Voor 17.00 uur besteld?
Vandaag verstuurd!
Gratis verzending vanaf €35.-*
Hoeveel punten heeft je stijgijzer nodig?

Hoeveel punten heeft je stijgijzer nodig?

Simpele sneeuw- gletsjertochten                              >   10-punts stijgijzer
Steile sneeuwflanken en/of licht ijsklimmen          >   12-punts stijgijzer
Lange steile stukken sneeuw en/of ijsklimmen      >   14-punts stijgijzer

Afhankelijk van de activiteit verschilt het aantal punten en de plaats van de punten op je stijgijzer. Voor het wandelen op een vlakke gletsjer zijn 6 punten al genoeg.

Op veel stijgijzers zitten twee punten die recht vooruit steken. Deze kunnen worden gebruikt om te klimmen over steilere sneeuw en ijshellingen (vanaf zo'n 45 graden kun je ervoor kiezen om deze punten te gebruiken) of om op kleinere rotsrichels te staan.

Ga je wandelen met een stijgijzer, dan heb je liever geen vooruit staande punten

Bij veel alpine beklimmingen kun je gemakkelijk een iets steiler stukje tegenkomen en daarom is een stijgijzer van minimaal tien punten, inclusief twee voorste punten die vooruit steken, altijd aan te raden voor klimtochten. Als de steilere stukken (zo'n 45 graden of meer) in lengte toe nemen biedt een twaalf-punts stijgijzer voordelen. Naast de twee voorste punten die vooruit steken, hebben twaalf-punts stijgijzers vaak iets daarachter twee punten die schuin naar voren staan. Stijgijzers met meer dan twaalf punten worden vaak gebruikt voor technisch werk als ijsklimmen.

Zorg dat je stijgijzer goed vastzit

Wat je vooral niet moet doen is uitgaan op het uiterlijk van een stijgijzer. Je kunt kiezen omdat je die kleur bijvoorbeeld mooi vind staan, om je wilt een stijgijzer met de meeste punten zodat je denkt dat je de meeste grip hebt.

Door dit soort verkeerde keuzes kun je juist meer last hebben van je stijgijzers dan dat je geniet van de voordelen. Punten die uitsteken aan de voorkant zijn ontzettend vervelend als je lange stukken moet lopen, terwijl deze een must zijn voor ijsklimmen.

Kortom mocht je er echt niet zelf uitkomen dan kan je altijd advies vragen bij onze productexperts of langskomen bij ons in de winkel.