• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Method Feeder

Method Feeder

Method feeder is net even anders vissen als normaal feeder vissen. Op deze pagina leggen wij het verschil uit en zetten de onderdelen die je hiervoor nodig hebt voor je op een rijtje!

Eigenlijk verschilt het method feeder vissen niet eens zo heel veel van het vissen met de feeder. Het grootste verschil en gelijk ook het grootste voordeel is dat je het aas niet meer op de haak hoeft te zetten maar dat je deze op de hair zet. De hair is een lijn die je aan de haak vast zet. Het aas wat op de hair is gezet wordt samen met de haak opgezogen door de vis. De vis voelt vervolgens weerstand van de voerkorf en zal dan alles weer uitblazen waarna de haak precies in de lip zal prikken. Dus bij het method feeder vissen wordt een zelfhaaksysteem gebruikt waarbij de vis zich zal haken op het gewicht van de voerkorf. Het aas wat je hierbij gebruikt zijn voornamelijk mini-boilies en pellets waardoor je gerichter op grote vis als karper en brasem kunt vissen. Het vissen met de method feeder wordt voornamelijk op de commerciële wateren toegepast maar je kan deze vorm van vissen ook uitstekend toepassen op vaarten en kanalen of in de stadswateren.

Method Feeder
  • Method feeder hengel en molen
  • Method voerkorf en mould

 

  • Korte onderlijn met hair
  • Method feeder voer en haakaas

Natuurlijk zijn er voor de method feeder visserij speciale hengels en molens maar deze schelen niet erg veel met de hengels en molens die je gebruikt bij de gewone feeder visserij. Een lichte feeder hengel is ook perfect voor het method feeder vissen. Hierbij is een lengte van 3 meter tot 3 meter 60 voldoende voor de meeste wateren. Let wel op dat het maximale werpgewicht van de hengel hoger ligt dan het gewicht van de voerkorf.

Shop hier je method feeder hengel>>


Molen
De molen die je gebruikt bij het method feeder vissen moet een krachtige werpmolen zijn met een zuivere slip en een relatief lage overbrenging. Het formaat 3000 tot 5000 is hiervoor zeer geschikt.

Shop hier je molen>>

Method Feeder

Doordat je bij het method feeder met het zelfhaaksysteem vist is het niet nodig om met een gevlochten lijn te vissen. Op het moment dat de vis zichzelf haakt is dit, ook met een nylon lijn, duidelijk te zien door het kromtrekken van de top. Het nylon zorgt ook voor extra demping en een diameter van 0.18 tot en met 0.24mm is gebruikelijk.

De onderlijn met hair is er voorgeknoopt maar je kan natuurlijk ook zelf je onderlijn knopen. Het is belangrijk om de onderlijn met hair kort te houden omdat dit een zelfhaaksysteem is. De korte onderlijn zorgt er immers voor dat de vis zichzelf snel zal haken. Gebruik dan ook een nylon of fluorcarbon onderlijn van ongeveer 10cm met een diameter van 18 tot 22mm. De haakmaat die doorgaans bij het method feeder vissen gebruikt wordt ligt tussen de 10 en 16.

Method Feeder

Bij het method feeder vissen zit het haakaas in het voer en zit het voer niet in maar bovenop de voerkorf. Er zijn eigenlijk twee soorten voerkorven: De Flatbed feeder en de Pellet Feeder. Beide korven zijn er met en zonder elastiek. Deze feeders kan je op twee manieren vullen; Gewoon met de blote hand of door een mould te gebruiken.

De mould is eigenlijk een mal, hierin leg je de haak met aas en grondvoer. Druk nu de flatbed feeder op de mould en houd deze een aantal seconden vast. Verwijder de mould en je hebt een compacte hoeveelheid voer waarin het haakaas verstopt is.

De flatbed feeder is meestal van rubber of kunststof gemaakt en heeft een opstaande rand. Deze feeders zijn minder geschikt om op grotere diepte te vissen. De vorm zorgt er namelijk voor dat de feeder naar beneden dwarrelt en doordat het voer aan de buitenkant zit wordt het voer over een groter wateroppervlak verspreidt dan eigenlijk de bedoeling is. Door de mould te gebruiken kan je deze feeders heel gemakkelijk vullen. Deze feeders zijn er met en zonder elastiek.

Bij de flatbed feeder met elastiek heeft de feeder een intern elastiek die onder de feeder doorloopt. Groot voordeel van het elastiek is de dempende werking waardoor de vis moeilijker het gewicht van de feeder kan gebruiken om de haak te lossen. Je maakt de feeder makkelijk aan je hoofdlijn vast doordat er een haakje aan je feeder zit. Hieraan haak je de lus van je hoofdlijn en aan de andere kant van de feeder zit aan het einde van het elastiek een ring waar je de onderlijn weer doorheen lust.

De flatbed feeder zonder elastiek wordt ook wel de inline method feeder genoemd. Hierbij loopt de hoofdlijn door de korf heen en plaats je een wartel aan het einde van de hoofdlijn. Aan deze wartel maak je weer de onderlijn vast. Hierdoor kan de feeder niet meer schuiven en zal de vis door het vis van de method feeder gehaakt worden.

Shop hier je flatbed feeder>>

Method Feeder
Method Feeder

Bij de pellet feeder zit het voer echt in de korf, de feeder wordt ook wel schepkorf genoemd. Je schept hem vol met voor geweekte pellets en gebruikt deze feeder voornamelijk bij een waterdiepte van 2 meter of meer en bij water met stroming. Door de vorm vallen de pellets minder makkelijk uit de korf waardoor het toch mogelijk is om in dieper water een compacte voerstek op te bouwen en zal het voer gecentreerd bij het haakaas liggen.

Gebruik voer wat als basis vismeel heeft, de grotere vis als karper en brasem zijn hier dol op. Er is speciaal voer voor de method feeder visserij maar je kan ook gewoon lokvoer gebruiken wat je eventueel aanvult met geweekte pellets. Het aas wat op de hair gebruikt wordt zijn meestal mini-boilies en pellets met een diameter van 8, 10 of 12mm.

Method Feeder

Mocht je nog vragen hebben dan kun je altijd contact met ons opnemen of langskomen in de winkel voor advies op maat.