• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Pompen en kranen uitgelegd

Pompen en kranen uitgelegd

Heb je een caravan of camper, dan kun je een beetje van de luxe van thuis meenemen op vakantie. Het watersysteem speelt hierbij een belangrijke rol. Je kunt net als thuis gewoon even naar de kraan lopen voor wat water. Bij sommigen kun je ook warm water tappen of zelfs douchen. Net als bij alle apparaten gaat er echter wel eens wat stuk, waardoor je dit stukje luxe kwijt raakt. Bij het zoeken naar een vervangende pomp of kraan krijg je vervolgens een breed assortiment aan opties en weet je niet precies welke types bij jouw watersysteem passen.

 

Voor dit soort problemen, en ook voor de klussers die zelf een nieuw watersysteem aanleggen, geven we je hier alle informatie die je nodig hebt om een goede keuze te kunnen maken.

Pompen en kranen uitgelegd
Pompen en kranen uitgelegd

Wat caravans en campers betreft bestaan er twee soorten pompen: de dompelpomp en de drukpomp. Dompelpompen worden het meest gebruikt en hangen in de watertank. Drukpompen vindt je steeds vaker in campers terug en zijn buiten de watertank geplaatst.

De dompelpomp hangt in het waterreservoir en wordt aan- en uitgeschakeld door een elektrische schakelaar die zich in de speciale caravankranen bevindt (vandaar dat deze kranen op de accu zijn aangesloten). Dit soort pompen zijn relatief goedkoop en ook vrij makkelijk te vervangen. Bijkomend voordeel is dat het geluid van de pomp wordt gedempt door het water in de tank. Dompelpompen kunnen echter niet tegen drooglopen (pompen terwijl er geen/onvoldoende water aanwezig is) en dit is dan ook één van de voornaamste redenen van het kapotgaan van de pomp. Ook loopt bij dit soort pompen het water vaak terug nadat de kraan is uitgezet. Dit betekent dat, de volgende keer dat je de kraan gebruikt, je heel even moet wachten tot er water komt. Dompelpompen werken vrijwel altijd op 12V.

Pompen en kranen uitgelegd
Pompen en kranen uitgelegd

Een drukpomp wordt niet gestuurd door een schakelaar in de kraan, maar door drukverschillen. De pomp zorgt dat er een bepaalde druk op de leiding staat. Draai je de kraan open, dan valt deze druk weg en slaat de pomp aan om de druk weer op te bouwen. Dit soort pompen worden vaak gebruikt wanneer er een wat grotere wateropbrengst is vereist. Drukpompen zijn over het algemeen ook bestand tegen drooglopen (voor korte tijd!). Dit soort pompen maken wel iets meer geluid. Een ander nadeel is dat een drukpomp ook zal blijven lopen bij lekkage (de pomp herkent de lekkage als een drukval en probeert de druk weer op te bouwen). Drukpompen zijn verkrijgbaar in zowel 12V als 24V uitvoeringen en kunnen op ‘normale’ kranen en de meeste (modernere) campingkranen worden aangesloten.

Wanneer je weet welk type pomp je nodig hebt ga je naar de volgende stap: de technische gegevens en extra opties van de pomp. Hieronder een kort overzicht met uitleg.

  • Druk: de druk, aangegeven in bar, bepaalt de sterkte van je waterstraal. Een hogere druk betekent een krachtigere straal. Een hogere druk is vaak ook nodig wanneer het water over lange afstand, over grotere hoogteverschillen of door een groter aantal bochten gepompt moet worden. Denk hierbij aan een kraan die ver bij de tank vandaan zit (afstand) of een douche (hoogte). Indien een boiler aanwezig is moet je ook hiermee rekening houden. Een boiler heeft namelijk een maximum druk (vaak 1,5 bar) die beter niet overschreden kan worden.
  • Liters per minuut: het aantal liters per minuut bepaalt hoeveel water er uit de kraan komt. Met de aanwezigheid van een douche wil je vaak een hoger aantal liters per minuut om te zorgen dat je lekker kunt douchen. Je tank is dan natuurlijk wel wat sneller leeg.

