Voor 17.00 uur besteld?
Vandaag verstuurd!
Gratis verzending vanaf €35.-*
Dikte en impregnatie

Dikte en impregnatie van klimtouw

Welke dikte voor jou geschikt is hangt af van hoe ervaren je bent in het klimmen.

  • Een touw van 10 mm of meer wordt geadviseerd voor de beginnende klimmer.
  • Een dikte van 9,8 in voor de wat meer ervaren klimmers.
  • Dunner dan 9,8 is voor de echt gevorderde klimmers en absoluut niet geschikt als je net begint.

Wrijving is het voornaamste verschil. Dunner touw gaat soepeler door een zekerapparaat wat minder energie kost maar bij een val moet de klimmer sneller en/of krachtiger ingrijpen. Als beginnende klimmer lukt dat nog niet voldoende.


Er zijn per merk verschillende manieren van touw impregnatie. Impregnatie word gedaan om te voorkomen dat vuil en water het touw in trekt. Je moet je voorstellen dat een lijn van 60 meter makkelijk 2 tot 3 keer zo zwaar wordt als het nat is! Vuil doet je touw sneller slijten. Een touwzak is in ieder geval verstandig en een hoge impregnatie voegt er een extra barrière aan toe.

Klim je niet zo vaak en ben je een mooi weer klimmer? Stop je al bij een eerste drupje water? Kies dan voor een standaard of basis impregnatie. 
Klim je wel bij mooi weer maar doe je ook meerder touwlengtes waarin je soms verast wordt? En klim je zeker een paar keer per jaar kies dan een impregnatie zoals “Dry Standard” van Mammut of een “Dry Cover” van Beal.
Klim je regelmatig en ook bij slechter weer? Kies dan voor een goede impregnatie. Dit zal zorgen dat je touw langer mee gaat en niet snel water opneemt. Dit noemen ze “protect” bij Mammut en “Golden dry” bij Beal.