Voor 17.00 uur besteld?
Vandaag verstuurd!
Gratis verzending vanaf €35.-*
climbing shoe banner

Klimschoenen keuzehulp

Ben je een beginnende of gevorderde klimmer? Hier hangt al veel vanaf. De beginnende klimmer zal niet veel plezier beleven als hij of zij direct een zeer technische klimschoen koopt. Deze zijn krom en zeer flexibel. Dit vraagt meer kracht van je voeten. Ook moeten je voeten aan dit soort schoenen wennen. Als je begint is het aan te raden om een klassieke klimschoen te nemen.

Stevige klassieke klimschoenen hebben een ondersteunend plaatje aan de binnenkant van de schoen, zodat je gemakkelijk op een rand kan staan. Deze schoenen hebben een stijve zool en is de ideale schoen voor beginnende klimmers omdat ze de voeten meer beschermen en spanning op de benen elimineren. Een voorbeeld is de Red Chili Durango VCR. Het stevige rubber is van een slijtvast materiaal en zal langer meegaan dan een wrijvingsschoen met zacht rubber.

Deze categorie schoen is comfortabeler en daarom ideaal voor een beginnende klimmer en de volle dag klimmer. Onder andere mensen die boulderen. Deze schoenen passen bij klimniveau 3 t/m 5A

De Red Chili Durango VCR is een makkelijke instapschoen. Ideaal voor beginners voor zowel binnen als buiten
De Red Chili Fusion VCR is een technische schoen voor zowel sportklimmen als boulderen

Deze schoenen hebben doorgaans afgeronde randen en zijn wat flexibeler om het gevoel te vergroten. Ze zijn minder geschikt voor de beginnende klimmer, maar iemand die enkele jaren geregeld klimt heeft veel baat bij zo'n schoen. Zeker als je routes klimt waarbij je de schoen uren achter elkaar aan hebt dan is deze categorie een aanrader, bijvoorbeeld de Red Chili Fusion VCR.

Deze schoenen zijn voor de klimmers die al even bezig zijn. Geschikt voor een klimniveau van 4C t/m 6C.

In deze categorie klimschoenen worden de voeten gekromd voor een optimaal contact met de wand. Deze categorie schoen is alleen geschikt voor de gevorderde klimmer met sterke voeten. Beginnende klimmers hebben namelijk over het algemeen zwakkere voeten waarbij een goede ondersteuning vereist is.

Deze categorie heeft de meest gevoelige en flexibele schoenen zoals de Red Chili Voltage. Bij langere beklimmingen is het dan ook interessant om stijvere schoenen te nemen uit een van bovenstaande categorieën. Zorg ervoor dat je de juiste schoen aanschaft naar je niveau en dat hij gemaakt is voor de beklimming die jij wilt doen.

Deze schoenen vallen onder de High End categorie. Geschikt voor klimniveau 6A t/m ...

Al jaren een begrip binnen de klim en boulder wereld. De Red Chili Voltage is een zeer technische klimschoen met een lange levensduur

Er zit groot verschil tussen het gebruik van klittenband en veters. Dit verschil zit puur in de techniek van een klimschoen. Een veterschoen kun je maar op een manier gebruiken. Alle lussen strak aantrekken en een strik. Een klimschoen met klittenband kun je afstellen.

Wil je de schoen op de wreef wat minder strak dan kun je deze wat losser zetten terwijl je de band onder je enkel vaster zet. Op deze manier kun je zelf bepalen wat lekker zit en wanneer dit nodig is.

Voordat je klimschoenen aanschaft is het belangrijk dat je deze past. De vorm scheelt per merk net als de maat van de schoenen. Klimschoenen moeten krap zitten maar het moet wel comfortabel blijven. Vergeet ook niet dat het geen wandelschoenen zijn. Des te technischer de schoen wordt, des te meer ligt de focus op de punt van de schoen. Deze is bij de klassieke schoen redelijk recht, maar bij de technischere modellen zal deze veel meer in een kromming lopen.

Als je klimschoen veel te klein is dan kun je niet lekker klimmen. Een aantal minuten zal dit prima gaan, maar als je voeten warm worden gaan ze uitzetten. Hier moet je al rekening mee houden bij de aanschaf. Blijf je met de kleine schoenen doorklimmen dan krijg je blauwe tenen en bloednagels, iets wat je absoluut niet wilt. Zeker niet als je route van meerdere touwlengtes klimt.

Zorg niet voor een te kleine klimschoen. Bij Outdorado.com veel maten op voorraad om te passen

Een klimschoen mag ook zeker niet te groot zijn. Het wil wel voorkomen dat mensen klimschoenen te groot kopen, maar dat is meer omdat ze of niet gewend zijn deze aan te hebben of ze zijn bang dat ze veel te krap zitten.  Als de schoen te groot is dan zal je hak niet lekker zitten en hierdoor kunnen er blaren ontstaan. Ook te veel ruimte bij de tenen is niet lekker. Je voeten kunnen gaan schuiven met blaren als gevolg en je hebt niet de mogelijkheid om op de kleinste klimgrepen te gaan staan.

De klimschoen merken in ons assortiment hebben niet allemaal dezelfde maattabel. Dit houdt in dat een maat 40 van La Sportiva kleiner is dan een maat 40 van Evolv. Daarom is passen altijd belangrijk. Ben je bekend met de pasvorm van een merk dan pas kun je blindelings klimschoenen aanschaffen.

Mocht je nog vragen hebben over de verschillende soorten klimschoenen of ander klimmateriaal, dan kun je altijd contact opnemen met een van onze productexperts of langskomen bij ons in de winkel voor een passend advies.