Voor 17.00 uur besteld?
Vandaag verstuurd!
Gratis verzending vanaf €35.-*
Pickels en ijsbijlen advies

Pickels en ijsbijlen advies

  • Vlakke gletsjertocht
  • Steile gletsjertocht
  • IJsklimmen

Voor en tocht op een vlakke tot matig steile gletsjer heb je geen technische pickel nodig. Dit houdt in dat de pickel die je gebruikt geen kromming hoeft te hebben in zowel de steel als de kop. Een mooi voorbeeld van zo'n pickel zijn de Petzl Glacier of de Grivel GZERO

Deze pickel heeft geen rubber op de steel. Dit is ook niet nodig omdat je weinig tot geen steun nodig hebt. De onderkant van de steel heeft een punt zodat je voldoende grip op de ondergrond hebt. Het is evengoed wel verstandig om handschoenen te gebruiken. Ook omdat je de kop vasthoudt en deze kan scherp zijn.

In dit soort terrein gebruik je de pickel als een soort wandelstok. Omdat het terrein niet al te stijl is zou een pickel met een kromming of een ijbijl niet comfortabel lopen.

Pickels en ijsbijlen worden gebruikt in sneeuw en ijs

Een tocht over steile sneeuw en ijshellingen vraagt om een technische pickel. Dit houdt in dat deze een lichte kromming heeft. Dit kan de steel en/of de kop zijn. Van sommige pickels kun je de doorn vervangen. Op deze manier kun je met een en dezelfde pickel meerdere activiteiten doen. Een voorbeeld van zo'n pickel is de Black Diamond Venom Adze.

Er zijn ook pickels die een vaste doorn hebben. Dit is bijvoorbeeld de Petzl Summit. Wat al deze pickels wel gelijk hebben is de grip op de steel. Als je de doorn in de wand slaat heb je grip nodig. Tijdens het gebruik heb je vaak handschoenen aan en dan moet je ook grip hebben.

IJsklimmen is een totaal andere tak van sport als het aankomt op pickels. Met de standaard pickels is het geen aanrader om te ijsklimmen, maar met de technische pickels zou het kunnen mits de helling niet te stijl is.

Is de helling erg stijl of beklim je een waterval, dan gebruik je ijsbijlen. Het grootste verschil tussen de pickels en ijsbijlen is dat ijsbijlen een grotere kromming in de steel hebben. De handvatten zijn ook anders gevormd. Deze hebben weerhaken waarachter je je hand kan zetten om zo nog meer kracht te kunnen zetten op de bijl.

De grotere kromming geeft je een betere swing. Op deze manier kun je met minder kracht de doorn beter in de wand slaan. De meeste ijsbijlen hebben als optie de keuze uit twee modellen. Een hamer en een schoffel. Ook kun je deze vervangen en afstellen mocht het nodig zijn.

Ook kun je elke doorn vervangen en is het bij sommige modellen mogelijk om gewicht aan de kop toe te voegen voor een nog sterkere swing. Neem als voorbeeld de Petzl Quark.

IJsbijlen zijn ergonomischer gevormd dan pickels

Heb je nog vragen na aanleiding van deze informatie? Neem contact op met één van onze productexperts. Bekijk alle pickels en ijsbijlen op onze webshop of kom langs in onze winkel in Ermelo kijken en laat je daar adviseren.