• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Waarom wandelsokken?

Waarom wandelsokken?

Waarom zou je wandelsokken aanschaffen? Wandelsokken lijken in eerste instantie minder belangrijk dan de wandelschoenen zelf. Maar ook de sokken zijn een belangrijk onderdeel van je wandeluitrusting. Laat je niet afschrikken door de hoge prijs van een paar wandelsokken, want dat zijn ze dubbel en dwars waard. Je voorkomt blaren en verhoogt het loopcomfort. Maar welke soorten sokken zijn er en wat is goed voor jou?

Eén van de belangrijkste functies die een wandelsok heeft is het drooghouden van de voet. De tweede functie is dat de sokken zorgen voor extra schokdemping tijdens het wandelen. De combinatie van deze eigenschappen zorgt ervoor dat je minder last hebt van blaren en ook minder snel vermoeide of zere voeten zult krijgen. Het vinden van de juiste wandelsokken is dus zeker belangrijk.

Waarom heb je speciale wandelsokken nodig en kan je niet gewoon je normale sokken dragen tijdens het wandelen? Vergeleken met normale sokken of sportsokken zijn wandelsokken anatomisch gevormd. Dat houdt in dat ze in de vorm van je voeten zijn gemaakt. Je houdt dus geen loze ruimte over die irritaties kunnen veroorzaken tijdens het wandelen. Vandaar dat wandelsokken altijd een linker (L) en een rechter (R) sok hebben. Veel sportsokken zijn gemaakt van synthetisch materiaal en gaan een beetje plakken wanneer je voeten gaan zweten. Wandelsokken daarintegen hebben vaak een laag percentage aan wol in de sok verwerkt. De eigenschap van wol is dat het warmte en vocht naar buiten geleidt en dit kan dan weer door het leer en het Gore-Tex van je schoen afgevoerd worden. Ook hebben wandelsokken zogenaamde platte naden, door deze naden heb je minder wrijving en dus minder kans op blaren en irritaties.  

Wandelsokken zorgen voor minder irritaties
Wandelsokken van Merinowol

Sokken zijn er in verschillende materialen, zo ook wandelsokken. Je hebt sokken van katoen en ook van wol. Welke van deze 2 beter is daar zijn de meningen over verdeeld, maar wij neigen toch naar wollen sokken. Zij kunnen de temperatuur van je voet en je schoen goed onderhouden en nemen veel meer vocht op dan een sok van katoen. Nadeel is dat een wollen sok bij sommige mensen tot huidirritatie kan leiden. Merino wollen sokken hebben hier minder last van. De sokken van het Merino schaap zijn onder de wolsoorten het beste, reguleren vocht en houden de temperatuur het best vast. 

Ben je gevoelig voor wol kan je ook kiezen voor een sok van wol en kunstvezel samen. Door de verwerking van kunstvezel is de kans op huidirritatie zeer klein en is de sok ook slijtvaster dan wanneer hij geheel van wol is gemaakt. Eigenlijk is een wandelsok met kunstvezel op alle fronten de beste keuze. Falke maakt bijvoorbeeld gebruik van sokken die deze materialen met elkaar combineert. Zo hebben zij de TK Cool lijn, die ervoort zorgt dat je voeten koel blijven tijdens een zomerse wandeling. 

Het materiaal van de sokken speelt een rol bij de aanschaf, maar ook de dikte van de sok heeft hier een aandeel in. Er zijn dunne en dikke wandelsokken, maar wanneer gebruik je een dikke sok en wanneer is een dunnere sok voldoende? Bij schoenen uit de categorie A worden vaak dunnere sokken gedragen. Deze zijn laag en zitten vaak wat strakker. Wel zie je dat hier dikkere steunstukken in zitten op de plekken als de hak en onder de bal van de voet. deze stukken zijn dubbel gebreid en onder de bal zit een extra pols. Zo vang je schokken tijdens het wandelen beter op. 

Dan hebben we nog de dikkere sokken, deze zijn geschikt om te dragen in schoenen van categorie B en C. Hiervoor heb je iets meer steun nodig en op deze schoenen maak je vaak langere en zwaardere tochten.

We kunnen dus wel stellen dat een wandelsok ook een belangrijk deel is van je wandeluitrusting. Combineer je de juiste schoenen met de goede sok en wandel je heerlijk weg!

Bekijk hier alle wandelsokken>>