Voor 17.00 uur besteld?
Vandaag verstuurd!
Gratis verzending vanaf €35.-*
banner1

Het plaatsen van een ijsschroef

Bij het bevestigen van de ijsschroef kies je bij voorkeur een plek met een dikke laag hard ijs. Desnoods kan je eerst de bovenlaag slecht ijs verwijderen met de schoffel van een pickel. De ijsschroef moet je altijd helemaal in het ijs schroeven, zodat deze niet uit het ijs kantelt als er kracht op de schroef komt te staan.

Lange schroeven zijn het beste bestand tegen grote krachten. De ijslaag moet dan wel dik genoeg zijn anders kan je de schroef niet diep genoeg inschroeven omdat deze dan de achterliggende rotswand kan raken. Ongeacht de lengte van de ijsschroef moet je deze altijd horizontaal of iets naar beneden gericht indraaien.

Zorg dat je een ijsschroef goed kunt indraaien voor het beste resultaat

Het is dus verstandig om altijd verschillende lengtes ijsschroeven bij je te hebben in mixed terrein zodat je flexibel bent en je geen zorgen hoeft te maken dat je verkeerd uitkomt.

Bij het maken van een standplaats gebruik je minimaal ijsschroeven van 16/ 17 cm.

Gebruik meerdere ijsschroeven bij het maken van een tussen zekering of standplaats

Bij het plaatsen van ijsschroeven zijn er een aantal factoren waar je goed op moet letten.

Wat is de ijskwaliteit

  • Wat is de omgevingstemperatuur
  • Stroomt er water achter het ijs langs
  • Zit er veel lucht in het ijs

Om de ijskwaliteit is controleren kan je een proefschroef plaatsen. Plaats deze niet al te hoog en probeer deze uit. Je kunt voordat je gaat klimmen ook informatie inwinnen bij lokale klimmers of mede klimmers. Let er ook goed op of je geen grote scheuren ziet zitten.

De meeste ongelukken gebeuren als de omgevingstemperatuur wat warmer is. Hierdoor gaat het ijs smelten en krijg je sneller verzakkingen. Door deze verzakkingen kun je de ijsschroeven uit de wand trekken en hebben deze geen nut meer.

Het plaatsen van een ijsschroef
Het plaatsen van een ijsschroef

Mocht er achter het ijs water stromen is dit een zeer goede indicatie dat de ijskwaliteit snel achteruit gaat. Door het water komen er delen van de wand los van de rotswand te hangen. Als dit vlak te groot wordt kan het sneller breken bij een grote belasting. Een kleine belasting als het indraaien van een ijsschroef kan ook al genoeg zijn.

Het komt voor dat er veel lucht in het ijs zit. Probeer deze plekken te vermijden. Op deze plekken kan het ijs erg dun zijn. Zou je hier een ijsschroef indraaien dan heeft deze niet genoeg weerstand en zou je hem zo uit de wand kunnen trekken.

Een optie zou zijn om een luchtbel vrij te hakken en een lange ijsschroef gebruiken. Risico is dan wel dat je grote stukken ijs naar beneden slaat. De persoon die staat te zekeren heeft dan wel een helm, maar prettig is dit niet.

Mocht je na deze informatie nog vragen hebben dan kun je altijd contact met onze productexperts opnemen of bij ons langskomen in de winkel voor een persoonlijk advies.