• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Wat is barbecueën?

Wat is barbecueën?

Wat is nu eigenlijk barbecueën? Hoezo…? Kun je op verschillende manieren barbecueën dan? Veel mensen denken dat als je gaat koken met een vuur zonder pannen, dat je dan aan het barbecueën bent. Dit klopt helaas niet. Hieronder zullen we uitleggen wat de verschillen zijn. We gaan uit van vlees, maar dit kun je vervangen door alle soorten producten die je maar kunt garen.

Hierbij kook je met een warmtebron. Dit kan een vuur van hout zijn of een gloeiende massa van bijvoorbeeld houtskool. De belangrijkste eigenschap van een barbecue is dat je vlees niet direct boven de warmtebron gaart. Doe je dit wel dan ben je aan het grillen. Grillen zullen we dadelijk toelichten.

Doordat je met een barbecue het vlees op afstand gaart van de warmtebron, wordt deze niet direct gegaard door vuur maar meer door de warmte en met name de rook. Op deze manier kun je veel langzamer garen en houd je het vlees sappiger. Indirect garen werkt het beste in combinatie met de deksel. Ook kun je een beetje spelen met rookmot, bijvoorbeeld om je vlees zo een diepere smaak te geven.

Wat is barbecueën?

Grillen is wat de meeste mensen doen als ze gaan barbecueën. Ik heb toch een barbecue gekocht? In de volksmond is het inderdaad een barbecue. Wat veel mensen niet weten is dat het zowel gaat om de techniek van het garen als het apparaat waarop je dit doet.

Als je gaat grillen houdt dit in dat je je vlees direct gaart op de warmtebron. Denk aan bijvoorbeeld een grillplaat op het grillrooster. In de praktijk is dit de reden dat je vlees vaak lichtelijk verbrand of droog is. Het krijgt teveel warmte en dat is niet goed en zeker niet lekker.

Grillen op een barbecue

Je zou denken dat het dus eigenlijk verkeerd is om een grill te gebruiken, maar deze is juist erg waardevol voor het perfecte stukje vlees. Wat je doet is het vlees eerst grillen om zo de buitenkant wat krokanter te maken. Je grilt niet om te garen.

Vervolgens gebruik je de barbecue om het vlees te garen op een lagere temperatuur en in een langere tijd. Dit kun je doen door de barbecue in tweeën te verdelen. Op deze manier kun je mooi spelen met de temperatuur waardoor je vlees nog lekkerder wordt.

Je kunt niet alleen vlees, vis of groenten klaarmaken op de barbecue, maar ook brood en cake bijvoorbeeld. Je kunt hiervoor een dutchoven gebruiken. Deze vul je met het deeg en de pan verhul je in de gloeiende kolen. Je kunt ook de barbecue in tweeën verdelen. Onder de ene helft van het rooster stook je kolen en op de andere helft van het grillrooster zet je bijvoorbeeld het bakblik. Bij een gasbarbecue zet je de helft van de branders aan.

Bakken op een barbecue

Zet de deksel op de barbecue of schuif deze dicht. Hierdoor kan de warmte reflecteren. De warmte bereikt dan je bakblik rondom zodat je deze niet hoeft te draaien. Door de deksel te sluiten gaat er ook geen warmte verloren. Hierdoor werkt de “oven” veel effectiever en is de baktijd korter.

Denk eens "out of the box" en gebruik in plaats van een bakblik een keramische bloempot. Ook is het lekker om brood te roosteren op een grill zoals bijvoorbeeld een Turks brood of panini's.

Wat is lekkerder dan een aangename zomerse avond, koude pils en een versgebakken pizza. Of een koude wintermiddag, een goede glühwein en een pizza met wild. Speciaal voor deze momenten zijn er producten op de markt waarmee je makkelijk, ja het is echt makkelijk, je eigen pizzeria kunt zijn. 

Maak je eigen deeg, tomatensaus en maak de pizza zoals alleen jij deze kunt maken. Combineer ingrediënten die jij lekker vindt en waarvan je geniet! Natuurlijk kun je op deze manier ook makkelijk je diepvriespizza bereiden. Deze wordt dan lekkerder dan uit de heteluchtoven. Dat kunnen we je verzekeren!

