• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Materiaal info

Waterkolom van een tent?

De waterkolom is een term die je tegenkomt bij alle kwaliteit tenten. Maar wat betekent dit nu eigenlijk? De waterkolom is niets anders dan een test die bepaalt hoe waterdicht een stof is. Des te hoger dit getal, des te meer waterdruk kan de stof verdragen. Tentstof heeft in verhouding minder waterdruk te verduren dan bijvoorbeeld een jas, en heeft dus een minder hoge waterkolom nodig om net zo goed waterdicht te zijn.

 

Materiaal info

Materiaal wordt waterdicht genoemd bij een waterkolom vanaf 800 mm. In het algemeen kan gesteld worden dat een tentdoek met een waterkolom van 1500 mm ook bij een langdurige regenbui waterdicht blijft. Bij grondzeil geldt een hogere waarde. Een grondzeil wordt pas betrouwbaar waterdicht geacht met een waterkolom vanaf 3000 mm. Er zijn echter ook grondzeilen met een waterkolom van 10000 mm of hoger. Deze hogere waarde is eenvoudig te verklaren. Op een grondzeil wordt ook gezeten of geslapen. Er staat dus regelmatig een grote druk op. Een tentdoek krijgt minder directe krachten te verduren. Ook heeft het ermee te maken of je tent een nacht ergens staat of meerdere weken.

Katoen en technisch katoen heeft geen waterkolom. Dit heeft ermee te maken dat dit materiaal eerst vocht opneemt en vervolgens waterdicht is. Je mag en kan er vanuit gaan dat alle tenten van deze materialen goed tot zeer goed waterdicht zijn.

De waterkolom geeft aan hoeveel mm water er per cm2 op het doek kan staan voordat het materiaal doorlekt. Concreet: op een tentdoek, een grondzeil of waterdichte kleding wordt een (doorzichtige) kolom gezet die langzaam wordt gevuld met water. Naarmate er meer water in de kolom komt, wordt de druk op de onderlaag groter. Uiteindelijk zal door de druk het materiaal gaan doorlekken. Hoe hoger de waterkolom, hoe langer het duurt voordat het materiaal doorlekt.

Het ene doek heeft een hogere waterkolom dan het andere. Daarnaast neemt de waterkolom af naarmate het doek ouder wordt. Daarom is het beter om een hogere waterkolom te kiezen, dan kan de tent nog wat slijten voordat deze gaat lekken. Bij polyester gaat dit sneller dan bij nylon. Het grondzeil wordt vaak meerdere keren gecoat om een hogere waterkolom te verkrijgen

Bij vrijwel iedere nieuwe tent wordt in de productinformatie aangegeven wat de waterkolom is van het grondzeil en tentdoek. Maar wat houdt het nu precies in, een waterkolom van 3000, 5000 of zelfs 10.000 mm? Een waterkolom zegt iets over de hoeveelheid water die een tentdoek of grondzeil kan ‘verdragen’ alvorens er water doorheen dringt. De waarde wordt uitgedrukt in mm. Een waterkolom van 3000 mm wil eigenlijk zeggen dat een doek pas water doorlaat wanneer er een druk opkomt die vergelijkbaar is met het gewicht van een kolom water van 3-meter hoogte.

Druk op waterdichte stof verhoogt ook als je bijvoorbeeld ermee op nat gras gaat zitten. Voor een dergelijke broek is een waterkolom van 1500 mm niet voldoende. Je kan dan beter kiezen voor een stof met een hogere waterkolom van ten minste 5000 mm. Hetzelfde geldt voor de druk en wrijving die een rugzak uitoefent op een jas.

Een waterdichte coating (DWR), zoals op een tent, slijt met de jaren en het gebruik. Deze laag kan je bijhouden met de juiste middelen en behoort tot het onderhoud. Zonder dit onderhoud gaat je tent sneller achteruit.

Vrijwel alle goede kampeertenten bestaan uit een binnen- en buitentent. De reden hiervan is het opvangen van de condens en om ervoor te zorgen dat je geen last hebt in de binnentent van insecten. Een binnentent hoeft ook niet waterdicht te zijn terwijl een buitentent dit wel moet zijn. Om deze reden zijn er voor beide verschillende materialen en/of verschillende weeftechnieken gebruikt.

Binnentent:

  • Altijd helemaal af te sluiten
  • 100% ademend en ventilerend
  • Bestaat vaak uit meerdere soorten weeftechnieken (lichtgewicht tenten)

Buitentent:

  • Moet waterdicht zijn
  • Is niet altijd ademend (kunststof tentdoek)
  • Er is altijd condens aan de binnenkant (ook bij katoen en technisch katoen tenten)

In de basis is een kunststof doek nooit waterdicht. Er zijn een handvol merken die ervoor zorgen dat het doek zo gemaakt is dat dit wel zo is. Om deze reden heeft dit tentdoek altijd een coating. Ook het soort tent bepaalt welke coating deze heeft en daarmee ook de voor- en nadelen. Tentdoek van katoen of technisch katoen heeft nooit een coating.

PU (PolyUrethaan)-coating:

Met PU valt een zeer hoge waterdichtheid (hoge waterkolom, er kan bijvoorbeeld wel tot 10 meter water op staan) te behalen. Daardoor wordt deze coating vaak in grondzeilen gebruikt. In tegenstelling tot een SI-coating is een PU-coating betaalbaarder en makkelijker te produceren. Vrijwel alle polyester tenten hebben een PU-coating. Coleman, Vango, MSR enz.

