Voor 17.00 uur besteld?
Vandaag verstuurd!
Gratis verzending vanaf €35.-*
Klimgordels algemeen

Klimgordels algemeen

Er zijn verschillende redenen om een klimgordel te gebruiken. Het hoofddoel is voor valbeveiliging. Maar omdat dit per activiteit behoorlijk kan verschillen zullen wij deze eerst toelichten zodat je weet wat elke activiteit inhoud zodat je een klimgordel koopt waar je ook echt wat aan hebt. Het is altijd belangrijk om van te voren een gordel te passen voordat je deze aanschaft. Omdat het veiligheidsartikelen zijn worden en mogen deze niet teruggenomen worden in de winkels.

Bij het sportklimmen heeft een klimgordel twee doeleinden. Een: je bent met de klimgordel gezekerd aan een touw. Twee: je klimpartner is met de klimgordel verbonden aan een zekerapparaat zodat deze de klimmer kan zekeren.

Het is belangrijk dat je veel comfort hebben tijdens het sportklimmen. Zowel de zekeraar als de klimmer hangt in verhouding veel in de klimgordel. Zeker als je een voorklimval maakt kun je hard in de gordel vallen en dan is comfort echt een must en verkleint het de kans op blessures.

Bij het klettersteigen heb je in verhouding weinig gordel nodig. Het is vanzelfsprekend dat je goed gezekerd bent, maar de gordel mag minimaal zijn. Bewegingsvrijheid is belangrijker dan comfort omdat je vrijwel niet hangt in de gordel maar veel aan het lopen bent. Zou je een gordel hebben met veel padding (kussentjes) dan zou dit eerder tot last zijn.

Boomklimmen is een nieuwe tak binnen de buitensport. Steeds meer mensen gaan dit doen. Het doel is om in een boom zo ver mogelijk omhoog te klimmen om bijvoorbeeld van het uitzicht te genieten of om een GEO te cachen.

De meest voorkomende gordels bij boomklimmen zijn intergraalgordels. Met deze gordels kun je het makkelijkste klimmen met behulp van stijgapparaten. Dit kan ook wel met een sportklimgordel maar dan heb je een lager zwaartepunt. Dit kost meer kracht en je hebt minder balans bij het stijgen.

Denk bijvoorbeeld aan steigerbouwers, licht- en techniek mensen in de entertainment branche of bouwvakkers. Deze mensen hebben bepaalde eisen vanuit de overheid om veilig op hoogte te kunnen werken. Het wil ook voorkomen dat je voor eigen gebruik op hoogte moet werken. Je gaat je dakkapel schoonmaken of je eigen schoorsteen vegen.

Een intergraalgordel is dan een must. Je hebt vaak wat gereedschap bij je en mocht je vallen dan kan de klap best groot zijn. Als je een heupgordel draagt kun je sneller blessures krijgen.

Let er wel op dat als je spullen wilt aanschaffen voor professioneel gebruik deze officieel gekeurd moeten zijn!

Klimgordels algemeen

De heupband is vrijwel het belangrijkste onderdeel van de klimgordel. Dankzij deze band blijf je in de gordel hangen bij het vallen. Ook zitten hier materiaallussen aan vast waar je extra materiaal aan kan hangen.

Afhankelijk van wat je gaat doen moet deze veel of weinig comfort bieden. Zeker als de heupband vrij breed is moet je er wel één hebben met een goede ventilatie. Hierdoor zal deze minder wrijving hebben op je lichaam en dit komt weer ten goede van het comfort.

Klimgordels van een aantal jaar geleden hadden nog buckles die je terug moest steken. Een nadeel hiervan was dat je deze stuk voor stuk moest controleren. Als ze niet goed zaten konden ze losschieten en bij vallen is dit levensgevaarlijk.

Tegenwoordig hoef je deze buckles niet meer terug te steken. Maar controleer ze voor gebruik altijd goed. Er zijn klimgordels die maar 1 buckle hebben, hierdoor kun je de gordel makkelijker aan en uit trekken. Als je een klimgordel hebt met 2 buckles dan kan je deze net wat verfijnder afstellen zodat de touwlus altijd in het midden zit.

Aan de touwlus bevestig je altijd je zekerlijn of zekermateriaal. Bij de klettersteig gordels zit er een enkele lus en dit is voldoende. In verhouding komt er bij klettersteigen minder kracht op te staan dan bij sportklimmen. Daarom gebruik je bij het sportklimmen altijd 2 of 3 touwlussen, zo heb je een extra zekering.

De naam zegt het al, aan deze lussen hang je extra materiaal. Dit kunnen setjes zijn maar ook gereedschap. Over het algemeen zijn deze zo gemaakt dat je er altijd makkelijk bij kunt, maar ze zitten niet in de weg. Deze lussen mag je nóóit gebruiken om aan te zekeren omdat deze simpelweg niet hiervoor gemaakt zijn en bij een impact zouden breken.

De beenlussen zorgen dat je gordel recht blijft zitten en mocht je op de kop hangen dan glijdt de gordel niet van je lichaam af. Veel mensen denken dat je deze lussen erg strak moet afstellen, maar dat komt niet ten goede van het comfort. Als deze te strak zitten kun je slapende benen krijgen met alsgevolg een mindere goede grip op de ondergrond.

Bij universele gordels kun je deze prima verstellen, maar bij maat series minimaal tot niet. Bij deze laatste groep is het dus van belang dat je deze past van te voren. Denk er ook aan of je met verschillende kleding gaat klimmen. In de zomer heb je dunne kleding aan maar in de winter bijvoorbeeld een gevoerde broek.

Omdat klimgordels veiligheidsartikelen zijn is het erg belangrijk deze goed te blijven controleren. Belangrijke punten voor controle zijn de banden, buckles en de touwlus. Afhankelijk van het gebruik kan een gordel lang mee gaan. Denk bij regelmatig gebruik aan een jaar of 6.

Je moet er wel rekening mee houden dat je eerder je klimgordel moet vervangen als je een aantal keer hard gevallen bent. Aan de andere kant moet je je klimgordel ook vervangen als je hem 6 jaar in de kast laat liggen. Het materiaal gaat dan ook achteruit en kan dan minder kracht hebben bij een impact.

Bewaar klimgordels altijd op een plek waar geen zonlicht komt en waar het droog is. Is je gordel een keer nat geworden dan moet je deze rustig laten drogen. Leg hem dus niet op de verwarming of voor een vuurtje. Houd je gordel ook vrij van vuil en zand. Natuurlijk kan het voorkomen dat je klimgordel vuil word, maak hem dan schoon met een vochtig doekje zonder schoonmaak middelen.

Mocht je nog vragen hebben dan kun je altijd contact met ons opnemen of langskomen in de winkel om te passen en voor een persoonlijk advies.