Je barbecue als pizzaoven gebruiken
Pizza's maken op je barbecue

Wat heb je nodig voor je eigen pizzeria? Een barbecue en een pizzasteen. Dit is een vuurvaste steen die je direct boven de warmtebron legt. Deze steen wordt warm en hierop bak je de pizza gaar. Omdat de steen de hitte goed opneemt en lang vasthoudt, krijg je een authentiek knapperige bodem zoals deze hoort te zijn. Vandaar dat je diepvriespizza lekkerder wordt dan uit de oven. Een pizzasteen kun je op de barbecue gebruiken maar ook in je heteluchtoven thuis.

Let er wel op bij gebruik van een pizzasteen dat je deze direct op de barbecue legt na het aansteken of in de nog niet opgewarmde oven. Hierdoor wordt de steen langzamer warm. De steen houdt de warmte beter vast en als je een koude steen plotseling in een warme omgeving legt kan deze barsten.

Een gerookte worst of een stukje wilde gerookte zalm kent iedereen wel. Hoe lekker is het om dit zelf te maken. Doordat je een barbecue of grill met deksel kunt gebruiken is het mogelijk om deze zo af te sluiten dat je koud en warm eten kunt roken. Dankzij verschillende soorten rookmot is het mogelijk om het eten verschillende soorten smaken mee te geven. Denk hierbij aan een zoete smaak of juist een licht bittertje.

De beste manier is om in een barbecue een aluminium bakje te leggen waarin je de rookmot doet. Dit bakje leg je op de kolen/briketten. Zodra het warm wordt gaat het roken en deze smaak trekt door in het eten. Je moet een beetje spelen met de hoeveelheden voor de beste smaak.

Roken in de barbecue

Je kunt ook gebruik maken van een zogenaamde rookplank. Deze plank laat je eerst lang weken in water. Dit doe je omdat je deze direct op de hittebron legt en als deze niet nat is verbrandt deze meteen. De plank zal nu langzaam weg smeulen. De rook die hierbij vrij komt trekt in het product dat op de plank ligt. De rookplank kun je alleen gebruiken als je gaat warm roken.

Er zijn twee verschillende manieren van eten roken. De meest bekende is koud roken. Dit is vooral bekend van de rookkasten die helemaal vol met paling hangen. Er zijn grote verschillen tussen de twee technieken en er zijn punten waar je goed op moet letten om ervoor te zorgen dat je een top eindproduct krijgt.

Het is niet zoals de naam het zegt dat er geen warmtebron bij komt kijken. De warmtebron die gebruikt wordt, staat niet direct in contact met het eten. Hierdoor is er een lagere temperatuur waarmee het eten gegaard wordt. Bij koud roken komt de temperatuur bij het eten niet boven de 25/26°C. Omdat de temperatuur zo laag ligt heeft het eten langer de tijd nodig om gaar te worden dan bij warm roken. Afhankelijk van het product heeft dit ongeveer een 10 á 12 uur nodig. Let er wel op dit langer of korter kan zijn.

Koud roken op de barbecue

Bij warm roken is de warmtebron direct verbonden met het eten. De temperatuur ligt stukken hoger dan bij koud roken. Afhankelijk van je product is dit tussen de 50 en 100°C. De garingstijd is door deze temperatuur ook een stuk korter. Zo kun je al met een rookpan een stuk vis garen in tien minuten. Een nadeel van warm roken is dat de rooksmaak een stuk minder intens is dan met koud roken. Mocht de temperatuur te hoog worden, dan kan het eten ook te gaar worden en dat is absoluut niet de bedoeling en al helemaal niet lekker. Bij beide bereidingen moet je dus goed op de temperatuur letten.

Gerookt vlees op de barbecue

Als je gebruik maakt van marinades dan kan het verschillen welke techniek je toe moet passen voor de beste bereiding. Een marinade op basis van suiker of honing kun je het beste gebruiken op de barbecue. Een marinade op basis van olie kun je het beste gebruiken op de grill.

Suikers in een marinade zullen eerder verbranden op een grill en kunnen hierdoor bitter smaken. Olie kan hier beter tegen en zal ook bij hogere temperaturen goed van smaak blijven.

Marinades gebruiken op de barbecue

Mocht je nog vragen hebben dan kun je altijd contact met ons opnemen of langskomen in de winkel voor een persoonlijk advies.

Heb je zin om zelf de diversiteit van een barbecue te gaan ontdekken? Met ons ruime assortiment zit er altijd wel een goede match voor je tussen.

Bekijk hier alle barbecues>>