Voor 17.00 uur besteld?
Vandaag verstuurd!
Gratis verzending vanaf €35.-*
Hoe onderhoud ik mijn stijgijzers

Hoe onderhoud ik mijn stijgijzers?

Controleer het stijgijzer op de volgende punten:

  • Onderzoek metalen delen op breuken, scheuren en vervorming
  • Alle bevestigingspunten (zijn de boutjes intact, zitten ze vast)
  • De bevestiging op de schoen
  • Punten op scherpte (met name de voorste punten)
  • Scheuren in de nylon banden

Vijl de punten uitsluitend met de hand aan de achterkant en de voorste punten aan de onderkant. Roestplekjes kunnen gemakkelijk voorkomen worden en zijn niet slecht voor het stijgijzer. Grote aantastingen door roest natuurlijk wel. Verwijder kleine roestplekjes m.b.v. staalwol.

Bij goede controles voorkom je vaak problemen tijdens een tocht.

Slecht onderhouden stijgijzers zijn gevaarlijk en onbetrouwbaar in gebruik
Met cramponbags kun je je stijgijzers veilig vervoeren en opslaan

Het is ook belangrijk dat je na gebruik de stijgijzers goed schoon en droog maakt. De cramponbags zijn wel van mesh materiaal gemaakt, maar dit is geen garantie dat deze ook goed droog worden. Een kleine beschadiging (wat opzich geen enkel probleem is) kan een grote roestplek worden en dit is wel een probleem.

In deze cramponbags kun je de stijgijzers goed opbergen en vervoeren. Wat je verder nog kunt gebruiken om de stijgijzers te beschermen zijn punt beschermerszoals een Crampon Crown van Grivel. Hierdoor blijven je punten scherp en bescherm je ook je overige bagage. Het is belangrijk om op te letten dat je deze verwijdert voor gebruik anders kan dit je in levensgevaarlijke sitaties brengen.

Sneeuw plakt vast aan de stijgijzers. Bij ieder stap kleeft wat meer sneeuw onder het stijgijzer en na enkele stappen kan het zijn dat de punten niet meer in het ijs penetreren maar dat je loopt op "ijsklompen". Gebruik daarom altijd anti-bot platen onder je stijgijzers. Behalve als je nooit met sneeuw te maken zult krijgen (bijvoorbeeld als je je stijgijzers gebruikt voor waterval-ijsklimmen).

Anti-bot platen zullen bij gebruik in sneeuw niet snel slijten. Bij gebruik in rots (als je met je stijgijzers een stuk over rots moet) zal dit sneller gaan. Afhankelijk van hoeveel de stijgijzers op de rots worden gebruikt, moeten na een aantal jaren de anti-bot platen vervangen worden door nieuwe anti-bot platen om een effectieve werking te behouden.

Anitbot platen zorgen dat er minder sneeuw blijft plakken en je dus beter grip hebt op de ondergrond

Heb je nog vragen na aanleiding van deze informatie? Neem contact op met één van onze productexperts. Bekijk alle stijgijzers op onze webshop, of kom in onze winkel in Ermelo kijken en laat je daar adviseren.