• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Stel je vraag
tentenbanner

Tenten materiaal

Tenten bestaan uit verschillende soorten materialen. Door verschillende materialen te combineren krijg je de beste opties voor de juiste type tenten. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende materialen die gebruikt worden voor trekkerstenten.

Het buitendoek van een tent kan van verschillende materialen gemaakt zijn. Afhankelijk van de soort tent is er een bepaald materiaal gebruikt. Let er dus goed op van wat voor een materiaal het doek gemaakt is en of dit voor jou de goede keuze is.

Dan zijn er ook nog tentdoeken die een coating hebben. Dit houd in dat er een extra laag is aangebracht aan de buiten, binnenkant of allebei van de buitentent. Deze lagen geven extra bescherming tegen de elementen en gebruik. Vaak word een dun nylon tentdoek in combinatie gebruikt met een siliconencoating om zo gewicht te besparen. Een nadeel van een coating is dat het vaak wat duurder in aanschaf is.

Bij elke soort materiaal is het belangrijk dat je een goede ventilatie hebt. Omdat geen van alle materialen ademend is blijft de condens hangen. Zeker als het warm en vochtig weer is.

Nylon is zeer licht, sterk en er komt niet snel schimmel in (daardoor in zeer slecht weer te gebruiken). Nylon zet uit wanneer het nat wordt en krimpt wanneer het opdroogt. Dit tast de levensduur van het doek aan. Bovendien is nylon minder UV bestendig dan polyester (en nog minder dan katoen). Dat heeft dus invloed op de levensduur bij veel zon. Hierdoor wordt nylon doek regelmatig gecombineerd met een PU-coating (polyurethaan) of siliconen-coating om het doek beter waterdicht te maken en beter bestand tegen UV straling.

Rip-stop nylon is een nylon waar zowel horizontaal, als verticaal een draad doorheen is geweven die de scheursterkte aanzienlijk verhoogt. Ook doorhangen van het doek bij nat weer zal verminderen.

Eigenlijk wordt nylon pas de laatste dertig jaar gebruikt. Het is een sterke, lichte vezel die wordt gecoat om deze waterdicht te maken. Als nylon goed gecoat is, slaat het niet door en neemt het weinig vocht op. Nylon is wel gevoelig voor UV straling. De vezel wordt afgebroken, maar de coating werkt als een filter.

Nylon ribstop tentdoek is het meest gebruikte materiaal van trekkerstenten op Outdorado.com

Polyester heeft veelal de zelfde eigenschappen als nylon maar kan nog iets minder tegen U.V. straling, en rekt/krimpt meer dan nylon. Het is echter wel goedkoper in aanschaf. Hierdoor worden de meeste tenten van polyester gemaakt. Net als bij nylon heb je bij polyester last van condens. Een goede ventilatie is dus een must.

Met Siliconen-coating kun je een waterdichtheid behalen waar je normaal een lage waterkolom hebt. Een 1500mm waterkolom is nu net zo goed waterdicht dan een polyester tent met een waterkolom van 4000mm zonder coating. Daarnaast is een siliconen-coating goed UV bestendig, licht en verhoogt het de weerstand tegen scheuren. Dit kan van belang zijn op winderige plaatsen. Zo krijg je een zeer goede combinatie van een lichtgewicht, sterk, waterdicht (hoge waterkolom) en duurzaam doek. Nadeel is de constructie bij de naden met deze coating, deze is duurder en moeilijker.

Met PU valt een zeer hoge waterdichtheid (hoge waterkolom, er kan bijvoorbeeld wel tot 10 meter water op staan) te behalen. Daardoor wordt deze coating vaak in grondzeilen gebruikt. In tegenstelling tot een SI coating is PU betaalbaarder en makkelijker te produceren.

De belangrijkste eigenschap die een binnentent moet hebben is insecten buiten houden en ventilatie. Doordat er 2-lagen in de tent zijn komt de condens die aan de binnenkant van het buitendoek hangt niet in het slaapgedeelte. Hierdoor blijf je droog van de condens. De ventilatie speelt hierbij ook een rol. Zou je een binnentent hebben die niet ventileert, dan heb je ook in de binnentent last van condens. Juist door deze ventilatie heb je meer comfort in de nacht.

Insecten zijn acceptabel in de buitenlucht maar je wilt ze wel liever uit je tent houden. Het buitendoek staat vaak een stukje van de grond waardoor er insecten in de tent kunnen komen. De binnentent kun je helemaal insect dicht afsluiten. Op deze manier kun je van een goede nachtrust genieten.

