Diverse soorten houtskool barbecues
Binnen het assortiment houtskool barbecues van Kampeerwereld Hendriks vind je merken als Cobb, Weber, The Bastard, Grill Guru en Bo-Camp. Stuk voor stuk merken met goede kwaliteit barbecues. Kijk naar de wensen die jij hebt en hoe je de barbecue gaat gebruiken. Ben je een echte grillmeister, kijk dan eens bij de Weber houtskool barbecues. Vind je het gezellig om aan tafel te barbecueën? Dan is een Cobb de ideale uitkomst. Kortom, er is werkelijk voor iedere barbecuekoning wel een type houtskool barbecue die passend is! Laat het grillen maar beginnen!
Barbecueën aan tafel: de Cobb houtskool barbecue
Barbecueën in de tuin of op de camping is natuurlijk hartstikke lekker. Het kan echter zijn dat je niet steeds naar de barbecue wilt lopen om te kijken of het vlees al gaar is. Je zou bijvoorbeeld veel liever gezellig met z'n allen aan tafel zitten. Voor deze mensen is een Cobb houtskool barbecue ideaal. Deze barbecue is compact en de buitenkant wordt niet heet. Je kan hem dus veilig op tafel neerzetten en gebruiken. Een Cobb kan je niet alleen op houtskool of briketten gebruiken. Er is namelijk een speciale Cobble Stone die twee uur brandt en gemakkelijk aan te steken is.
FAQ: Houtskool barbecue
Meest gestelde vragen over houtskool barbecues
Wat is het voordeel van een houtskoolbarbecue vs gasbarbecue?
De keuze om voor een houtskoolbarbecue te gaan ligt aan het authentieke barbecueën. Denk hierbij aan een echte houtskool smaak tijdens het barbecueën, maar ook aan het werk dat je hebt om de barbecue te ontsteken. Daarnaast bereiken gasbarbecues temperaturen tussen de 200°C en 250°C, waar houtskoolbarbecues temperaturen kunnen bereiken van wel 400°C graden en hoger. Het roken op een houtskoolbarbecue is ook een stuk makkelijk doordat je een openvuur als bron hebt.
Hoe onderhoud je een houtskoolbarbecue?
Een houtskoolbarbecue is een stuk lastiger schoon te maken. Dit komt doordat een houtskoolbarbecue lang warm blijft. Daarnaast zorgt de enorme hitte vaak voor verbrande etensresten op het rooster. Het schoonmaken van een houtskoolbarbecue bestaat uit twee delen; het rooster en de binnenkant.
- Bij een houtskoolbarbecue is het regelen van de warmte een stuk lastiger waardoor er vaak verbrande etensresten vastzitten aan het rooster. Dit kan je het beste direct na het barbecueën schoonmaken. Ook kun je dit voorkomen door het rooster van tevoren in te vetten en of in te smeren met citroensap.
- De binnenkant van de barbecue kun je het beste na elke barbecue schoonmaken, aangezien dit rookontwikkeling bij de volgende keer voorkomt. Gebruik voor de binnenkant geen agressieve schoonmaakmiddelen. Het best kun je hiervoor vet oplossende middelen gebruiken. Daarnaast kun je natuurlijk altijd met warm water en een microvezel doek de verschillende onderdelen schoonmaken.
Wat is het verschil tussen houtskool en briketten?
Een veelvoorkomende vraag bij het barbecueën is; ‘'wat is nou precies het verschil tussen houtskool en brikketten?’'
- Houtskool is een verkoolde versie van normale houtblokken. Dit zorgt ervoor dat het sneller en harder brandt. Hierdoor kan houtskool een temperatuur van wel 700°C bereiken. Dit maakt houtskool geschikt voor direct grillen. Doordat de kooltjes snel en feller branden dan brikketten zijn deze ook sneller opgebrand. Denk hierbij aan een brandtijd van ongeveer twee uur.
- Briketten bestaan uit blokjes die overblijven bij het maken van houtskool. Hierdoor blijven de briketten een stuk langer op een constante temperatuur. Het is veel geschikter voor gerechten die langere tijd op de barbecue moeten liggen (indirect grillen). Het nadeel van brikketten is dat het aanmaken wat langer duurt. Het duurt ongeveer een half uur voordat de brikketen van kleur veranderen en je klaar ben om te gaan barbecueën.
Hoe kan ik de temperatuur regelen bij een houtskoolbarbecue?
De temperatuur regelen van je barbecue doe je aan de hand van de gekozen methode van barbecueën. In eerste instantie kan je de temperatuur regelen met de luchttoevoer. Wanneer vuur meer zuurstof krijgt wordt de temperatuur ook hoger. De meeste houtskoolbarbecues hebben een luchttoevoerregelaar. Wanneer je deze dichtdoet zal de temperatuur ook lager worden en bij openen juist hoger. Als je een gerecht wil maken dat een zeer lage temperatuur vergt kun je er ook voor zorgen dat er minder kolen in de barbecue liggen, zodat de temperatuur laag blijft.
Welke manieren zijn er om een houtskoolbarbecue aan te maken?
Er zijn verschillende manieren om een BBQ goed aan te steken. Je kan gebruik maken van aanmaakblokjes. Neem de bruine blokjes en niet de chemische witte. Deze chemische lucht zal je de hele avond ruiken en erger nog, deze smaak komt ook terecht in het vlees. Als de aanmaakblokjes branden leg je hier vervolgens de houtskool/briketten op als een toren. Kies zelf wat voor jou de beste optie is. Houtskool en/of briketten. Na een tijdje begint de stapel houtskool te gloeien. Nu is het tijd om dit iets uit elkaar te schuiven en nieuwe kolen toe te voegen. Op den duur zal dit een mooi gloei bed vormen en kun je beginnen met grillen.
Een andere optie is een BBQ-starter te gebruiken. Dit is een koker die je vult met briketten. Deze koker zet je vervolgens op een paar brandende aanmaakblokjes. Door de cilindervorm van de koker en de ventilatiegaten verspreidt het vuur zich snel. De kolen zullen eerder gloeien dan bij het standaard aansteken van een BBQ. Als de kolen gloeien dan kun je deze vanuit de koker legen in de BBQ en hier is je gloei bed.
Als je de barbecue gaat starten is het ook belangrijk om aandacht te schenken aan de ventilatieroosters. Deze kun je op verschillende standen zetten om een zo goed mogelijk gloei bed te maken.