Voor 17.00 uur besteld?
Vandaag verstuurd!
Gratis verzending vanaf €35.-*
Soorten klimtouw

Soorten klimtouw

Er zijn verschillende soorten klimtouw. Natuurlijk verschillende de kleuren en de lengtes, maar het echte verschil zit in de rekbaarheid van een klimtouw. Als we hier naar kijken bestaan er twee soorten klimtouw. Statisch klimtouw en Dynamisch klimtouw.  

Een van de soorten klimtouw is statisch touw. Dit wordt vooral gebruikt bij het abseilen of het stijgen op het touw zelf door middel van een stijgklem. Speleologen en boomklimmers zijn grote gebruikers van dit soort touw omdat zij van het touw gebruik maken bij het stijgen of dalen. Ook klimmers die zonder het gebruik van iets anders dan het touw zelf abseilen gebruiken statisch touw.

Het is geen veilig touw om stijgende klimmers te zekeren omdat statisch touw niet voldoende mee rekt en de val dan erg bruusk is. Het is wel geschikt touw voor rots klimmers die willen abseilen omdat het niet mee rekt en abseilen over het algemeen rustig gebeurt. Statische touwen zijn over het algemeen goedkoper en duurzamer dan dynamische touwen.

De andere soorte klimtouw is dynamisch touw, dit de meest voorkomende soort klimtouw. Het bestaat uit een nylon kern waarin een draadje zit met daarop de nummers waaruit men de productiedatum en karakteristieken van het touw kan opmaken. Hieromheen zit dan een touw gevlochten en daar nog omheen zit dan de mantel en die zorgt voor de protectie van het touw.

Dynamisch touw is een soort touw wat relatief veel mee rekt bij belasting. Bij een val wordt dan een deel van de valkracht opgevangen door de rek van het touw. Dit zorgt ervoor dat de val minder hard wordt en blessures worden voorkomen.

Dynamisch touw heeft een rekvermogen van ongeveer 50 cm per 10 meter (dit hangt wel af van het merk en het specifieke touw). Dit type touw wordt gebruikt om iemand te zekeren tijdens het klimmen. Het is de meest gebruikte touwsoort voor zowel rotsklimmen, alpinisme, ijsklimmen en indoorklimmen. Bij het top-ropen in de klimhal worden meestal minder dynamische touwen gebruikt met minder rekvermogen. Dit komt doordat bij top-ropen de klap bij een val een stuk minder groot is dan deze bij voorklimmen kan zijn is deze keuze veilig.

De uiteinden worden meestal getaped en dichtgeschroeid of geseald om uitrafelen te voorkomen.

Gesealde soorten klimtouw

Mocht je nog vragen hebben bij het kopen van statisch of dynamisch klimtouw, dan kun je altijd contact met ons opnemen. Je kunt ook onze openingstijden bekijken om langs te komen bij ons in de winkel voor een persoonlijk advies.