Het grondzeil van de binnentent is altijd 100% waterdicht. Bij de betere trekkerstenten is het grondzeil van nylon gemaakt met een PU coating en getapte naden. Dit is robuust en blijft lang zitten.  De wat goedkopere tenten hebben een grondzeil van PE. Dit is ook 100% waterdicht, maar zal sneller slijten en kan minder goed tegen scherpe ondergrond zoals rotsen.

Als je een grondzeil van PE hebt en je wilt hier een extra zeil onder leggen dan kan de condens doorslaan en heb je alsnog een natte binnentent. Dit kun je prima oplossen door het zeiltje wat je onder je tent legt in te prikken ( NIET je grondzeil zelf! ). Door deze gaatjes ontstaat er een ventilatie laag. En kan er geen vocht doorslaan.

Bij de kleine tenten heb je 3 soorten materialen die gebruikt worden voor tentstokken. Het verschilt erg per type tent wat voor een materiaal er gebruikt wordt. Ook maakt de prijs veel uit. Hieronder een overzicht van de verschillende materialen.

Glasfiber is de meest voorkomende bij de lager segment trekkerstenten. Denk hierbij aan Coleman en Vango. De reden dat dit zo vaak word gebruikt is dat het relatief sterk is en goedkoop. Hiernaast is het bij breuken ook makkelijk en goedkoop te vervangen.

Laat je een tent langer op een plek staan dan is glasfiber prima te gebruiken, maar ga je rondtrekken dan is glasfiber een slechte keuze. Door het vele op en af breken gaat het glasfiber snel achteruit en heb je kans dat een stok na 3 weken al op is. Ook heeft UV straling meer invloed op glasfiber dan andere materialen.

Tentstokken van glasfiber word nooit gebruikt in trekkerstenten

High end trekkerstenten( zoals MSR, Fjallraven en de high end lijn van Vango ) zijn voorzien van aluminium. Het grote voordeel is gewicht en het kan heel veel kracht hebben. Daar je glasfiber niet meer op en af kan breken is het bij aluminium geen enkel probleem. Het is wat duurder in aanschaf, maar je hebt er langer plezier van. Ook aluminium is relatief goedkoop een makkelijk te vervangen mocht er een stokdeel kapot gaan.

Het aluminium wat word gebruikt is vaak van DAC dit is een producent van o.a. tentstokken en is kenmerkend door de goede kwaliteit. Mocht er geen DAC worden gebruikt dan is het type 7001. Dit staat voor de dikte van de stokwanden en is vergelijkbaar met DAC.

Aluminiumtentstokken worden het meeste gebruikt van de tenten op Outdorado.com

De echte lichtgewicht tenten zijn voorzien van carbon tentstokken. Carbon staat bekend om zijn stevigheid en lage gewicht. Er hangen wel twee grote nadelen aan carbon. Het is relatief duur in aanschaf en onderspanning kan carbon slecht tegen krachten van buitenaf zoals een bal op de tent bijvoorbeeld. Als je pech hebt kan dit ook je buitendoek beschadigen.

Het kiezen voor een tent met carbon frame is een bewuste keuze. Op dit moment geld dit als het lichtste materiaal van tentframes.

Carbontentstokken zijn ontzetten licht en sterk

Bij elke tent zijn er standaard haringen meegeleverd. Deze passen in alle gevallen bij de soort tent. Zo zal je nooit zware lompe haringen krijgen bij een lichtgewicht trekkerstent. Ongeacht wat voor haringen je krijgt meegeleverd is het altijd verstandig om een paar extra mee te nemen. Zeker de laagsegment tenten krijgen vaak erg lichte aluminium of stalen haringen maar deze sla je snel krom.

De extra haringen die je mee kan nemen zijn of halve haringen die goed in zachte ondergrond blijven zitten, of wat de meeste mensen doen stalen rotspennen. Het gewicht van deze haringen is wat zwaarder maar je kunt in de meest harder ondergronden je tent goed fixeren. Omdat deze mensen toch naar bijvoorbeeld de bergen gaan heb je weinig aan normale haringen en heb je wel rotspennen nodig.

Verschillende soorten haringen voor verschillende soorten ondergronden
Neem altijd extra haringen mee zodat je altijd je tent goed kunt fixeren

Mocht je nog vragen hebben, dan kun je altijd contact opnemen met een van onze product experts of langskomen in de winkel voor een passend en persoonlijk advies.