Voor 17.00 uur besteld?
Vandaag verstuurd!
Gratis verzending vanaf €35.-*
Materiaal en vorm pikkels en ijsbijlen

Welk materiaal en vorm heb je nodig?

Staal en aluminium zijn veelgebruikte materialen, vaak worden ze in combinatie gebruikt. Criteria voor ontwerp zijn gewicht, sterkte, een pickel doorn die goed in de sneeuw/het ijs grijpt en het goed in de hand liggen van de pickel. Aan alle pickels en ijsbijlen zitten vele weerhaakjes aan het blad van de doorn. Deze zorgen bijvoorbeeld voor een betere verankering van de doorn als je deze in de sneeuw steekt bij het beklimmen van een steil stuk sneeuw.

Gebruik van verschillende materialen voor stevigheid en duurzaamheid
De doornen zijn vaak gemaakt van staal voor extra stevigheid

Hoe meer het blad van de doorn naar beneden gekromd is, hoe beter de verankering in sneeuw wordt bij het beklimmen van een steil stuk sneeuw. De effectiviteit van de weerhaakjes wordt verhoogd bij een meer naar beneden gekromd doornblad. Een gekromde steel is handig voor ijsklimmen. De punt van de ijsbijl wordt door de gekromde steel nog meer naar beneden gericht, waardoor de ijsbijl meer grip en houvast in het ijs krijgt.

Een gekromde steel is minder handig als je de steel steeds diep in de sneeuw wilt wegsteken bij het wandelen in diepe sneeuw. En als de steel erg gekromd is, dan zit deze in de weg bij het beklimmen van steile sneeuw hellingen maar ook bij minder steil ijs. Zeer gekromde stelen zijn daarom raadzaam bij het beklimmen van (erg) steil ijs. Vaak hebben ijsbijlen een rubberen handvat, zodat je goede grip hebt als je de steel aan het uiteinde vasthoudt.

Vaak word er gebruik gemaakt van een pols lus, deze kun je om je pols doen en is bevestigd aan de pickel/ ijsbijl. Zowel het rubberen handvat als de pols lus zorgen ervoor dat je beter kracht op je ijsbijl kunt uitoefenen (je kunt er beter aan 'hangen') nadat je deze in het ijs hebt geslagen. Een pols lus is ook handig om ervoor te zorgen dat een pikkel/ ijs bijl nog aan je pols hangt als je deze per ongeluk laat vallen. Een nadeel is wel dat deze bij een val dicht bij het lichaam blijft waardoor je jezelf kunt bezeren.

Heb je nog vragen na aanleiding van deze informatie? Neem contact op met één van onze productexperts. Bekijk alle pickels en ijsbijlen op onze webshop of kom langs in onze winkel in Ermelo kijken en laat je daar adviseren.