Voor 17.00 uur besteld?
Vandaag verstuurd!
Gratis verzending vanaf €35.-*
Verschillende sluitingen stijgijzers

Verschillende sluitingen

Tussen alle merken stijgijzers en punten zijn er nog meer verschillen. Deze hebben te maken met de bindingen. Niet elke sluiting en daarmee stijgijzer is geschikt voor alle activiteiten. Ook de schoenen die je gebruikt hebben invloed op de stijgijzers en bindingen.

De meeste soorten stijgijzers zijn verkrijgbaar met verschillende bindingen. Neem bijvoorbeeld de Grivel G12. Die is er in drie soorten. Zonder snel sluiting, semi snel sluiting en automatische sluiting. Hierdoor kun je met een en dezelfde schoen meerdere stijgijzers gebruiken.

Stijgijzers zonder snel sluiting zijn de meest verkochte. Dit komt omdat je met deze stijgijzers makkelijke sneeuw en gletsjertochten kunt lopen. Ook heb je voor deze geen bijzondere schoenen nodig, de meeste B/C schoenen zijn hiervoor geschikt. Deze schoenen zijn redelijk flexibel en je kunt de stijgijzers uitrusten met een flexbar. Deze maakt de stijgijzer flexibeler en dit loopt comfortabeler.

Deze stijgijzers zijn makkelijk om te binden. Door middel van kunststof beugels positioneer je je schoen en met een band zet je deze vast.

Stijgijzers zonder snel sluiting passen op vrijwel alle bergschoenen

De meest allround stijgijzers hebben een semi snel sluiting. Dit houd in dat de neus van de schoen word gepositioneerd met een kunststof beugel en de achterkant van de schoen word gefixeerd met een klem. Deze klem kun je een beetje vergelijken met de binding van een skischoen. Een nylon band gebruik je om de stijgijzer gebruik vast te zetten.

Het grote voordeel hiervan is dat je de stijgijzers snel kunt wisselen. Zelfs met handschoenen aan kun je deze goed bedienen. Het is wel belangrijk dat je schoenen hierop voorbereid zijn. Anders blijven de stijgijzers niet zitten, om deze slopen de achterkant van de schoen.

Deze stijgijzers worden alleen gebruik in combinatie met redelijk stijve schoenen. Deze combinatie maakt het mogelijk om de stijgijzers allround te gebruiken.

Alleen schoenen die zijn voorbereid op een semi snel sluiting kun je gebruiken voor dit soort stijgijzers

Stijgijzers die gebruik maken van automatische sluiting zijn qua verwisselen het meest makkelijke. Omdat de neus en de achterkant van de schoen worden gefixeerd doormiddel van klemmen is er geen band nodig om de schoen gebruik vast te zetten.

Deze klemmen kun je vergelijken met een skischoen binden en deze zijn ook met handschoenen goed te bedienen.

Stijgijzers met een automatische sluiting vragen om schoenen met contact punten op de neus en de hak

Heb je nog vragen na aanleiding van deze informatie? Neem contact op met één van onze productexperts. Bekijk alle stijgijzers op onze webshop. Of kom in onze winkel in Ermelo kijken en laat je daar adviseren.