• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Slaapmatten met isolatie

R waarde van een slaapmat

Om een geschikte slaapmat aan te schaffen voor jouw vakantie of avontuur, is het slim om te kijken naar hoe goed deze isoleert. Dit wordt bepaalt aan de hand van de zogenoemde R waarde. Hieronder leggen we uit hoe deze waarde werkt en welke soorten isolatie voor je slaapmat er zijn. 

Als je een slaapmat zoekt die je het hele jaar zowel binnen als buiten wilt gebruiken, is het een must om de R waarde te bekijken. Deze waarde heeft te maken met de isolerende kracht en de warmteweerstand van de slaapmat. Des te hoger deze waarde is, des te minder lichaamsverwarmte die in de ondergrond verdwijnt.

Niet elk merk vermeld deze waardes omdat het een duur proces is om dit te testen maar het geeft wel duidelijk weer in welke omstandigheden je een slaapmat het beste kan gebruiken. Hou er rekening mee dat de meeste slaapmatten die geen R waarde vermeld hebben geschikt zijn voor de zomer tot een temperatuur van 5°C boven het vriespunt.

Des te beter een slaapmat geïsoleerd is des te hoger is de R waarde en kan je deze gebruiken in koudere omstandigheden.

R waarde isolatie slaapmat

Buitensport luchtbedden zijn wat dikker dan self inflatable matten. Hierdoor gaat er ook meer lucht in, wat nadelig is voor de isolatie waarde. Dit probleem is opgelost door verschillende merken van deze slaapmatten te vullen met extra isolatiemateriaal.

Dit synthetische isolatiemateriaal verhoogt de R waarde en gaat hiermee het verlies van warmte tegen. Omdat er een synthetische vulling is gebruikt komt dit ten goede van de prijs en levensduur zoals bij de Exped Synmat 9. Mocht de slaapmat een keer vochtig worden aan de binnenkant dan kan deze hier beter tegen dan een matje met bijvoorbeeld een donzen vulling.

exped synmat

Therm a Rest gebruikt geen synthetische vulling, maar een opbouw uit isolerende lagen folie. Hierdoor is er minder circulatie van koude lucht omdat de luchtkamers zijn verkleind.

TAR isolation

Er zijn sinds 2019 niet zo veel slaapmatten meer op de markt die een isolatie hebben in de vorm van dons. De Exped Downmat 7 was hier een goed voorbeeld van. Net als in kleding en slaapzakken is dit een van de meest verfijnde en natuurlijke isolatiematerialen. Geschikt voor de koudste omstandigheden.

Nadelen van dons:
Nadeel van dons is dat dit minder goed tegen vocht kan. Ook is het belangrijk om dit soort slaapmatten zorgvuldig op te bergen. Als je dit niet doet, komen er vouwen in de mat en op deze plekken zal het dons niet meer meer de juiste isolatie kunnen geven. Daarbij gaat dons op langertermijn stinken door het vocht.

- Slaapmatten met isolatie

Mocht je nog vragen hebben over de R waarde van een slaapmat na het lezen van deze informatie, dan kun je altijd contact met ons opnemen of langskomen in de winkel.

Weet je welke isolatie geschikt is voor jouw aankomende avontuur? Neem dan een kijkje in ons ruime assortiment slaapmatten!

Bekijk hier alle slaapmatten>>