Voor 17.00 uur besteld?
Vandaag verstuurd!
Gratis verzending vanaf €35.-*
klimschoen banner

Waar ga ik klimmen?

Bij de aanschaf van klimschoenen is het belangrijk om te weten wat je ermee gaat doen. Dat je gaat klimmen is vrij duidelijk, maar waar en hoe. De meeste mensen die in Nederland klimschoenen kopen gebruiken deze voor 2 stijlen van klimmen. Dit zijn sportklimmen en boulderen. De beginnende klimmer zal prima beide stijlen met dezelfde schoen kunnen klimmen, maar naarmate je vordert verandert dit.

Beide disciplines kun je zowel binnen als buiten doen. Ook hier zit een verschil tussen qua klimschoen.

Het sportklimmen in Nederland staat vooral bekend om de klimhallen. Hoge hallen met allemaal verschillende kleuren klimgrepen aan de wanden. Via een klimtouw en klimgordel ben je gezekerd om de hoogte in te gaan. Dit houdt in dat je er een tijdje over kan doen om boven te komen. Dit hangt af van de moeilijkheid van de route. Als je buiten gaat klimmen dan zijn het meestal meerdere touwlengtes. Dit houd in dat je een route klimt van minimaal 50 meter. Ga je een route klimmen van 300 meter dan kun je je wel voorstellen dat je dit niet in een uurtje doet.

Dit allemaal heeft te maken met het comfort van je schoenen. Klimschoenen moeten zo strak zitten dat tenen en hakken goed zijn ingesloten. Maar ze mogen absoluut niet te strak zitten. Ga je een lange route klimmen dan moeten ze wel de hele weg lekker blijven zitten. Natuurlijk kun je aan het einde iets last van de tenen hebben maar dit mag niet te veel door de schoenen komen.

Sportklimmen doe je zowel binnen als buiten. Bij Outdorado.com vind je de juiste artikelen

Boulderen is eigenlijk een sportklimroute in het klein. Een korte maar zeer technische route afhankelijk van de moeilijkheidsgraad. Een boulderroute komt in Nederland zelden boven de 4 meter uit. Een grote valmat zorgt voor een zachte landing. Dit houdt in dat je zeer kort in een route hangt. Mocht een route niet lukken kan je zonder problemen uitstappen en het even later weer opnieuw proberen. Voor het boulderen heb je niet meer nodig dan klimschoenen en magnesium.

Hierdoor kun je zeer technische schoenen aan. Deze schoenen zijn zo krom dat dit niet heel comfortabel zit, zeker niet voor langere tijd. Ben je klaar met een route dan doe je ze uit of alleen de hak los. Op deze manier kun je ook deze schoenen een langere tijd achter elkaar gebruiken.    

Boulderen is op dit moment de hardst groeiende sport in Nederland. Klimschoenen en pof vind je op Outdorado.com

Mocht je nog vragen hebben over de verschillende soorten klimschoenen of ander klimmateriaal, dan kun je altijd contact opnemen met een van onze productexperts of langskomen bij ons in de winkel voor een passend advies.