Voor 17.00 uur besteld?
Vandaag verstuurd!
Gratis verzending vanaf €35.-*
Nuts en Friends

Nuts en Friends

Nuts en cams zijn middelen om vaste punten in rots te maken als er geen haken voorhanden zijn en bandslinges niet geschikt zijn.

Friends (of camalots) bestaan uit bladen die ten opzichte van een vast punt roteren. Door een mechanisme aan te trekken, vouwen de bladen zich in en wordt de friend 'kleiner'. Door het mechanisme los te laten, vouwen de bladen zich uit en wordt de friend weer groter.

Als je bijvoorbeeld een friend eerst kleiner maakt (de bladen vouwen zich in), dan in een rotsspleet steekt en daarna de friend weer 'groter laat worden' (de bladen vouwen zich uit) in de spleet en krijg je deze gemakkelijk aangetrokken, dan kun je deze als vast punt gebruiken. Je kunt friends ook als nuts gebruiken door de friend compleet uitgevouwen in een spleet te leggen.

 

Nuts zijn klemblokjes die in tegenstelling tot friends geen bewegingsmechanisme gebruiken. De werking heeft gelijkenissen; in bijvoorbeeld een spleet laat je het blokje klemmen, waardoor je een vast punt genereert.

Verschillende manieren om Nuts te bevestigen in de wand
Plaats Cams dichter bij elkaar voor meer veiligheid

De richting van de belasting op friends en nuts is van levensbelang. Bij een ongunstige belastingsrichting kunnen ze uit de spleet getrokken worden, of kunnen ze gewoon kapot getrokken worden. De belastingsrichting kan tijdens het klimmen snel veranderen. Bij het zekeren van een na-klimmer zal de belasting naar benden gericht zijn, bij het zekeren van een voorklimmer kan de belasting op het relais naar boven gericht zijn als de voorklimmer valt.

Als je een friend ingevouwen in een spleet laat klemmen, laat de friend dan niet te sterk ingevouwen klemmen en laat deze ook niet te sterk uitgevouwen klemmen. Als de friend te sterk ingevouwen in een spleet klemt, kun je hem er moeilijk of helemaal niet uit krijgen. Als de friend te sterk uitgevouwen klemt is het mogelijk dat de friend bij belasting de klap niet kan opvangen.

Het plaatsen van friends is vaak gemakkelijker dan het plaatsen van nuts. Het plaatsen van friends is vaker mogelijk en het gaat regelmatig sneller (dit hangt af van het gesteente en de situatie). Friends hebben ook vaak een groter bereik dan nuts, vanwege de bladen die in beperkte mate uitgevouwen en ingevouwen kunnen worden.

Dat betekent dat je met minder maten en friends in een groter spectrum aan gesteentestructuur en spleten een zekering kunt maken t.o.v. nuts. Friends wegen wel duidelijk meer dan nuts, wat een nadeel is als het gewicht belangrijk is. Ook zijn friends duurder dan nuts. Afhankelijk van de situatie hebben klimmers een combinatie van een aantal nuts en een aantal friends bij zich.

Het spreekt natuurlijk voor zich dat het gesteente voldoende sterkte moet bieden en niet kan uitbreken. Let ook goed op de sterkte die de friends en nuts zelf kunnen bieden. Als er van nature geen mogelijkheden zijn om friends en nuts te plaatsen, kun je losse stenen gebruiken om de situatie gunstiger te maken (met losse stenen kun je bijvoorbeeld een spleet nauwer maken). Houdt er bij plaatsing van friends en nuts ook rekening mee dat door je eigen manoeuvres de nuts en friends vaster (moeilijker eruit te halen) of losser kunnen gaan zitten.

Een zekering gemaakt van twee Nuts
Cams bestaan uit bewegende delen om zo het gebruik te verbeteren

Mocht je nog vragen hebben dan kun je altijd contact met ons opnemen of langskomen in de winkel voor een persoonlijk advies.