Voor 17.00 uur besteld?
Vandaag verstuurd!
Gratis verzending vanaf €35.-*
Hoe onderhoud ik mijn klimtouw

Hoe onderhoud ik mijn klimtouw?

Touwen zijn veiligheidsartikelen. Dit betekent dat je zorgvuldig met klimtouw om moet gaan en het goed moet onderhouden. Bij gebruik in de buitenlucht is het verstandig om het klimtouw niet direct in het zand te leggen. Zeker als het wat vochtig is kan dit vuil in het touw gaan zitten waardoor het stug en minder veilig word. In de meeste touwzakken zit een nylon kleed waarop je het touw kunt leggen.

Mocht je op plekken gaan klimmen waar scherpe randen zijn dan is het aan te raden om bijvoorbeeld de Rock Empire Rope protector te gebruiken. Deze beschermt net het gedeelte touw wat bijvoorbeeld om een boom loopt of over de rand van de rots.

Voordat je gaat klimmen raden wij aan om het touw altijd na te kijken. Kijken en vooral voelen of je ergens een afwijking ziet of voelt. Dit zou kunnen duiden op een touwbreuk of het begin van een scheurende mantel. Veel klimmers gebruiken een logboekje om bij te houden wat de conditie is van het klimtouw. Hierin word opgeschreven of er is gevallen, wat het weer was enz.

Gebruik een touwzak

Je kunt natuurlijk niet altijd voorkomen dat een klimtouw vuil of nat word. Daarom is het verstandig dat wanneer je klaar bent met klimtouw, je deze schoonmaakt met een borstel. Deze schuif je om het touw en haalt het grofste vuil weg. Bijvoorbeeld de Beal Rope Brush.

Schiet het touw losjes op en stop het in een schone touwzak. Mocht deze nat zijn dan kun je deze thuis altijd laten drogen op een donkere plek. Is het touw erg vuil, dan raden wij aan om het in de wasmachine te stoppen. Regelmatig wassen met alkalivrije wasmiddelen kan snelle slijtage voorkomen. Daarnaast werkt gewoon uitspoelen met lauwwarm water ook goed, maar het is dan alsnog verstandig om op het kalkgehalte van het water te letten.

Een bovengemiddeld kalkgehalte in het water kan tot gevolg hebben dat er kalk in de mantel komt waardoor het touw stijf wordt en minder goed bruikbaar is.

Wil je de levensduur van je touw verlengen dan raden wij Beal Rope Cleaner aan. Rope Cleaner is speciaal ontwikkeld om klimtouwen te reinigen op een manier waardoor de touwen niet beschadigd raken. Je kunt ervoor kiezen om een hand- of machine was te gebruiken. Als je een machine gebruikt kun je het klimtouw in een katoenen zak doen, het is dan slim om, zoals hieronder beschreven, het klimtouw in een daisy chain knopen.

Klimtouw knopen voor de wasmachine

1. Bind de uiteinden van het touw aan elkaar.
2. De eerste schakel knoop je alsof je een halve knoop maakt.
3. Trek door de lus het resterende touw en maak hier ook een lus van. Herhaal dit tot het einde van het touw.
4. Stop het touw in de machine met de Rope Cleaner en was het op 30 graden.

Elke touwfabrikant moet naar de PBM-richtlijnen (Persoonlijke Beschermings Middelen) in de gebruikshandleiding een indicatie van de levensduur van het klimtouw geven. Die indicatie kan er als volgt uitzien:

  • Bij niet frequent gebruik:        4 - 5 jaar
  • Bij frequent gebruik:              2 jaar
  • Bij zeer frequent gebruik:       < 1 jaar

Niet alleen is 'frequent' iets heel erg subjectiefs, het gaat er ook gewoon om hoe je met het touw omgaat. De indicatie blijft namelijk niet meer dan een getal. Zolang je je klimtouw niet over een scherpe rand belast zal het minder slijten en niet breken. Maar heeft het touw een gigantische val te verduren dan wordt de belasting zo groot dat het risico van het breken van het touw sneller bestaat.

Oude klimtouwen hebben veel minder rek om een klap op de gordel bij een val te kunnen weerstaan. Daarnaast is het ook mogelijk dat het nieuwste en beste klimtouw bij de eerste val breekt wanneer het over een scherpe rand wordt belast. In een hooggebergte moet er meer rekening gehouden worden met invloeden van scherpe randen dan in sportklimgebieden. Het gebruik van tweeling- en dubbele klimtouwen komt hier dan ook vaker voor. Zo ontstaat er een dubbele zekeringsketen, stel dat er één klimtouw breekt, dan is er nog het tweede touw om de resterende valimpact op te vangen.

Klimtouw met versleten mantel

Klimtouw kleed
Bank van klimtouw

Mocht je nog vragen hebben bij het kopen van statisch of dynamisch klimtouw, dan kun je altijd contact met ons opnemen. Je kunt ook onze openingstijden bekijken om langs te komen bij ons in de winkel voor een persoonlijk advies. We helpen je graag.