Voor 17.00 uur besteld?
Vandaag verstuurd!
Gratis verzending vanaf €35.-*
Enkel, dubbel of tweelingtouw

Enkel, dubbel of tweelingtouw

Half rope, twin rope, double rope, enkel, dubbel of tweeling touw. Veel verschillende benamingen voor drie soorten klimtouw. Deze benamingen worden ook wel aangeduid met logo's. Deze logo's zijn overal gelijk zodat er tussen verschillende merken geen discussie kan ontstaan of een klimtouw nu wel of niet geschikt is voor een bepaald gebruik.

Heb je een touw dat gemaakt is uit één enkele streng? Dan heb je te maken met een enkeltouw. Dit touw is relatief licht per meter. Dit komt mede doordat de dikte variëert van een kleine 9 tot 11 mm. Bij de techniek van het enkeltouw wordt er gebruik gemaakt van één touw dat sterk genoeg is om meerdere normvallen te kunnen weerstaan.

Als er geen sprake is van steenslag-gevaar dan zijn de sportklimroutes vaak te doen met een enkeltouw. Zo hoef je maar één touw in de setjes te klikken en hoeft er bovenaan niet onnodig veel touw te worden ingenomen.

Enkeltouw dat tegenwoordig wordt gemaakt kan zelfs een kantenval (een val over een scherpe rotsrand) weerstaan. Als je kiest voor snelheid en souplesse dan is dit touw meestal de keuze. Bij abseilen heb je echter maar de helft van het touw beschikbaar omdat het touw dubbel genomen wordt. Hierdoor is het touw minder geschikt als er veel abseils moeten worden gemaakt, hier is bijvoorbeeld sprake van bij lange rotsklimroutes.

Een enkeltouw kan voor behoorlijk wat wrijving zorgen als er veel hoeken worden gemaakt in een klimroute. Er is maar één streng, dit kan vooral bij bijvoorbeeld steenslag een nadeel zijn en ervoor zorgen dat het touw breekt.

Enkeltouw

Dubbeltouw, ook wel halftouw genoemd, bestaat uit twee strengen. Bij het voorklimmen is het verstandig om beide strengen te gebruiken, zo wordt er aan beide strengen ingebonden. Bij het zekeren van naklimmers en voor het gebruik op gletsjers is slechts één streng nodig. Bij graten en bij kort touw gebruik je beide strengen.

Een nadeel van dubbeltouw is echter wel dat het meer gewicht heeft per strekkende meter. Daar bovenop komt er veel touw om je schouder te liggen als je aan een korter touw klimt.

Dubbeltouw heeft echter ook een aantal voordelen:

  • Minder touwwrijving doordat je de strengen niet elk door alle setjes hoeft te halen, maar één streng meer links en één streng meer rechts t.o.v. jezelf kunt houden bij het klimmen. Zeker in alpine klimroutes is het routeverloop nogal grillig en niet in een rechte lijn. Iets wat bij het sportklimmen in enkele touwlengtes minder aan de orde is. Doordat bij een dubbeltouw één streng voor de tussenzekeringen links van de klimmer, en een rechts van de klimmer gebruik kan worden, maakt het touw minder bochten en is er minder wrijving.
  • Abseilen kan over de volledige lengte van het touw. Dus met 2 maal 60 meter dubbeltouw kan men 60 meter abseilen Je kunt tegelijkertijd twee naklimmers zekeren, ieder aan een streng
  • Als bij steenslag een touw het begeeft, heb je nog altijd één streng over.
Dubbeltouw

Tweelingtouw is een touwsoort die is opgebouwd uit twee strengen van elk 7-8 mm dikte. Als voorklimmer is het op dit moment je taak op beide strengen door alle setjes te halen. Dit zorgt soms voor problemen met touwwrijving wanneer er sprake is van het touw dat in veel hoeken loopt. Op een gletsjer is één streng voldoende, maar bij graten en kort touw is het belangrijk dat je beide strengen gebruikt.

Officieel moet bij het zekeren van een naklimmer ook gebruik gemaakt worden van beide strengen. Het voordeel ten opzichte van enkeltouw is dat je nu een volledige abseil lengte hebt. Ten opzichte van dubbeltouw is tweelingtouw lichter per strekkende meter en zo minder lomp om het mee te nemen.

Tweelingtouw