Wanneer je meerdere kranen hebt en verwacht dat je deze soms tegelijkertijd zult gaan gebruiken, dan is het aan te raden een pomp met een wat hogere druk en een wat hoger aantal liters per minuut te kiezen.

  • Automatische ontluchting: een pomp die uitgerust is met automatische ontluchting haalt de meeste luchtbellen uit het water wat resulteert in een meer constante waterstraal uit de kraan.
  • Terugslagventiel: een terugslagventiel voorkomt het teruglopen van het water wanneer je de kraan uitschakelt. Hierdoor heb je steeds direct water wanneer je de kraan open zet.
  • Twin dompelpomp: dit type dompelpomp bestaat in feite uit twee pompen. Het voordeel is dat wanneer er één pomp uitvalt, je nog steeds water uit de kraan krijgt. Het pompvermogen neemt in dit geval natuurlijk wel af.

Tot slot: denk er aan dat pompen, wanneer zij in het water hangen, niet bestand zijn tegen vorst. Bij temperaturen onder het nulpunt zul je dan ook je waterleiding en tank moeten aftappen en droog laten staan. Voor de winterkampeerders bestaan er caravan en campers waarbij het waternetwerk geïsoleerd is. Deze kunnen wat beter tegen de kou, maar moeten wel op temperatuur worden gehouden.

Pompen en kranen uitgelegd

Bij het uitzoeken van een nieuwe kraan voor de caravan of camper komen er een aantal dingen kijken. Als eerste is het van belang dat je weet wat voor pomp je hebt: een dompelpomp of een drukpomp. Een dompelpomp heeft een kraan met een ingebouwde microschakelaar nodig en een drukpomp niet. Hierdoor is voor een drukpomp een speciale campingkraan niet noodzakelijk. Verder is het handig als je weet of je kraan alleen koud water (koudwaterkraan) of ook warm water (mengkraan) levert. Weet je het type pomp en het soort kraan dat je wilt, dan kom je uit bij de specificaties van de kranen. Hieronder een kort overzicht.

Pompen en kranen uitgelegd
  • Boorgat diameter: het boorgat is het gat waar de kraan ingebouwd is en door het (keuken)blad heen steekt. De diameter (doorsnee) van dit gat moet gelijk zijn met de diameter van boorgat-gedeelte van je kraan, anders past deze niet. Deze diameters variëren over het algemeen van 16 mm tot 39 mm. Er zijn ook enkele verloopringen verkrijgbaar die een kraan laten passen in een gat met een groter boorgat (de keuze is echter beperkt).
  • Lengte bladdoorvoer: met de lengte van de bladdoorvoer wordt de maximale dikte van het (keuken)blad bedoelt waarin de kraan kan worden ingebouwd.
  • Inbouwhoogte: de inbouwhoogte is van belang wanneer de kraan moet/kan worden weggeklapt om toegang te geven tot andere functies binnen de caravan/camper. De inbouwhoogte geeft de hoogte van de kraan aan wanneer deze is weggeklapt.
  • Aansluiting: tot slot is er het type aansluiting. Hierin zijn twee types: een directe (harde) tule waar de slang op kan worden aangesloten, of een flexibele aansluiting waarbij er eerst een stuk slang tussen de tule (het ‘tuitje’) en de kraan is aangebracht. Deze laatste verbinding is soms handig als je aansluiting op een lastig bereikbare plek zit.

Verder komt het allemaal op smaak aan. Er zijn veel verschillende modellen kranen verkrijgbaar, met diverse stijlen en in diverse kleuren. Dit hangt dus helemaal van jouw je caravan/camper inrichting af.

Pompen en kranen uitgelegd

Mocht je nog vragen hebben dan kun je altijd contact met ons opnemen of langskomen in de winkel voor een persoonlijk advies.

Heb je jouw keuze gemaakt? Kranen en pompen zijn bij ons ook gemakkelijk online te bestellen!

Shop hier waterpompen & waterkranen >>