Voor 17.00 uur besteld?
Vandaag verstuurd!
Gratis verzending vanaf €35.-*
Stel je vraag
Klimhelm algemeen

Klimhelm algemeen

Als je de bergen in gaat om te klimmen dan is één klimhelm een van de eerste veiligheidsartikelen waar je aan denkt. Het beschermen van je hoofd is immers cruciaal. Je gaat er natuurlijk niet vanuit dat je een steen op je hoofd krijgt, maar het blijft de natuur en die is niet te voorspellen.

Er zijn twee verschillende soorten klimhelmen. Beide zijn geschikt voor de bergsport alleen hebben beide wel voor- en nadelen tegenover elkaar.

De schaalhelm is de klassieker. In basis is het een klimhelm met een harde buitenschaal. Deze buitenschaal beschermt je hoofd tegen een harde impact zoals bijvoorbeeld een stuk steen of hout.

De interne helm kan per schaalhelm verschillen. Wat je vroeger nogal zag was dat de binnenkant was voorzien van banden die de helm op zijn plek hielden. Tegenwoordig is er een combinatie van banden en schuim. Het grote voordeel van deze combinatie is comfort en gewichtsbesparing.

Mocht de klimhelm een klap krijgen dan zal de harde schaal deze opvangen. Bij de impact vervormd deze schaal om zo de energie weg te leiden. Uiteindelijk zal de vorm van de helm niet permanent veranderen.

Een schaalhelm is een van de bekendste helmen

Schuimhelmen zijn van de lichtste categorie. Een dikke schuimlaag beschermt je hoofd. Als buitenlaag is er wel een harde laag aangebracht, maar deze is niet zo dik en zwaar dan een schaalhelm.

Het grote voordeel hiervan is dat dit soort klimhelmen heel erg licht is. Zeker als je lang onderweg bent is het fijn als je elke gram kunt besparen.

Bij een impact op de klimhelm zal het schuim vervormen om zo de energie weg te leiden. De vervorming zal wel blijvend zijn. Het is daarom ook een aanrader om de helm te vervangen na een impact. Een scheur in het schuim is vaak vanaf de buitenkant niet te zien.

Een schuimhelm is erg licht van gewicht en hierdoor erg comfortabel te dagen

Klimhelmen heb je in alle soorten, kleuren en maten. Het belangrijkste is dat je een klimhelm aanschaft die goed zit. Hij moet goed het hoofd bedekken en hij moet comfortabel zitten er van uitgaande dat je de helm een hele dag draagt. De helm moet zo op je hoofd zitten dat er nog een beetje ruimte is om te verstellen. Met koud weer klim je bijvoorbeeld met een muts op.

De kin band moet strak zitten maar mag niet een belemmering zijn van je bewegingsvrijheid. Dit heeft ook weer met veiligheid en comfort te maken.

Er zijn ook klimhelmen die speciaal voor vrouwen zijn. Deze hebben een uitsparing aan de achterkant van de helm zodat je hierlangs je paardenstaart kunt leggen.

Op vrijwel alle klimhelmen zit een hoofdlamp bevestiging. Dankzij deze plastic houders kun je het elastiek van de hoofdlamp goed om de helm doen en fixeren. Zouden deze houders er niet zijn dan is er een kans dat je hoofdlamp van je helm schiet.

Vrijwel alle klimhelmen hebben een hoofdlampbevestiging, ook de klimhelmen op Outdorado.com

Er zijn geen echte richtlijnen over wanneer je een klimhelm moet vervangen. Laat je een helm een aantal jaar ongebruikt in de kast liggen, dan kan hij ook aan vervanging toe zijn. Een kleine impact op de helm kan er ook al voor zorgen dat je helm aan vervanging toe is.

De beste manier om te bepalen wanneer je helm niet goed meer is doe je door deze goed te controleren nadat je een zware impact op de klimhelm hebt gehad. Op het oog kun je vaak de grootste mistanden zien. Het kan ook voorkomen dat je een breuk niet ziet en bij twijfel is het altijd beter om tot vervanging over te gaan.

Mocht je nog vragen hebben, dan kun je altijd contact met ons opnemen of langskomen in de winkel voor een persoonlijk en passend advies.

                                                                                                                                                                             Bekijk alle klimhelmen