Voor 17.00 uur besteld?
Vandaag verstuurd!
Gratis verzending vanaf €35.-*
Stel je vraag
Katrollen algemeen

Katrollen algemeen

Katrollen gebruik je op verschillende manieren. Het is van te voren goed om te weten wat je ongeveer wilt gaan doen met een katrol. Het is immers niet echt een basis klimonderdeel, maar gericht op specifieke activiteiten.

De reden om een katrolsysteem te gebruiken is dat je hiermee zware lasten op een gecontroleerde manier kunt verplaatsen van A naar B. Dankzij een katrol kun je de krachten die op een lijn komen te staan beter verdelen. Op deze manier kun je met minder kracht een zware last hijsen. Des te meer tussenlijnen je gebruikt des te lichter het hijsen word.

Met meer lijnen heb je een grotere krachtverdeling en kun je met meer gemak een last hijsen

In de eerste plaats worden katrollen gebruikt om lasten te verplaatsen. Dit kunnen personen zijn maar ook bagage of andere massa. Hierbij moet je denken aan een verticale verplaatsing, maar dit kan ook horizontaal zijn.

Met een dubbel katrol van Outdorado.com kun je met meer gemak lasten hijsen en laten vieren
Sommige katrollen kun je fixeren op een touw zodat je flexibeler bent in gebruik

Bij gebruik op een kabel of tokkelbaan gebruik je over het algemeen een dubbele katrol met als reden dat dan de draagkracht over het katrol word verdeeld en je dus minder slijtage hebt. Een enkel katrol word vaak als extra zekering gebruikt. In noodgevallen kun je wel een enkel katrol gebruiken. Dit zijn immers sterk en betrouwbaar genoeg. Met een dubbel katrol bedoelen die waar de wieltjes achter elkaar staan.

Het is wel belangrijk om te kijken van welk materiaal de zip line gemaakt is. Er is namelijk een groot verschil tussen nylon en staal. Deze verschillen zijn doorgevoerd in de katrollen. Gebruik je een katrol voor nylon op een staalkabel dan zal deze veel sneller slijten. 

De meeste katrollen worden gebruikt op een kabel of tokkelbaan

Een enkel katrol word over het algemeen gebruikt bij reddingswerk in de bergen. Je kunt hiermee een hijslijn begeleiden, maar ook in een hijssysteem verwerken waarmee je op een makkelijke manier personen kunt hijsen of laten zakken. Er zijn ook enkele katrollen die draaibare flanken hebben. Deze kun je bijvoorbeeld makkelijker tussen een lijn zetten mocht het nodig zijn. Enkele katrollen worden ook wel bij kabelbanen gebruikt. Niet op de hoofdlijn, maar op de zekerlijn.

Bekijk alle enkele katrollen

Op Outdorado.com vind je meerdere enkele katrollen

Dubbele katrollen worden gebruikt in complexe hijssystemen. In een dubbel katrol kan het touw er twee keer doorheen. Op deze manier kun je over meer touw het gewicht verdelen en kost het dus minder kracht om het touw aan te halen.

Dubbele katrollen gebruik je ook op kabelbanen. Je gebruikt juist een dubbel katrol omdat dan de kracht kan worden verdeeld over 2 katrollen. Hierdoor slijt het katrol minder snel en werkt het effectiever.

Bekijk alle dubbele katrollen

Op Outdorado.com vind je dubbele katrollen voor op touw en staaldraad

Een katrol met een teruglooprem is niks anders dan een enkel katrol die je kunt blokkeren. De reden waarom je een katrol wilt blokkeren is dat het touw er nu nog maar op een manier doorheen kan lopen. Ideaal als je iemand op een ladder wilt zekeren waar een vaste lijn langs loopt.

Let goed op de richting van de tandjes op de klem!

Ook kun je deze gebruiken als je een zware last omhoog hijst met bijvoorbeeld handschoenen aan. Mocht je het touw nu loslaten, dan blijft deze in het katrol hangen.

Op Outdorado.com vind je katrollen met een teruglooprem

Het is belangrijk dat katrollen altijd goed om en op de lijn zitten. Als dit niet goed zit dan slijt je katrol erg snel en een touw kan je zelfs doorsnijden bij bijvoorbeeld een tokkelbaan. Zeker als je een enkel katrol gebruikt met losse flanken moet je ook goed kijken naar de karabiner sluiting.

Goed schoonmaken en niet in zand leggen. Zit er toch zand of vuil in je katrol dan moet je deze schoonmaken. Doe je dit niet dan heb je minder rendement en werkt het katrol dus minder.

Er zijn nog een paar punten waar je goed op moet letten die te maken hebben met je persoonlijke veiligheid.

  • Let er op dat je nooit je handen en/of vingers in de buurt hebt van een werkend katrol. Zeker als deze op een tokkelbaan zit.
  • Zorg ervoor dat je lang haar goed vastgebonden hebt zodat dit niet tussen de katrol kan komen.
  • Blijf elkaar controleren of je goed gezekerd bent.

Mocht je nog vragen hebben dan kun je altijd contact met ons opnemen of langskomen bij ons in de winkel voor een passend advies.