Voor 17.00 uur besteld?
Vandaag verstuurd!
Gratis verzending vanaf €35.-*
Materiaal en gebruik karabiners

Materiaal en gebruik karabiners

Karabiners heb je in een aantal verschillende materialen. Hierbij lichten we de twee bekendste uit en dat zijn aluminium en staal. Wat zijn de verschillen en wat zijn de verschillende toepassingen. Bedenk van te voren ook goed wat je ermee wilt gaan doet voordat je zomaar een karabiner gaat kopen.

De meeste karabiners zijn gemaakt van aluminium. Dit met als hoofdreden dat het lichtgewicht is. Je kunt wel nagaan dat als je veel materiaal bij je hebt, dat je dan elke gram wilt besparen die kan. Door verschillende smeed technieken zijn de aluminium karabiners tegenwoordig erg sterk. Een gesloten aluminium karabiner heeft een gemiddelde breeksterkte van wel 23 kN. Dit is wel per karabiner verschillend en daar moet je goed op letten.

Karabiners van aluminium kun je vrijwel voor alles gebruiken. Een standplaats bouwen, personen zekeren en materiaal bevestigen.

Stalen karabiners zijn niet anders dan aluminium qua vorm en sluitingen. Ga je kijken naar de levensduur en breeksterkte dan kom je grote verschillen tegen. Stalen karabiners gaan in verhouding korter mee omdat ze vaak gebruikt worden onder een grotere belasting. De breeksterkte van staal ligt over het algemeen ook hoger dan aluminium.

Karabiners van staal zijn ideaal voor het afspannen van tokkels en kabelbanen of een top-rope route buiten.   

Bij het veelvuldig gebruiken van karabiners is het belangrijk dat je ze regelmatig controleert op scheurtjes en andere slijtage. Ook het goed schoonhouden van de karabiners is belangrijk.

Heb je een karabiner bijvoorbeeld al wat langere tijd in de wand hangen dan kan deze gaan slijten. Het is belangrijk dat je deze regelmatig controleert omdat bij bijvoorbeeld een voorklimval er zoveel kracht op komt te staan dat deze makkelijk kan breken als de slijtage groot genoeg is.

Heb je een karabiner per ongeluk een aantal meter naar beneden laten vallen, dan is het vaak al verstandig om er afscheid van te nemen. Hij hoeft niet perse versleten te zijn, maar een nieuwe karabiner is goedkoper dan een ongeluk.

versleten karabiner

Heb je nog vragen? Kom langs in onze winkel of neem contact op met een van onze productexperts voor een persoonlijk advies.