Siliconen-coating:

Met siliconen-coating (SI-coating) kun je een waterdichtheid behalen waar je normaal een lage waterkolom hebt. Een 1500mm waterkolom is nu net zo goed waterdicht als een polyestertent met een waterkolom van 4000mm zonder coating. Daarnaast is een siliconen-coating goed UV bestendig, licht en verhoogt het de weerstand tegen scheuren. Dit kan van belang zijn op winderige plaatsen. Zo krijg je een zeer goede combinatie van een lichtgewicht, sterk, waterdicht (hoge waterkolom) en duurzaam doek. Nadeel is de constructie bij de naden met deze coating, deze is duurder en moeilijker om te maken omdat dit glad is. Om deze reden hoef je een tent met een siliconen-coating ook nooit netjes op te rollen omdat dit bijna niet kan.

Soms zie je wel eens bij tentdoek dat er kleine vierkantjes zichtbaar zijn. Dit wordt ripstop genoemd. Ripstop houdt in dat er horizontaal en verticaal een dikkere draad door het doek geweven is. De reden hiervoor is om het materiaal sterker te maken.  Door deze techniek toe te passen is het mogelijk om een heel dun tentdoek te maken dat wel stevig is en goed om kan gaan met verschillende weersomstandigheden. Met resultaat dat je tent nog lichter wordt maar niet inlevert op sterkte.

Wanneer we het over ripstop hebben dan kan je dit in het product herkennen als kleine gewoven vierkantjes. Een ripstop is niets anders dan een gewoven stof waar om de zoveel millimeter een dikkere vezel geschoten is. Door dit in vierkantjes te doen scheurt de stof veel minder snel en is deze dus sterker.

Je kan dus zeggen dat wanneer je een stof hebt met een ripstop de stof zelf dunner kan zijn maar toch sterk. Iets wat een groot voordeel heeft bij bijvoorbeeld lichtgewicht tentstof. Ook het scheuren van een stof wordt sterk verminderd door gebruik van ripstop. Een scheur stopt meestal bij een dikkere vezel. Hierdoor is de scheur of het gaatje weer makkelijk te repareren.

Niet alleen lichtgewicht polyester of nylon tenten zijn voorzien van een ripstop, maar ook zware katoen en technisch katoen tenten.

De reden om een ripstop te gebruiken is:

  • Een dunne stof moet toch sterk zijn
  • Het gewicht van een materiaal sterk verminderen
  • Een dikke stof nog sterker maken
  • Het inscheuren en verder scheuren van een stof tegen gaan
  • Een stof nog duurzamer maken

Grondzeilen zijn altijd 100% waterdicht. Bij de wat betere, lichtgewicht tenten zijn deze gemaakt van nylon. Dit nylon heeft dan een PU-coating meegekregen om het beter te beschermen tegen meerdere weersomstandigheden en verschillende ondergronden. Deze coating maakt het doek ook waterdicht.

Er worden ook wel grondzeilen van PE doek gemaakt. Dit zijn grove vezels die geweven zijn. Dit is een goedkoop tent materiaal, gaat niet heel lang mee en is niet robuust. Dit is makkelijk op te lossen door hier een extra zeil onder te leggen. Prik in dit tweede zeil gaatjes zodat deze niet gaat condenseren. Doe je dit niet dan heb je alsnog water in de tent.

De grotere familietenten van bijvoorbeeld katoen of technisch katoen hebben meestal een grondzeil gemaakt van dik PVC of Bisonyl. Deze materialen gaan lang mee en kunnen heel veel hebben. Gebruik je bijvoorbeeld meubels dan is het verstandig om een stuk tenttapijt in de tent te leggen om het grondzeil te beschermen. Het zou zonde zijn dat je hier gaatjes in krijgt terwijl de tent net nieuw is.

Voor alle materialen geldt dat je deze, mist de schade meevalt, goed en makkelijk kan repareren.

Haringen zijn producten die je niet moet onderschatten. Deze houden immers de tent op zijn plek bij wind en de andere elementen. Bij iedere tent die wij leveren zitten haringen. Deze passen bij de soort tent. Een lichtgewicht tent heeft bijvoorbeeld geen grote storm haringen.

Standaard meegeleverde haringen zijn niet altijd geschikt voor een harde ondergrond waardoor je deze nog wel eens krom kan slaan. Het is dus verstandig om extra sterke haringen (Rotspen Tarzan) mee te nemen. Wil je bijvoorbeeld een extra scheerlijn aan je tent bevestigen? Dan is een extra haring ook nooit weg.

Bij bijzettenten en de grote familietenten worden verschillende soorten stalen haringen meegeleverd. Deze zijn perfect om in gras te steken. Bij de lichtgewicht tenten zie je dat er een aluminium variant wordt gebruikt. Deze zijn lichtgewicht en ook geschikt voor gras. Bij sommige trekkerstenten zie je ook wel dat er nylon haringen gebruikt worden. Deze zijn nog lichter en de breken niet. Ook deze zijn ideaal in combinatie met gras.

Om je lichtgewicht tent nog lichter te maken hebben we ook een carbon tentharing in het assortiment. Deze is sterk genoeg en met een gewicht van 5.75 gram per stuk is dit een minimale aanslag op het totaal gewicht van je bagage.