld. Ook met handschoenen aan kun je deze prima bedienen.

Het nadeel is wel dat dat deze plotseling open kunnen gaan als je geen rekening houdt met de richting van het touw. Ook deze soort karabiner word in de meeste klimhallen in Nederland niet toegestaan.

twistlock
triact

Een Triact sluiting heeft 2 extra handelingen voordat je deze karabiner kunt openen. Karabiners met deze sluiting vallen ook onder de groep twee-locks. Door de extra handeling is het bijna onmogelijk dat je de karabiner niet goed sluit of dat deze door een externe kracht onverwacht word geopend.

Om de karabiner te openen doe je het volgende:

  • Schuif de sluiting omhoog
  • Draai deze een kwart slag naar buiten
  • Nu kun je de karabiner openen

Als je de sluiting loslaat valt deze direct in het “slot”. Door de extra stap is het lastiger om de karabiner met een hand te openen, maar je bent wel van een betere sluiting verzekerd.

Karabiners met een ball-lock sluiting zijn een favoriet binnen Kampeerwereld Hendriks, zeker in combinatie met een HMS karabiner. Een Ball-Lock sluiting valt onder de twee-locks sluitingen omdat er meerdere stappen nodig zijn om de karabiner te openen.

Om de karabiner te openen doe je het volgende:

  • Je drukt het groene balletje in
  • Draai de sluiting een kwartslag naar buiten
  • Nu kun je de karabiner openen

Als je de sluiting los laat sluit deze vanzelf. Door deze sluiting is deze ideaal voor in de klimhal. Anders dan bijvoorbeeld de Triact sluitingen kun je een Ball-Lock erg makkelijk met een hand openen zelfs met hand schoenen aan.

balllock
magnetron

Anders dan de naam doet vermoeden heeft dit niks met “micro waves” te maken, maar wel met magneten. Als je de sluiting loslaat zorgen kleine magneten ervoor dat de sluiting goed sluit. Kleine greepjes zorgen ervoor dat de karabiner niet zomaar open kan.

Om de karabiner te openen doe je het volgende:

  • Druk beide clips in om de magneten van elkaar te trekken
  • Je kunt nu de karabiner openen

Je moet er wel rekening mee houden dat je beide clips in moet drukken, anders krijg je de karabiner niet open. Door dit eenvoudige systeem kun je deze gemakkelijk met één hand bedienen zelfs met je handschoenen aan.  

Een Belay master sluiting is niks anders dan een Screw karabiner met een “slot”. Dit houd in dat je de sluiting dichtschroeft en dan kan klemmen met een kunststof houder. Je kunt de houder alleen klemmen als de karabiner goed dicht zit.

Omdat je goed kunt controleren en zien of de karabiner goed dicht zit is dit een aanrader voor de klimhallen in Nederland.

belay master
snapper

Een snapper heeft geen sluiting. Dit houd in dat je de karabiner elk ogenblik kunt openen en sluiten zonder extra handelingen. Dit maakt een snapper alleen geschikt om materiaal aan te hangen of om setjes te maken.

In noodgevallen kun je deze wel als bijvoorbeeld zekering gebruiken, de karabiner is immers sterk genoeg, maar dit moet je wel heel gecontroleerd kunnen doen en als er echt geen andere opties meer zijn!

Heb je nog vragen? Kom langs in onze winkel of neem contact op met een van onze productexperts voor een persoonlijk advies.