• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Advies Verwachting koelbox

Verwachting van een koelbox

De verwachtingen van een koelbox kunnen in de realiteit wel eens tegenvallen. Om teleurstellingen te voorkomen gaan we hieronder wat dieper in op wat je kunt verwachten van de verschillende typen koelboxen. Het gebruik van een koelbox kan erg divers zijn, een koelbox is tenslotte voor veel doeleinden en situaties te gebruiken. De prestaties en verwachtingen van een koelbox hangen dan ook af van waar je hem voor gaat gebruiken.  

Verwachtingen van een koelbox Passieve koelboxThermo-elektrischAbsorptieCompressor
- Heeft mijn koelbox elektriciteit nodig?  ☓ ✔
- Kan ik in de buurt van mijn koelbox slapen? (Geluid)  ✔
- Kan ik ijsjes in mijn koelbox bewaren? ☓
- Is mijn koelbox geschikt voor het strand? (Handzaamheid) ✔ ☓
- Heeft mijn koelbox last van de omgevingstemperatuur?  ☓ ✔
- Kan ik mijn temperatuur instellen?  ☓
- Werkt mijn koelbox ook op gas?  ☓ ☓
- Is de koelbox ook verkrijgbaar groter dan 35 liter?  ✔
- Is mijn koelbox snel koud? (Binnen 1 uur)  ☓ ✔

Om de verwachtingen zo goed mogelijk na te kunnen komen gaan we kort in op de verschillende koeltechnieken. Als eerste zijn er de passieve koelboxen. Zoals het woord al zegt houdt deze de koelbox alleen koel. De passieve koelbox gebruik je vaak met koelelementen zodat de koeltermijn van de koelbox wordt verlengd.

Bekijk alle passieve koelboxen

Wat mag je verwachten van een koelbox?

De volgende categorie zijn de actieve koelboxen, deze kan je onderverdelen in thermo-elektrische, absorptie en compressor koelboxen. Actieve en elektrische koelboxen koelen daadwerkelijk. Thermo-elektrisch is een systeem dat werkt met verplaatsing van warmte. Voor de beweging van de lucht wordt een ventilator gebruikt. Doordat deze koeltechniek gebruik maakt van warmte verplaatsing is het systeem gebonden aan de omgevingstemperatuur. Thermo-elektrische koelboxen hebben vaak een koelcapaciteit van 20°C onder de omgevingstemperatuur. Het voordeel van deze actieve koelbox is de handzaamheid en het gewicht. Zo kan je deze gemakkelijk meenemen naar bijvoorbeeld je werk of het strand. 

De absorptie koelbox is een systeem dat werkt op twee type vloeistoffen. Een koelvloeistof en een absorptie vloeistof. Door gebruik te maken van de zwaartekracht en de stijging van warme lucht wordt de koelbox gekoeld. Het is dus wel van belang dat deze koelbox horizontaal staat voor een optimale werking. Deze absorptie koelboxen zijn ook gebonden aan de omgevingstemperatuur. De koelcapaciteit is wel beduidend hoger dan die van een thermo-elektrische koelbox en zal liggen tussen de 25-30°C onder de omgevingstemperatuur.  

Compressor koelbox beste keuze?
Wil je altijd zeker zijn van gekoelde drankjes tijdens het kamperen, dan wil je een compressor koelbox. De compressor koelbox maakt gebruik van een compressie koeltechniek waarbij deze niet wordt beïnvloed door de buitentemperatuur. Deze koelboxen zijn relatief zwaar. Voor een dagje uit kan je alsnog het beste een passieve koelbox meenemen.  De passieve koelboxen zijn licht in gewicht en handzaam om mee te nemen. Voor meer informatie over de verschillende type koelboxen kijk dan eens op de adviespagina: Alles over koelboxen.  

Advies Verwachting koelbox

De verwachtingen en prestaties van een koelbox hangt dus af van het type koelsysteem. Elk type heeft zo zijn voor- en nadelen. Naast het type koelsysteem kijk je ook naar de binnenmaten van een koelbox. Zo kan je berekenen of er bijvoorbeeld een 1,5 liter fles in de koelbox past. Om je een klein overzicht te geven van de verwachtingen die je kunt hebben van het type koelbox, hebben we 8 vragen opgesteld en deze per type koelbox beantwoord. 

Heeft deze adviespagina je kunnen helpen in je keuze? Bekijk onze koelbox collectie...