• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie

5 veelvoorkomende vragen bij het bergwandelen of bergklimmen

Benieuwd waarom klimmers zo nodig om 02.00 uur op pas gaan om een top te beklimmen? Of wat je kan doen als je in dichte mist of wolken terecht komt? En hoe begroet je elkaar nou eigenlijk in de bergen?

In deze blog behandelen we vijf veel voorkomende vragen bij bergwandelen of bergklimmen.

Even voor de duidelijkheid: ook de meeste klimmers hebben graag een normale nacht tijdens hun vakantie. Toch gaan de meeste klimmers voor een toppoging midden in de nacht weg. Dat heeft een aantal redenen. Allereerst zijn de condities dan beter. De sneeuw smelt overdag vaak weg en dus wordt de sneeuw papperig. Dat voelt alsof je in diepe klei staat en kost dus veel energie. 's Nachts bevriest deze weer en wordt keihard, je loopt er dan makkelijk overheen. Op de tweede plaats heb je bij een vroeg vertrek nog veel tijd voor je, zodat je indien gewenst, rustiger aan kan doen. Ten derde ben je vaak eerder terug bij de hut zodat je minder risico loopt op bijvoorbeeld onweer in de zomer (en je hebt meer tijd voor een biertje). Tot slot zie je de zon vanaf de mooiste plekjes opkomen. Dat is werkelijk fantastisch! 

5 veelvoorkomende vragen bij het bergwandelen of bergklimmen

In de bergen kom je zeker in de populaire gebieden regelmatig andere wandelaars tegen. Wie naar beneden loopt komt ongeveer rennend de berg af en wie naar boven gaat ziet ontzettend af (soms met de tocg op de schoenen). Hieronder de meest gebruikte begroetingen, wel met de nuance dat met name de mensen die over het pad omhoog stijgen niet verder komen dan gemompel!

Duitsland: Gutentag of Grüss Got, Hallo.
Frankrijk: Bonjour, Bonne Journee (‘Goede reis’) Salut.
Italië: Buon Giorno, Ciao of Salve (spreekt uit als ‘sal-veh’).|
Oostenrijk: Grüss Got, Griass Di
Slovenië: Dober dan of Servus, Živijo (‘Hallo’) or Srečno (‘veel geluk/succes’)
Spanje: Buen día, Buen Camino (‘Goede tocht’) hola.
Portugal: Bom dia, Olá.
Zwitserland: Grüess di of Grüezi, hallo.

Deze vraag wordt echt vaak gesteld. Wandelstokken hebben nog altijd het imago dat ze voor het oudere publiek zijn. Niet echt sexy voor jongen wandelaars. Wandelstokken zijn echter soms noodzakelijk zoals bij zwakke knieën. In de meeste gevallen is het een discussiepunt. Eerst de nadelen van wandelstokken: bij een bergwandeling met klauterwerk zitten de stokken soms in de weg en moet je wellicht met regelmaat stoppen om ze op te bergen. Belangrijker is echter dat je na gebruik van de wandelstokken minder op je automatische piloot de juiste balans vindt. Gevoelsmatig word je afhankelijker van de wandelstokken. Dit zijn ongeveer de nadelen.

5 veelvoorkomende vragen bij het bergwandelen of bergklimmen

Voordelen

Dan nu de voordelen: je kan de stokken gebruiken als tentstok, als rem in diepe, losse sneeuw maar natuurlijk vooral als ondersteuning voor je balans. Het belangrijkste voordeel is echter dat ze omhoog lopen makkelijker maken en zoals iedereen waarschijnlijk weet worden de knieën bij het dalen dankzij wandelstokken ontlast. Op latere leeftijd krijgen veel bergwandelaars knieklachten. Deze klachten kan je beperken met wandelstokken. Het gebruik van wandelstokken heeft dus aanzienlijk meer voordelen dan nadelen.

Soms zie je echt een wirwar aan paden naar boven gaan, dit is een gevolg van drukte en erosie. Felle regen doet de paden uithollen. Een fklink zigzag pad naar boven kan kan je afsnijden door een paadje recht omhoog of naar beneden te pakken. Soms helpt het iets, maar snel dalen is slecht voor je knieën. Bij stijgen kan het je juist slopen, het is immers lastiger om een gelijke hartslag te houden en verzuring ligt op de loer. 

Afsnijden over paadjes zou ook het leefgebied van dieren verstoren. Als natuurliefhebbers vinden wij dat natuurlijk ook een belangrijke reden om niet af te wijken van je pad. Het grootste probleem met afsnijden is het risico dat je neemt. De paden worden niet onderhouden en je weet niet hoe lastig het pad kan worden. Als je door blijft lopen kan je in de problemen komen als het later op de dag wordt of er slechter weer aan komt. Als kind ben ik ooit door de bergredding van de berg gehaald omdat mijn ouders graag wilde afsnijden. 

5 veelvoorkomende vragen bij het bergwandelen of bergklimmen

Het is allereerst belangrijk om te bepalen in welk weer je zit. Als de atmosfeer heel rustig is dan voelt het toch wat anders dan wanneer er een flinke woei opsteekt! Het lastige aan mist is dat je niet weer wa voor weer het gaat worden. Ochtendmist kan binnen de korste keren optrekken waarna er een prachtige blauwe lucht tevoorschijn komt. Het kan ook zijn dat de mist een gevolg is van een dalende luchtdruk en dat het weer verslechterd. Een goed weerbericht kan je houvast geven, houd het weer dus goed in de gaten. 

Maar weer blijft onvoorspelbaar, daarom heb ik een aantal tips als je toch in de mist terecht komt. Als je op een open vlakte bent wordt oriënteren lastig. Je loopt daardoor snel verkeerd, je kan de weg niet meer vinden en verliest hierdoor tijd. Dit kan ervoor zorgen dat je een nood-bivak moet maken wat een groter probleem kan worden als je geen slaapspullen bij je hebt of niet voldoende eten. Ook kan je in de sneeuw sneeuwblind worden omdat alles om je heen wit is. Hierdoor zie je nog maar heel lastig het reliëf van de berg en je kan zomaar heel gevaarlijk terrein op lopen. En dan kan het echt mis gaan... Het beste dat je nu kan doen is wachten... Zo voorkom je dat je verdwaald of op gevaarlijk terrein terecht komt.

Echter wat gebeurd er als je gaat wachten? Inderdaad, je krijgt het koud. En het kan echt koud worden als er bijvoorbeeld een windje opsteekt. Dan zit je daar in je jasje met een snerpende kou en het enige dat je kan doen is wachten. Ga in zo'n geval gymnastiekoefeningen doen, want stilzitten gaat op den duur lijden tot onderkoeling en helaas is het al vaak gebleken dat het daar niet bij blijft. Dus nogmaals oefeningen doen! 

5 veelvoorkomende vragen bij het bergwandelen of bergklimmen
Bergsport Advies Klimmen