• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Gaiters keuzehulp

Gaiters keuzehulp

Gamaschen, ook wel gaiters genoemd, zijn bedoeld om te voorkomen dat takjes, sneeuw, teken en modder van bovenaf in je schoenen terecht komen. Daarnaast houden gamaschen je wandelbroek tijdens het wandelen droog en schoon. Gaiters zijn beschermhoezen die je bevestigt aan je onderbeen en zijn vaak gemaakt van stevig, waterdicht materiaal.

Mensen die in Nederland gamaschen aanschaffen gebruiken deze voornamelijk als ze in het bos of over een heide gaan lopen. Ze beschermen je tegen vocht en sneeuw. Gebruik je deze niet dan kunnen je broekspijpen erg nat worden en dit loopt niet comfortabel. Ook als je bijvoorbeeld de hond uit gaat laten hoef je geen laarzen aan maar kun je jouw bergschoen in combinatie met gaiters gebruiken.

Gaiters keuzehulp
Gaiters keuzehulp

Ga je een gletsjertocht lopen? Dan gebruik je gamaschen om natte broekspijpen tegen te gaan, maar ook om je benen en broek te beschermen tegen de punten van je stijgijzers. Het gebeurt nog wel eens dat je je broek scheurt wanneer je met je stijgijzer achter je broek blijft hangen. Om ook je gamaschen hier tegen te beschermen worden deze verstevigd met kevlar. Dit is zeer slijtvast en zal minder snel stuk gaan als je er met je stijgijzer langs schuurt.

Hierbij is het voornamelijke doel sneeuw buiten je schoenen te houden. Je kunt ook een regenbroek gebruiken, maar deze lopen niet fijn en ademen heel slecht. Gaiters voegen meer comfort toe en voorkomen dat je natte broekspijpen en sokken krijgt.

Gaiters keuzehulp
  • Pasvorm: Let erop dat de gamaschen onderaan goed op de schoen aansluiten, zodat je niet van onderaf je schoenen vol schept met modder of sneeuw.
  • De rits: Dit moet een goede, grote en sterke rits zijn omdat je rekening moet houden met vuil, modder en/of ijsvorming.
  • Klittenband of rits: Als je een rits niet vertrouwt kun je ook een versie nemen die sluit met klittenband. Klittenband gaat minder snel kapot dan een rits, maar kan wel onhandiger zijn.
  • Ademend: Aangezien de meeste mensen warme voeten hebben tijdens het lopen, moet die warmte ergens heen. Als je gamaschen van niet- ademend materiaal hebt, zal er na een tijdje condens aan de binnenkant ontstaan en dan krijg je klamme broekspijpen. Gaiters zijn er ook in Gore-tex. Gore-tex is ademend waardoor condensvorming voor een groot deel voorkomen wordt.
  • Hoogte: Als je door diepe sneeuw gaat heb je hogere gamaschen nodig.
  • Verbinding onder schoen: Deze verbinding zorgt dat de gamaschen goed op hun plek blijven zitten. Kijk wel goed naar het materiaal hiervan en de ondergrond waarover je gaat lopen.

Mocht je nog vragen hebben dan kun je altijd contact met ons opnemen of langskomen bij ons in de winkel voor advies op maat.

Ook online verkopen wij gaiters zodat jij comfortabel op pad kan gaan!

Bekijk hier alle gamaschen>>