Voor 17.00 uur besteld?
Vandaag verstuurd!
Gratis verzending vanaf €35.-*
exped banner

R-waarde van een slaapmat

Als je een slaapmat zoekt die je het hele jaar zowel binnen als buiten wil gebruiken is het een must om de R-waarde te bekijken. Deze waarde heeft te maken met het isolerende kracht en de warmteweerstand van de slaapmat. Des te hoger deze waarde is des te minder kan er lichaamswarmte in de ondergrond verdwijnen.

Niet elk merk vermeld deze waardes omdat het een duur proces is om dit te testen maar het geeft wel duidelijk weer in welke omstandigheden je een slaapmat kunt gebruiken. Hou er rekening mee dat de meeste slaapmatten die geen R-waarde vermeld hebben geschikt zijn voor de zomer tot een temperatuur van  5°C boven het vriespunt.

- Slaapmatten met isolatie

Des te beter een slaapmat geïsoleerd is des te hoger is de R-waarde en kan je deze gebruiken in koudere omstandigheden.

Buitensport luchtbedden zijn wat dikker dan self inflatable matten. Een nadeel hiervan is dat er meer lucht in gaat en dit bevorderd niet de isolatie waardes. Dit probleem is opgelost door verschillende merken door deze slaapmatten te vullen met extra isolatiemateriaal.

Dit synthetische isolatiemateriaal verhoogt de R-waarde en gaat hiermee het verlies van warmte tegen. Omdat er een synthetische vulling is gebruikt komt dit ten goede van de prijs en levensduur zoals bij de Exped Synmat 9. Mocht de slaapmat een keer vochtig worden aan de binnenkant dan kan deze hier beter tegen dan bijvoorbeeld een donzen vulling.

exped synmat

Therm a Rest gebruikt geen synthetische vulling, maar een opbouw uit isolerende lagen folie. Hierdoor is er minder circulatie van koude lucht want de luchtkamers worden verkleind.

TAR isolation

Er zijn sinds 2019 niet zo veel slaapmatten meer op de markt die een isolatie hebben in de vorm van dons. De Exped Downmat 7 was hier een goed voorbeeld van. Net als in kleding en slaapzakken is dit een van de meest verfijnde en natuurlijke isolatiematerialen. Geschikt voor de koudste omstandigheden.

Groot nadeel van dons:
Nadeel van dons is dat dit minder goed tegen vocht kan. Ook is het belangrijk om dit soort slaapmatten zorgvuldig op te bergen. Als je dit niet doet, komen er vouwen in de mat en op deze plekken zal het dons niet meer meer de juiste isolatie kunnen geven. Daarbij gaat dons op langertermijn stinken door het vocht.

- Slaapmatten met isolatie

Mocht je nog vragen hebben na het lezen van deze informatie, dan kun je altijd contact met ons opnemen of langskomen in de winkel.

Bekijk alle slaapmatten