Voor 17.00 uur besteld?
Vandaag verstuurd!
Gratis verzending vanaf €35.-*
Hoe kies ik de juiste lengte pickel?

Hoe kies ik de juiste lengte pickel?

Afhankelijk van de activiteit is een bepaalde lengte het meest handig. IJsbijlen en een aantal zeer technische pikkels die ook als ijsbijl bruikbaar zijn, hebben meestal één lengte van zo'n 50 cm. In steil terrein waar dit gereedschap zijn dienst doet, heeft de lichaamsbouw, niet veel invloed op de ideale lengte van deze pikkels en ijsbijlen.

Als het terrein minder steil is en één pikkel gebruikt wordt, is de keuze van de lengte afhankelijk van de lichaamsbouw en het terrein. Voor vlakke gletsjer wandelingen meet je de benodigde pikkel lengte als volgt: Pak de kop van de pikkel met je hand vast en laat de arm die de pikkel vasthoudt slap langs je lijf hangen. De onderkant van de pikkel moet nu (zo'n 5cm) boven je enkel komen.

Er zijn verschillende lengtes verkrijgbaar voor verschillende lichaamslengtes

Als het terrein steiler wordt (al vanaf zo'n 30 graden) is het handiger om een wat kortere pickel te nemen. Als je in dit steilere terrein je pickel (aan de bergkant) in de sneeuw wilt planten, kan een lange pickel in de weg zitten en onhandig zijn.

Voor echt steil terrein (vanaf 45-50 graden) komt iedere klimmer, ongeacht de lichaamsbouw, vaak uit bij kortere pickels van zo'n 50-55 cm. Het gaat hier natuurlijk wel om langere steile stukken. Als je voornamelijk op vlakkere stukken loopt met af en toe een steiler stukje, kun je beter voor een langere pickel kiezen.

Mocht je na deze informatie nog vragen hebben dan kun je altijd terrecht bij onze productexperts of kom langs in onze winkel.